Cu faţa la copii

* Juniorii au adus cele mai bune rezultate sportului nemţean în 2012

Neamţul a punctat sportiv  şi în 2012 din munca şi rezultatele juniorilor. Toate performanţele premiate la Gala Sportului nemţean, vineri, aparţin acestei categorii, cu excepţia sporturilor pe echipe şi a neolimpicelor, unde se mai “strecoară” câţiva seniori. Din viitor vine şi cel mai bun sportiv, canotoarea Dorina Otea, pe care Federaţia română de specialitate o şi “transferase” la Steaua. A fost o încurcătură, dar nu este exclus ca tânăra sportivă să ajungă în curând la un club mare din capitală.  Judeţul nostru este mai mult un producător decât un consumator de valori, dar riscă să piardă teren şi la nivelul sportului juvenil. Toţi oamenii care lucrează la acest nivel atrag atenţia asupra subţierii bazei de selecţie, care trebuie combătută prin măsuri urgente.

Dan Gavril, directorul celei mai bune unităţi sportiv-şcolare din judeţ în 2012, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, propune câteva.

“Trebuie să reconsiderăm ora de educaţie fizică la liceu şi toţi cei care suntem implicaţi în activitatea sportiv  şcolară să susţinem acest demers.  Să îmbunătăţim activitatea de educaţie fizică şi sport la nivelul claselor 5-8! La ultimii doi ani de ciclu primar, să introducem profesorul specializat. Acolo unde este posibil, să se facă obligatoriu o oră de înot pe săptămână. Sunt paşi esenţiali pentru formarea viitorilor sportivi, dar mai ales pentru sănătatea noastră, a populaţiei României”, a declarat Dan Gavril.

Şcoala sportivă pietreană face eforturi mari să fie prezentă în toate competiţiile naţionale, în care are echipe de handbal, volei şi fotbal. În sporturile individuale, este reprezentată  în atletism, canotaj şi schi. Fără ajutorul comunităţii din care face parte, firesc într-o societate normală, nu ar putea nici măcar exista.

“Ceea ce mă bucură, la nivelul juniorilor, este că Liceul cu Program Sportiv se afirmă şi bazele acestei afirmări au fost puse de grupul mai vechi de manageri, cu Vasile Filimon, Nicolae Cojocaru şi Consiliul de Administraţie. Aş mai puncta colaborările foarte bune cu Inspectoratul Şcolar, Consiliul Local, Consiliul Judeţean. Chiar dacă au fost multe greutăţi, în momentele de foc am avut sprijinul lor”, a mai declarat directorul LPS Piatra Neamţ, Dan Gavril.

În campionatele naţionale ale echipelor, cele mai multe medalii s-au câştigat în handbal. 2012 este unul din puţinii ani fără campioană, dar s-au obţinut două medalii, argint şi bronz, la juniori II şi III.

Unul dintre antrenorii celor două echipe, Stelian Bursuc, lucrează de peste 10 ani în handbalul juvenil, după ce a făcut performanţă, ca jucător, în Liga Naţională, cu Fibrex Săvineşti. A avut rezultate de la prima sa serie de juniori, iar absolvenţii acesteia sunt astăzi titulari în prima divizie şi la echipa naţională, alături de handbalişti pietreni formaţi de alţi antrenori ai catedrei de handbal pietrene.

“Dacă eram pesimist, nu aveam aceste rezultate. Cred în viitorul sportului, cred în copii, uneori mai mult decât ei înşişi în forţele proprii”, a declarat Stelian Bursuc, care anul acesta conduce echipa de Divizie A a LPS-ului, la seniori, juniorii I şi juniorii II.

 “S-a muncit mult în 2012. Îmi pare rău pentru dezamăgirea pe care au trăit-o copiii la neîmplinirea obiectivului, titlul, pentru care au făcut eforturi extraordinare. La vârsta lor, însă, sunt inerente aceste sincope şi trebuia să vină un moment de greşeală din care să înveţe. Sper că şi-au însuşit lecţia în acest sezon, iar 2013 să fie unul cu noroc şi satisfacţii, pentru că posibilităţi au”, a mai declarat prof. Stelian Bursuc.

Ne mândrim cu toţi aceşti copii şi antrenorii lor, care mai mult decât să fie premiaţi, au nevoie de susţinere. Sunt investiţii care mai devreme sau mai târziu vor îmbogăţi comunitatea mai consistent decât o participare rezonabilă într-un campionat, cu un public cuprins între 100 şi 1000 de spectatori.