Cronica neagra: 16 august 2017

16/08/2017

Moară incendiată voit

O moară a ars din temelii, în urma unei acțiuni intenționate.

Pompierii au fost anunțați că arde o moară părăsită din Bicaz Chei, duminică, la ora 00,46. La locul solicitării au ajuns și au acționat cinci militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț și o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Bicaz Ardelean. „Au ars clădirea confecționată din lemn acoperită cu draniță pe o suprafață de 70mp, un cântar, 4 roți de lemn, o covată și două benzi transportoare. Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, precizează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț.

Mort sub tractor

Un bărbat și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu tractorul și a fost prins sub utilaj. Un alt bărbat, care era în tractor, a scăpat cu câteva leziuni.

Accidentul s-a produs duminică, 13 august, pe un drum din Hoisești, comuna Mărgineni. În urma apelului la 112, de la ora 8,04, care anunța că este o persoană încarcerată, la locul evenimentului s-au deplasat 5 militari cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, cu medic din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. Din păcate, bărbatul prins sub tractor era decedat, ca urmare a leziunilor incompatibile cu viața, iar a doua persoană aflată în tractor a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportată la UPU din cadrul Spitalului Județean Neamț, potrivit aceleiași surse.

Cal căzut în canal

Tot duminică, localnici din satul Cuejdiu, comuna Gârcina, au cerut ajutorul pompierilor pentru a scoate un cal ce căzuse într-un cămin de alimentare cu apă.

Patru militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț au mers la locul indicat și au scos calul, folosind accesoriile din dotarea autospecialei.

Trei hectare de uscături incendiate, la Căciulești

La ora 16,46, la Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 11”, despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Girov, Sat Căciulești. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat 4 militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț, care au stins flăcările ce au mistuit 3 hectare de vegetație uscată și au stabilit că incendiul a fost provocat cu intenție.

10 păsări și mai multe anexe făcute scrum, la Bîrgăuani

Ultima misiune a pompierilor pietreni de duminică a fost la Bîrgăuani, unde seara a luat foc un grajd într-o gospodărie a unui localnic din satul Bahna Mare.

Nouă militari cu două autospeciale de stingere au acționat și au stins incendiul, în care au ars grajdul construit din cărămidă, acoperișul pe o suprafață de 80 mp, o magazie de lemne construită din lemn și acoperită cu tablă pe o suprafață de 20 mp, 15 mc lemn de foc, un polizor, o motocoasă, 10 păsări, 15 stupi din lemn și o altă magazie, din lemn și acoperită cu tablă, pe o suprafață de 15 mp. Militarii au stabilit că dezastrul a pornit de la foc deschis în spații deschise.

(C.I.)