Cultura se scumpește în Parlament

*Timbrul cultural merge ușor spre adoptare, cu largul concurs al parlamentarilor * Comisia de Buget din Camera Deputaților a avizat favorabil legea care scumpește cu 1 leu fiecare carte și celelalte produse culturale

beletristică, proiectul de lege rămâne doar în discuția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

„Timbrul cultural reprezintă o sumă care trebuie plătită de românii care achiziționează orice carte de beletristică (2%), bilet la spectacol (5%) de teatru, de cinema sau de muzică (inclusiv la Festivalul George Enescu, aflat în desfășurare), produse muzicale (2%), opere de artă (0,5%) și proiecte de arhitectură pentru orice tip de construcție (0,5‰ din valoarea investiției ) etc. Aceste sume se fac venit în beneficiul unor asociații de creatori care de cele mai multe ori nu au nicio contribuție la acel act cultural și care folosesc sumele de banii în mod netransparent. Producătorii de cultură și instituțiile publice (teatre, filarmonici, primării etc.) sunt obligate să asigure în mod gratuit colectarea acestor sume și virarea către entitățile private. Este un sistem de suprataxare cu beneficiari privați, unic în lume. În plus, autorii operelor sunt deja remunerați de producători potrivit Legii 8/1996, a drepturilor de autor, pe baza negocierii libere între cele două părți, de aceea un timbru cultural nu are o justificare nici din acest sens“, se arată într-un comunicat de presă publicat de Asociația Editorilor din România.

În luna mai, Avocatul Poporului a fost sesizat de Asociația Editorilor din România cu un memoriu de neconstituționalitate a Legii 35/1994, care instituie Timbrul cultural. Sesizarea a fost însoțită de o petiție care a strâns peste 12.600 de semnături, în toate librăriile din România. Acestora li se adaugă alte aproape 5.000 de semnături online.

Campania de semnături a debutat încă din luna martie, în toate librăriile din țară (Cărturești, Compania de Librării București, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu și Nemira).

Irina NASTASIU

Reprezentanții editorilor spun că noul cuantum al timbrului literar reprezintă o suprataxare a consumului de carte, ducând la o scădere a vânzărilor. Noua lege vizează taxarea tuturor formelor de cultură, de la literatură până la muzică și arte plastice, prin intermediul unui timbru numit generic „cultural“.