Csibi Istvan, condamnat cu repetiţie la Roman

istvan 2

* Magistraţii l-au trimis după gratii pentru 7 ani pe controversatul afacerist

* Istvan a primit aceeaşi pedeapsă şi în 2008, dar a obţinut rejudecarea dosarului

Nu degeaba a declarat controversatul afacerist harghitean Csibi Istvan că are încredere în judecătorii din Roman. Magistraţii au demonstrat că sunt consecvenţi şi au stabilit că merită exact 7 ani de închisoare cât a primit şi prima dată, pentru tratamentul pe care i l-a aplicat arhitectului său. Povestea e veche de 10 ani şi nici măcar acum nu a ajuns la final, pentru că sentinţa va fi, cu certitudine, atacată la instanţele superioare.

Victima lui Istvan a fost Peter Arpad, care i-a proiectat şi construit o vilă cu peste 40 de camere în Miercurea Ciuc. Ar fi trebuit ca arhitectul, care a coordonat lucrarea în calitate de inginer constructor, să încaseze 50.000 de dolari pentru munca sa, suma stabilită la vremea aceea. N-a primit nimic, iar “locotenenţii” lui Istvan l-au bătut, l-au sechestrat şi l-au ţinut sub duşul rece, aşa cum au primit indicaţii de la stăpân. Printre martorii care au confirmat chinurile îndurate de arhitect s-a numărat Angela Similea, a cărei firmă s-a ocupat cu amenajarea vilei ridicate de Arpad. Cântăreaţa a declarat în instanţă că a auzit, de mai multe ori, despre tratamentele la care a fost supus arhitectul, la ordinul omului de afaceri.

Csibi Istvan a negat de la început toate acuzaţiile şi a spus că tot dosarul este o înscenare a poliţiştilor harghiteni. A cerut ca procesul să fie strămutat şi s-a bucurat că va fi judecat la Roman. După amânări repetate, cauzate de lipsa inculpatului de la proces şi de susţinerile avocaţilor săi că suferă de schizofrenie şi nu conştientizhează ce obligaţii are, instanţa a decis că Istvan este vinovat de lipsire de libertate.

Pe încheierile de şedinţă de la Judecătoria Roman se poate vedea, de câteva pri la rând formularea: “Se va repeta procedura de citare cu inculpatul la domiciliul cunoscut şi prin afişare la uşa Consiliului Local Miercurea Ciuc. Se va reveni cu adresă către Institutul de Medicină Legală Târgu Mureş, prin care se va solicita să se răspundă şi la cele două obiective dispune de instanţă respectiv dacă boala de care suferă inculpatul îl impiedică de a lua parte la judecată, în sensul de a înţelege şi de a se apăra faţă de acuzaţiile ce i se aduc , reconstituirea şi prognoza evoluţiei tulburării psihice. Se va emite adresă apărătorului ales al inculpatului avocat Gansca Iulia Dana, cu menţiunea de a se prezenta la fiecare termen de judecată , iar în cazul în care aceasta nu se va conforma deciziei instanţei de judecată, va fi desemnat un apărător din oficiu pentru inculpat”.

După alt şir de amânări a pronunţării sentinţei, pe 16 septembrie, instanţa a decis: ”Respinge cererea de suspendare a procesului penal. Respinge cererea de internare medicală. Condamnă inculpatul la 7 (şapte) ani închisoare. Obligă inculpatul la 5.000 euro daune morale şi 1.879,54 lei cheltuieli judiciare faţă de partea civilă. Obligă inculpatul la 3.000 lei cheltuieli judiciare faţă de stat. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru partea civilă şi în 10 zile de la comunicare pentru inculpat”.

Procesul de la Roman nu este singurul în care Csibi Istvan are calitatea de inculpat. El a fost cercetat pentru mai multe infracţiuni economice, inclusiv spălare de bani, şi are o condamnare pentru tentativă de omor, din 2012, la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a se prezenta la organele de cercetare, aşa că singura soluţie care i-a rămas ca sp scape de arest a fost internarea la psihiatrie. Avocaţii săi au susţinut că din cauza bolii . schizofrenie acută care a evoluat în timp – Istvan nu a avut discernământ când a comis faptele de care este acuzat.

Cristina MIRCEA