* Examenul trichineloscopic costă 2 lei la stat şi 7 lei la medicii privaţi
Dacă ţineţi la sănătatea dumneavoastră, este bine ca înainte să consumaţi carnea unui porc abia sacrificat să treceţi pe la o circumscripţie veterinară pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Anul acesta, potrivit dr. Constantin Lipan, directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, această analiză costă doar 2 lei dacă este făcută „la stat”, în circumscripţiile de control din pieţe, şi 7 lei la medicii veterinari din comune, care lucrează „în privat”.
„Având în vedere tăierea tradiţională în gospodării, recomandăm insistent ca imediat după sacrificarea porcinelor proprietarii să se prezinte la un medic veterinar cu o probă de carne, aproximativ 150 grame, însoţită în mod obligatoriu de elementul de identificare – crotaliul- care va fi predat medicului veterinar examinator. Potrivit legii, în cazul în care animalul sacrificat este depistat cu trichineloză, proprietarul animalului va fi despăgubit”, a subliniat dr. Lipan.
Medicii veterinari recomandă persoanelor care prezintă simptome de boală după ce au consumat carne neexaminată trichineloscopic să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la spital. Prepararea cărnii în sânge şi consumul unor preparate crude sau insuficient prelucrate termic, precum pastrama, cârnaţii, şunca, reprezintă riscuri de îmbolnăvire, după cum subliniază veterinarii. „Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Cei care achiziţionează carne din alte locuri decât centrele autorizate se pot îmbolnăvi!”, avertizează directorul adjunct al DSVSA Neamţ.
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne care conţine larve sau chisturi. Printre simptomele trichinelozei se numără tulburări digestive- dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături, care apar la o zi sau două de la consumul de carne contaminată, iar apoi starea se poate agrava, ajungându-se la febră mare, umflarea ochilor şi a feţei. Netratată, această boală poate duce la deces.