Culiţă Tărâţă, omul care crede în cifra 13

Începutul de an a adus faţă în faţă presa nemţeană (nota bene, toată presa, lucru care nu s-a mai întâmplat demult) cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă. A fost o întâlnire destinsă, la ferma din Zăneşti a holdingului TCE 3 Brazi. Pretexul l-a reprezentat manifestarea „Ziua Porţilor Deschise „. De la început, Culiţă Tărâţă a încercat să dea o notă optimistă întâlnirii, spunând că nu trebuie să fie nimeni speriat de anul 2013, că autorităţile judeţene îşi vor face datoria şi vor încerca să repornească motorul investiţiilor în zonă  iar presa va trebui să-şi facă datoria de a informa corect cititorii şi de a semnala orice încălcare a legii. Între mai multe runde de discuţii s-a organizat şi o conferinţă de presă ad-hoc.

 * Investiţii de 100 de milioane în apa judeţului

Pentru omul ce conduce destinele judeţului Neamţ, Culiţă Tărâţă, prejudecăţile legate de cifra 13 din coada noului an nu au valoare, ba dimpotrivă: „Sper să fie un an bun, vă spun cu mâna pe inimă, totdeauna numărul 13 mie mi-a purtat noroc. Inclusiv certificatul de căsătorie are numărul 13 şi admiterea la facultate tot pe locul 13 a fost. Mă rog pentru noi toţi, pentru toţi nemţenii să fie un an bun pentru investiţii, în care să putem face atât investiţiile private, cât şi investiţii la Consiliul Judeţean şi, de ce nu, în toate primăriile să existe posibilitatea realizării unor investiţii în primul rând în infrastructura localităţii respective. Vor fi investiţii mari, investiţii de peste 100 de milioane de lei în apa judeţului, investiţii în gropile de gunoi de la Roman, de la Cordun, Girov”.

* Găuri negre de 550 de miliarde

Culiţă Tărâţă a preluat CJ Neamţ cu datorii  de peste 550 de miliarde de lei, descoperind, odată cu trecerea timpului, tot mai multe nereguli şi la societăţilor subordonate instituţiei.

Acum, la începutul unui nou proiect pentru extinderea reţelei de apă în judeţ, Culiţă Tărâţă aşteaptă să vadă rezultatele auditului efectuat la Compania Apa Serv: „Suntem în plină desfăşurare cu o serie de licitaţii ce vor avea loc la Apa Serv pe SEAP. Am ajuns în situaţia în care nu ştii în cine să te mai încrezi la un  moment dat, cu cât eşti mai deschis cu atât e mai rău de multe ori. Încă de la întocmirea caietelor de sarcini ai impresia că se fac în favoarea unei anumite firme. (Întrebare firescă din partea presei: caietele nu se fac la Consiliul Judeţean? ) Caietele de sarcini se întocmesc la Apa Serv, a precizat preşedintele. Nu e finalizat auditul acolo, dar pot să vă spun din ce mi s-a spus până acum că sunt lucruri de încălcare flagrantă a legilor”.

* ”Odată trebuie să se încheie cu interesele personale şi de grup”

O altă societate care stoarce judeţul de bani, mai ales acum iarna, 1 km de drum deszăpezit însemnând numai ca şi consum de combustibil 100 de litri de motorină , este DRUPO Neamţ. „La DRUPO gaura este enorm de mare de vreo 80 de miliarde de lei şi vrem să vedem la final ce iese şi acolo când se termină toată verificarea”, afirmă preşedintele CJ Neamţ. Întrebat dacă în final toate aceste nereguli se vor finaliza cu pedepsirea celor vinovaţi, Culiţă Tărâţă a spus: „Sunt ferm convins că cineva va răspunde pentru toate aceste lucruri, pentru că este vorba despre bani publici, ai contribuabililor şi odată şi odată trebuie să se încheie cu interesele personale şi de grup. Eu sunt obligat, dacă se vor constata încălcări ale legii, să dau drumul la constatări, spre cercetarea organelor competente”.

Echipa de auditori a CJ Neamţ, care nu are o imagine prea bună până acum, a fost avertizată deja de preşedintele Tărâţă: „Care nu-şi face datoria va fi direct răspunzător, indiferent de cine este vorba. Nu îşi fac datoria vor răspunde alături de cei care au greşit! Dar, eu am fost categoric şi sper să fi înţeles şi din materialele pe care mi le-au prezentat până acum să ştiţi că se confirmă lucruri mai puţin ortodoxe acolo”.

Toate aceste „găuri negre” nu vor putea fi acoperite decât cu economii consistente: „Am ferma convingere că cel puţin jumătate de an de aici încolo vom strânge şurubul, pentru a recupera şi a plăti datoriile care sunt şi să o putem lua de la capăt, cu datorii zero şi să putem să  mai facem şi proiectele de investiţii. Pentru că în definitiv meritul unui Consiliul Judeţean şi al unui preşedinte în exerciţiu este atunci când nu ai datorii, când îţi permiţi să plăteşti investiţiile la timp. Ori, când ai luat o gaură neagră, de care nu vreau să mai amintesc, e ultima conferinţă de presă la care vă mai spun despre asta, pentru că doar să ne plângem n-are rost. Noi trebuie să vedem ce-i de făcut de aici încolo”.

Lipsa banilor i-a făcut pe cei din conducerea judeţului să încerce contractarea unui împrumut. Ministerul Finanţelor Publice a aprobat contractarea unui împrumut de 40 de milioane de lei, solicitarea pentru licitaţie a fost făcută, însă băncile nu au fost de acord cu acordarea acestui credit pe un termen de 20 de ani. Se va reveni asupra lui, urmând ca perioada de contractare să fie de numai 10 ani, cu menţiunea că aceşti bani vor fi utilizaţi numai pentru achitarea cofinanţărilor la diferite investiţii de interes judeţean care beneficiază de finanţare europeană.