Crosul olimpic / „Alo, 112? Să vină Poliţia!”

cros olimpic 2013 1_resize

* Participanţii la tradiţionala alergare au aşteptat aproape jumătate de oră un echipaj de la Rutieră, sâmbătă, pe o ploaie torenţială * Răzvan Andrei a câştigat a şaptea oară consecutiv Crosul Olimpic

A plouat torenţial, sâmbătă, în timpul Crosului Olimpic, dar aproape 50 de curajoşi s-au încumetat să ia startul la tradiţionala alergare de la Piatra Neamţ. Aceştia, alături de organizatori, au dovedit şi mult stoicism. Au aşteptat, în ploaie, aproape jumătate de oră, un echipaj de la Poliţia Rutieră, fără de care nu se putea da startul competiţiei. Acesta a venit abia după ce organizatorii au sunat la 112.

Cursa, desfăşurată între Primărie şi stadionul Municipal, de aproximativ 2500 de metri, a fost câştigată de Răzvan Andrei, atlet la CS Ceahlăul.

„A fost mai greu decât în ceilalţi ani din cauza vremii. Cred că au fost cei mai puţini participanţi anul acesta. Concurenţă? Nu vreau să fiu răutăcios, dar nu prea a fost. Mă bucur însă atunci când câştig, indiferent de concurs”, a declarat Răzvan Andrei.

Prima fată care a trecut linia de sosire a fost Raluca Aparaschivei, coechipieră cu Răzvan la CS Ceahlăul. Specialistă în obstacole, tânăra alergătoare s-a descurcat şi cu ploaia.

„Au fost condiţii urâte, dar mi-a plăcut să particip. Aceste curse cu amatori nu sunt dificile, dar sunt foarte plăcute. Pentru noi, a fost mai uşor. Pe acest traseu facem încălzirea în fiecare zi”, a spus Raluca Aparaschivei.

Printre alergători s-au aflat şi alţi sportivi, ca jucătorii de tenis Alexandru Ghilea şi Iustin Baciu, care au venit „din plăcere”. Nu doar profesioniştii au alergat însă la Crosul Olimpic. Cei mai mulţi concurenţi au fost copiii, iar secţiunea veterani a fost reprezentată cel mai bine de domni. Printre cei mai cunposcuţi, Ionică Stoica, Constantin Adam şi ofiţerul de presă al Ceahlăului, Gelu Crăcană.

Premierea a avut un cadru mai puţin festiv, tot din cauza ploii. Din pungile pentru cei mai buni alergători au lipsit tricourile cu însemnele olimpice, care nu au ajuns anul acesta în nici un judeţ. Una dintre firmele care a pierdut licitaţia pentru confecţionarea lor a deschis un proces în instanţă, blocând comanda de tricouri. Participanţii de la Piatra Neamţ au primit, în schimb, diplome cu însemnele olimpice, iar cei mai buni dintre ei şi premii în obiecte.

Crosul Olimpic a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ, Primăria Piatra Neamţ, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Academia Olimpică Română – filiala Neamţ şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru toţi.

Înaintea cursei, câteva zeci de persoane cu dizabilităţi, de la Centrul Alexandru Roşca, Fundaţiile Luceafărul şi Speranţa Doraly s-au întrecut în diverse probe sportive.

* Bate … ploaia

Printre cei care au bătut ploaia sâmbătă dumineaţă s-au aflat şi organizatorii ineditului cros montan Bate Toaca, precum şi viitori concurenţi în această întrecere. Prima astfel de competiţie din Moldova va avea loc la finalul lunii iunii, iar până acum are aproape 500 de înscrişi pe listele de concurs. Crosul montan se va desfăşura pe trei secţiuni- profesionişti (32 kilometri), amatori (16 kilometri) şi copii, în Durău şi pe Ceahlău.

Andrei Grigoroae, unul dintre organizatori, speră ca prima ediţie să fie doar începutul acestui tip de întrecere sportivă în Neamţ, care nu duce lipsă de practicanţi.

„Îmi doresc să avem şi noi cât mai mulţi copii şi tineri, ca la Crosul Olimpic, aşa cum trebuie să fie în toate competiţiile”, a mai spus Andrei Grigoroae.

Bate Toaca va avea loc pe 29 iunie, iar pentru detalii şi înscrieri puteţi accesa www.batetoaca.ro.

Mihaela DRĂGOI