Cu ochii ca pe butelie… pe ”arma chimică Săvinești” / Controale mai dese pe noxele de la Azochim

azochim
*Prefectura a cerut Agenției și Gărzii de Mediu să monitorizeze real problema Combinatului de Îngrășăminte

Inspectorii de Mediu vor urmări cu maximă atenție emisiile de amoniac din atmosferă care provin de la Combinatul de Îngrășăminte GA PRO CO Chemicals din Săvinești (fost Azochim), al indicația expresă a prefectului de Neamț, George Lazăr.
Pentru a se lămuri ce se întâmplă la Combinatul din grupul de firme patronat de Ioan Nicolae, prefectul a convocat ieri un grup de lucru în care a așezat la aceeași masă
reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Neamţ, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, Consiliului Judeţean şi reprezentanţi ai S.C. GA PRO CO CHEMICALS S.A. Săvineşti.
”Cu această ocazie s-a analizat situaţia existentă şi au fost stabilite măsurile ce se impun pentru protejarea mediului şi reducerea riscurilor pentru populaţie, având în vedere repetatele depăşiri ale valorilor limită ale emisiilor de amoniac în atmosferă, ca urmare a activităţii desfăşurate de S.C. GA PRO CO CHEMICALS S.A. Săvineşti”, se precizează într-un comunicat remis de Prefectura Neamț.
Rezultatul întâlnirii a fost prezentat chiar de prefectul de Neamț: „Am dispus realizarea de controale periodice, astfel încât să prevenim apariţia unor evenimente precum cel de săptămâna trecută. Trebuie luate toate măsurile ce ţin de corecta funcţionare a instalaţiilor, iar aspectele tehnice ce pot genera situaţii periculoase să fie ţinute sub control, pentru că protejarea sănătăţii populaţiei şi a mediului sunt principalele noastre preocupări”, a declarat prefectul George Lazăr.
Evenimentul la care a făcut referire prefectul Lazăr s-a consumat duminică după-amiaza, când oamenii nu doar din Săvinești ci de la Roznov până la Alexandru cel Bun au fost ”binecuvântați” cu un aer irespirabil. Disperați, locuitorii au sunat într-una atât la instituțiile de stat dar și la ziarul Ceahlăul și au reclamat mirosul înțepător de amoniac. Garda de Mediu a trimis chiar din ziua respectivă inspectori la fața locului, iar măsurătorile efectuate au dus la concluzia că emisiile de amoniac depășiseră de trei ori pragul maxim admis. În traducere liberă, nemulțumirea oamenilor din zonă este mai mult decât întemeiată, emisiile Azochim putând fi etichetate – mai plastic – drept o gazare contemporană a unor oameni care au o singură vină: nu locuiesc la 20 de km de furnalele combinatului magnatului Nicolae.
Rămâne de văzut dacă discuțiile de ieri de la Prefectură vor avea vreun efect sau dacă ”arma chimică Săvinești” va recidiva iar și iar…

Daniel VINCA