Cu ce trufandale ne „servesc“ comercianții „patrioți“ de Ziua României: afine din Peru și porumb din Spania

legume-straine1*Prin marile magazine, strugurii polonezi sunt vânduți la prețul unui kilogram de carne de vită *Barabulele autohtone sunt la concurență cu cartofii premium franțuzești, care costă 10 lei kilogramul *Porumbul românesc este „sabotat“ de cel adus din țara lui Don Quijote de la Mancha

Oare cât de patrioți suntem? În ziua de astăzi, aproape tot ce punem în farfurie provine din alte țări, unde animalele sunt hrănite „natural“, motiv pentru care cresc foarte repede, precum personajele din povești. Dar nu asta e singura problemă. Puii de care vorbim sunt tratați repetat cu tot felul de antibiotice, ca să reziste la boli, tratamente care ulterior le regăsim și în friptura „ecologică“ din cuptor, asezonată cu ceva legume „naturale“, aduse din serele din străinătate, unde au fost stropite din belșug cu substanțe nocive omului. Nu vreau să spun că cele autohtone sunt 100% ca de la mama natură, dar în orice caz ne fac mai puțin rău și au un gust mult mai bun față de cele din provenite din Turcia, Olanda, Spania sau alte țări, unde se pune accent pe aspectul mărfii și nu pe gust.

Pe lângă acest aspect, intervine și cel economic. Românii ar trebui să se gândească bine înainte de a pune marfa în coș. Oare nu e mai corect să cumpărăm produse din România pentru a păstra și a încuraja crearea de noi locuri de muncă? Răspunsul depinde de noi și doar de noi.
Așa cum se știe, în România, comercianții se gândesc doar la profit și nu la sănătatea omului. Ideal ar fi să existe standuri doar cu verdețuri și fructe provenite de la agricultorii români, așa încât oamenii să aibă de unde alege. Însă cum banii vorbesc, marile magazine din Piatra Neamț ne procopsesc cu marfă adusă de peste mări și oceane, chiar și din Peru. E vorba de afine la caserolă, care zilele trecute se vindeau la aproape 10 lei kilogramul. Cum pe pământurile strămoșești „nu mai există“ plantații de viță de vie (după ce Decebal a dat dispoziție să fie tăiate toate), pe rafturile marilor magazine am văzut struguri foarte scumpi, proveniți din Polonia, care se comercializau la prețul unui kilogram de carne de vită, respectiv 19 lei. Nici barabulele autohtone nu „s-au făcut“ din belșug în acest an. Din această cauză, proprietarii de magazine au preferat să aducă din Franța, cartofi premium, la „doar“ 9,99 lei kilogramul. La fel putem spune și despre porumbul românesc, care în prezent pare sabotat de cel adus din țara lui Don Quijote de la Mancha și vândut cu 5 lei kilogramul (fiert). Totuși, pentru corectitudine, trebuie să spunem că în supermarketul unde am luat aceste date existau și produse similare din România. În același magazin, am stat de vorbă cu doamna Mariana din Piatra Neamț, care ar fi vrut să găsească mai multe legume și fructe din România. „Guvernanții ar trebui să dea o lege prin care să oblige comercianții să facă raioane separate cu produse doar din România, chiar dacă ale noastre se strică mai repede față de cele din import. Măcar să fim un pic patrioți“, a fost de părere Mariana.

Valentin ANDRIEȘ