Culiţă Tărâţă îndeamnă la înţelegere

culita

*Şeful CJ a vorbit doar de problemele judeţului în conferinţa de presă de ieri, fără a mai pronunţa numele vreunui adversar

 

Culiţă Tărâţă pare să schimbe tactica sau abordarea public a subiectelor de interes major pentru judeţ. Cel puţin asta a rezultat din conferinţa de presă de ieri, una cu totul deosebită faţă de precedentele, acum renunţând la mesajele tip duel în favoarea celor pacifiste, constructive.

Mai întâi, şeful Consiliului Judeţean a ţinut să transmit două felicitări din inimă: una pentru jucătoarele şi antrenorii de la HCM Roman (locul 2 în finala Cupei României) şi pentru primarului Laurenţiu Leoreanu care a sprijină această echipă, respectiv pentru nemţeanul Daniel Tătaru, profesor universitar în America, care a fost primit în rândul Academiei SUA.

Apoi, şeful CJ Neamţ a trecut în revistă proiectele de hotărâri de pe agenda şedinţei aleşilor judeţeni de miercuri, făcând scurte observaţii pe subiectele mai importante.

Astfel, cu privire la vacantarea a două locuri de consilieri judeţeni – Alin Antochi, numit secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi Gheorghe Vasiloiu, declarat incompatibil de ANI – Culiţă Tărâţă a spus că speră ca plenul să acţioneze corect în cazul PDL-istului, mai ales că instanţa i-ar fi respins acestuia cererea de suspendare a actului administrativ. Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de aceeaşi părere sau se va merge pe ipoteza că abia o sentinţă definitivă şi irevocabilă va tranşa lucrurile…

„Alegerea unui consilier în Comisia de validare” şi “Modificarea unor comisii de specilialitate” au legătură directă cu cele anterioare şi, previzibil, vor trece sau nu, la pachet…

Cel mai interesant subiect este cel repus pentru a n-a oară pe ordinea de zi: aprobarea caietului de sarcini pentru delegarea operatorului Depozitului de Deşeuri de la Girov. Culiţă Tărâţă a subliniat din nou ca aşteaptă de la actuala majoritate fie să voteze acest proiect în forma iniţială, fie, în caz de eventuale erori sau necesare îmbunătăţiri, aceasta să vină cu amendamente. „Am spus de atâtea ori, nu cred că e cazul ca noi, aleşii, să ne băgăm în aceste chestiuni tehnice. Sunt specialiştii din echipa de implementare a proiectului care vor urca procedura pe SEAP (n.r. – sistemul electronic de licitaţii), o aprobă ANRMAP-ul (n.r. – Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice). Dacă domnii consilieri cred însă că e vreo e eroare, că e ceva ce trebuie corectat, să vină cu propuneri concrete, cu amendamente. În acest moment, în ciuda şedinţelor de până acum, a întâlnirilor din acea comisie în care au intrat consilieri de la toate partidele, vă spun sincer că nu ştiu ce nu le convine. Eu totuşi, sper, că poate de data asta trecem de acest hop că, sincer vă spun, nu vreau să ajungem în situaţia că cărăm gunoiul în alte judeţe…”

 

Ponta preşedinte!

 

După ce a bifat şi punctul cu – de acum – celebrul caiet de sarcini şi a făcut şi câteva referiri la Teatrul Tineretului (şi la „bietul director” Liviu Timuş care “dacă nu săptămânal, de două ori pe lună îmi trimite câte un referat…”), Culiţă Tărâţă a abordat subiectul politic al zilei, alegerile europarlamentare.

A împărtăşit bunele impresii cu care s-a întors de la Bucureşti de la lansarea candidaţilor PSD + UNPR + PC de la Romexpo şi încrederea că alianţa va scoate un scor bun pe ţară dar mai ales la Neamţ.

Şi, ca un adevărat UNPR-ist care e partener de nădejde al guvernării, Culiţă Tărâţă s-a referit la Victor Ponta ca la „actualul premier, viitorul preşedinte al României”.
Alianţa electoral USD va avea candidat comun şi la alegerile parţiale care vor avea loc la Mărgineni (simultan cu europarlamentarele). Este vorba de actualul viceprimar al comunei şi, în opinia lui Culiţă Tărâţă, faptul că acesta a fost la alegerile locale pe lista UNPR contează mai puţin, important e ca noul edil să fie un om care să cunoască problemele comunităţii şi să aibă şi soluţii.

Şi la partea cu întrebări, Culiţă Tărâţă a rămas ieri la fel de consecvent şi nu a răspuns nici măcar celor provocatoare. Întrebat dacă pe perioada campaniei va fi un armistiţiu cu liderul PSD Neamţ (date fiind contrele cunoscute dintre cei doi) preşedintele CJ a spus că „nu e nevoie nici de armististiţiu, nici de război, important e ca fiecare să ne facem treaba”.

Rămâne de văzut dacă această nouă abordare a preşedintelui Tărâţă pe partea de comunicare e doar o rupere de ritm sau e vorba de o schimbarea a tacticii, de un moment de cotitură şi în politica nemţeană se va trece de la săgeţi la proiecte şi construcţie…

 

D. VINCA