Cum îi învăţăm pe copii să preţuiască banii?

banii

Câţi dintre copiii noştri cunosc cu adevărat ce sunt banii, la ce folosesc ei, care este importanţa lor, cât de greu se obţin şi mai ales cu câtă chibzuială trebuie să-i cheltuie?
Ca părinte, zilele trecute am fost surprinsă de copilul meu cu manualul de „Educaţie finaciară – Banii pe înţelesul copiilor” şi caietul special aferent acestuia. Le-am răsfoit şi am constatat că sunt foarte utile şi pe întelesul copiilor de 8-10 ani, abordând teme ca Banii, Economisirea, Dobânda şi calculul ei, Cecul ca instrument de plată, Servicii bancare electronice, totul fiind asimilat prin jocuri, teste şi explicat în glosarul de termeni.
Momentan aceste manuale sunt recomandate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru disciplina opţională, ţinând de decizia şcolii de a introduce sau nu acest obiect de studiu.
Poate unii ar zice că deja elevii sunt încărcaţi cu atâta materie, la ce le mai trebuie şi asta acum? Şi totuşi nu este aşa. Dacă unele materii sunt încărcate cu tot felul de chestii pe care niciodată nu le mai întălneşti în viaţa de zi cu zi, cu banii – că-i avem mai mulţi sau mai puţini – zi de zi ne ciocnim de ei. E o lecţie de la care nu ar trebui să se chiulească.
Iniţiativa autoarei Ligia Georgescu – Goloşoiu este binevenită, pornind de la ideea că „bunul obicei de a economisi începe încă de la o vârstă fragedă.”

MIHAELA RACOVANU