Obiceiurile sănătoase se deprind de la cele mai fragede vârste. Aproape toate comportamentele noastre în viața de adult au o rădăcină, o explicație, o sursă sau o justificare din copilărie, fie ea timpurie, fie din anii adolescenței. Psihologii spun că, dacă ne dorim o viață de adult echilibrată și sănătoasă, trebuie să începem să o cultivăm încă din primii ani de viață.
Copiii sunt ca niște plante, pe care care, dacă le uzi, îngrijești, le acorzi atenția cuvenită și îi educi corespunzător, se dezvoltă frumos și armonios, în baza unor principii de viață care îi ajută să evolueze în viață într-o manieră pozitivă și constructivă.
Nu este deloc simplu să reușești această echilibristică existențială și nu în zadar se spune că meseria de părinte este cea mai dificilă din lume, însă, cu ajutorul specialiștilor în psihologie și pedagogie, părinții pot învăța câteva reguli de bază pe care să le aplice copiilor, astfel încât să le construiască acestora fundația atât de necesară creșterii lor cât mai sănătoase, atât din punct de vedere psihic, cât și cognitiv, emoțional, dar și fizic.
Iată câteva recomandări apreciate de majoritatea specialiștilor, pentru ca micuții să deprindă un stil de viață sănătos și obiceiuri pe care să le mențină de-a lungul vieții lor:
1. Mișcarea trebuie să facă parte din rutina zilnică
Referindu-ne, pentru început, la sănătatea fizică, micuții trebuie să participe, încă din primii ani de viață, la comportamente ce implică mișcare, sport, activități în aer liber. Din păcate, în zilele noastre, pe fondul tentațiilor tehnologiei și dispozitivelor digitale, tinerele generații cresc în sedentarism și ajung să se confrunte, în prima tinerețe, cu boli cronice cauzate de lipsa de mișcare, cum ar fi, de exemplu, problemele de ordin cardiac.
Astfel, e indicat ca părinții să dezvolte activități sportive cu micuții lor, adaptate vârstei și, desigur, preferințelor celor mici, preferințe pe care le pot dezvolta și descoperi doar experimentând o plajă cât mai extinsă și diversă de experiențe.
Una dintre cele mai plăcute și sănătoase activități, ce pot fi desfășurate la orice vârstă, poate fi, de exemplu, mersul pe bicicletă. Dacă ești în căutarea unei biciclete pentru cel mic, ai putea opta pentru biciclete pentru copii de la Babyneeds, ideale pentru a-l ajuta să își dezvolte pasiunea pentru mișcare și un stil de viață sănătos.
2. Alimentația părinților
Psihologii atrag atenția asupra faptului că părinții trebuie să fie deosebit de atenți asupra propriei alimentații, deoarece copiii au tendința de a copia și de a-și dori să aplice comportamente, atitudinile și gesturile celor din jur. Prin urmare, e o misiune imposibilă să le impunem copiilor noștri să mănânce sănătos, fără fast-food sau mâncare prăjită, dacă noi, în calitate de părinți sau bunici nu aplicăm aceleași reguli.
Puterea exemplului este decisivă pentru cultivarea oricărui tip de comportament sau preferință pe care copilul le poate asimila și dezvolta.
3. Lectura de seară, obligatorie
Nu doar de sănătatea trupului trebuie să avem grijă. Spiritul și mintea sunt la fel de importante. Prin urmare, copilul are nevoie și de activități care să-i stimuleze imaginația, creativitatea și care să-l ajute să-și dezvolte creierul într-o manieră benefică. Lectura de seară, o simplă poveste citită înainte de culcare, poate face minuni atât asupra creierului celui mic, cât și la nivel emoțional, creând o conexiune specială între părinte și copil, care ajung să petreacă timp de calitate împreună.
În cele din urmă, să nu uităm faptul că micuții au nevoie de consecvență, de stabilitate și de răbdare pentru a ajunge să deprindă anumite comportamente pe care ni le dorim, ca adulți.
Sursă foto: pexels.com