Cu monitorizare şi fără monitorizare… lucrurile se mişcă greu

APA SERV* La Piatra Neamţ proiectul „Extindere şi reabilitare reţele de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ” bate pasul pe loc, iar Apa Serv solicită sprijin de la CJ

Monitorizarea celor şapte contracte de lucrări realizate prin programul cu finanţare europeană „Extindere şi reabilitare reţele de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ” s-a încheiat. Nu s-au încheiat însă şi discuţiile pe marginea problemelor ridicate de executarea efectivă a respectivelor lucrări. De departe, cele mai mari probleme, care s-au dezbătut în cadrul ultimei întâlniri dintre conducerea Consiliului Judeţean Neamţ, a Apa Serv şi a constructorilor, sunt cele legate de Constractul de lucrări 1 – Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Piatra Neamţ şi comuna Dumbrava Roşie.

Particularitatea acestui contract de lucrări şi dificultăţile întâlnite provin din faptul că pe strada Petru Movilă din Piatra Neamţ, recent refăcută tot printr-un proiect cu finanţare europeană, nu se poate interveni timp de 5 ani de zile. Săparea şanţurilor necesare montării conductelor şi deteriorarea asfaltului ar presupune corecţii financiare de ordinul miliardelor pentru că legea spune că nu se poate interveni atât timp cât lucrarea este încă în garanţie.

Conducerea Apa Serv cere sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi solicită o mediere din partea Ministerului Mediului şi a Ministerului Fondurilor Europene.

„Pe strada Petru Movilă, acolo unde se suprapun cele două proiecte, înseamnă că nu se poate sparge asfaltul. Iar acest fapt implică mai multe lucruri. Strada este încă în garanţie, iar dacă se intervine, garanţia trebuie preluată de altcineva. S-a încercat realizarea lucrării cu acelaşi constructor dar acesta nu a mai fost interesat. Refacerea unei străzi făcute pe bani europeni ar determina neeligibilitatea proiectului. Am încercat o discuţie la nivelul Ministerului mediului şi la Ministerul Fondurilor Europene, mi s-ar fi părut corect să se implice, pentru că ei ar fi putut soluţiona aceste probleme. Nu e vina nici a primăriei şi nici a Apa Serv că aceste două proiecte europene se suprapun, ar fi trebuit să existe o coordonare din partea celor două ministere. Ministerul mediului a spus că nu are soluţii, iar Ministerul Fondurilor Europene a spus să se dea avizul, să se execute lucrările şi apoi să se rezolve celelalte probleme. Am prezentat în AGA această situaţie şi am cerut sprijin Consiliului Judeţean pentru că, cel puţin pentru partea de corecţii, ar însemna o încărcătură foarte mare pentru Compania Apa Serv, nu s-ar mai putea accesa fonduri europene. Mi se pare normală implicarea Consiliului Judeţean pentru că până la urmă este beneficiarul lucrării şi este un proiect de interes judeţean. Urmează să aibă loc o discuţie între Apa Serv, Consiliul Judeţean şi Primăria Piatra Neamţ”, a precizat Ionuţ Cătălin Dughir, manager Apa Serv Neamţ.

Nici celelalte şase contracte de lucrări nu sunt tocmai în stadiul în care ar fi trebuit să fie. Vina aparţine în general fie constructorilor, fie furnizorilor. Toţi promit însă accelerarea ritmului de lucru.

„La Târgu Neamţ constructorul spune că lucrează cu 16 echipe. Am solicitat suplimentarea echipelor acolo unde stadiul lucrărilor nu avansează şi, de asemenea, am solicitat situaţia plăţilor efectuate către unul dintre furnizori. La staţiile de tratare a apei şi apei uzate s-au început lucrările de organizare de şantier, iar în urma discuţiilor cu reprezentanţii Passavant, la Staţia de Epurare de la Roman, până la sfârşitul lunii septembrie, constructorul ar trebui să realizeze patru obiective”, a spus Dan Manoliu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

 

Irina ŞTEFĂNESCU