Criza reală a apei, sabotată de politic

CJ apa00 *Consilierul județean Ioan Păcală și-a dat demisia

Nu s-a ajuns, ieri, în extraordinara Consiliului Județean Neamț, la nici o înțelegere între PNL și independenți de o parte, și coaliția PSD-UNPR – ALDE, de o alta, nici pentru principalul punct al ordinii de zi, nici pentru felul cum a fost gestionată criza apei la Piatra Neamț. Tema principală a fost repede aruncată în zona politicului: la un moment dat s-a vorbit de voturi, de partide, de lecții cu care consilierii au venit gata învățate.

Singurul proiect de pe ordinea de zi a fost aprobat însă, cu votul majorității, după ce a fost refăcut printr-un amendament.

„Începând cu data de 9 martie în municipiul Piatra Neamț s-a produs o avarie72 de ore privind apa potabilă. În opinia mea, conducerea companiei nu a luat măsurile pentru limitarea efectelor acestei situații,drept pentru care am convocat ședință extraordinară să vedem la ce concluzii ajungem“, a deschis ședința președinta CJ, Emilia Arcan.

Tapalagă-Arcan, un nou meci de contre 

„Grupul PNL consideră că ședința de azi are caracter de urgență, dar numai atât. Referitor la singurul punct de pe ordinea de zi – acordarea unui mandat special pentru a schimba membrii Consiliului de Administrație la Apa Serv. Nu înțelegem rostul ședinței. Cei 11 membri reprezintă interesul Consiliului Județean în cadrul Adunării Generale a Acționarilor.

 Au mandat pentru așa ceva. Ședința de azi nu-și are rostul. Trebuie să se stabilească o stare de normalitate, dar ne-ați chemat degeaba!Trebuia să convocați Comitetul pentru Situații de Urgență; nu ați folosit toate canalele de comunicare și s-a creat panică; eu personal și grupul PNL vă solicită public demisia, doamnă președintă!“, a reacționat rapid, liderul grupului, Cristian Tapalagă.

„Nu pot să fiu acuzată că nu am dus la îndeplinire tot ceea ce mi-a stat în putință“, a reacționat, la fel de rapid, șefa CJ. „Miercuri seara am luat legătura cu directorul Apa Serv. Joi dimineața ne-am întrunit în regim de urgență în care ne-am informat reciproc despre situație. În acel moment domnulDughir ne-a asigurat că vom avea apă până la ora 18. A trecut încă o noapte și am ajuns la vineri. Doar o parte din oraș avea apă. Ne-am întâlnit din nou și am discutat ce măsuri urgente se vor lua“.

Tapalagă: „Pe mine, pe locuitorii municipiului Piatra Neamț nu ne interesează capul care va cădea. Dacă tot ați aruncat în spațiul public demisia lui x și z, prima demisie ar trebui să fie a dumneavoastră“.

Manoliu: „CJSU se convoacă de către prefect, nu de președintele CJ; referitor la situația de pe Petru Movilă nu faceți decât să aruncați o vină pe care primarul interimar de Piatra o are în totalitate“, a spusvicele Dan Manoliu. „La data aprobării studiului de fezabilitate pentru proiectul de apă, contractul de finanțare pentru lucrările de pe Petru Movilă era semnat de Primărie la o dată anterioară. CL dăduse un aviz de principiu pentru executarea lucrărilor pe Petru Movilă. S-au suprapus“.

Cu un singur aviz nefavorabil, cel al Comisiei de servicii publice, comisiile deurbanism, buget, sănătate și juridică au avizat favorabil, cu amendamentul ca în mandatul special să se analizeze cauzele care au dus la criza apei și cum a fost gestionată aceasta.

Turul II de replici: Tomuleț-D.V.Constantin

Cam în stilul lui Costăchel Gudurău „ba pe-a mamii…“, ședința a continuat în inutile contre, cam tardiv de dezbătut.

Cristian Tomuleț: „Eu nu cer demisia nimănui pentru că ar trebui să-și dea demisia toți directorii Apa Serv din 1990. Sistemul de distribuție este tot găurit și este tot foarte vechi; banii actuali de la UE sunt pentru extindere și nu pentru reparații. În afară de câteva trasee cu conducte de la Apa Serv, celelalte sunt pulbere. Conductele de azbociment au fost schimbate? Legat de acest proiect vreau să menționez faptul că el poate fi atacat în contencios foarte bine, mandatul special este prevăzut clar în lege pentru ce poate fi acordat , și nici într-un caz pentru analiză, care era obligatorie“.

DVConstantin:„Sunt făcute afirmații deosebit de grave și pot crea panică. A existat programul ISPA care s-a ocupat tocmai cu reabilitarea rețelelor. Conductele nu sunt din azbest, ci din beton precomprimat, nu faceți afirmații care pot să creeze panică în rândul populației din județul Neamț. Nedumerirea dvs privind mandatul special: noi ne-am întrunit pentru acest tip de mandat, de exemplu la Troleibuzul, care este vă atât de drag dumneavoastră!“

Tomuleț: „ISPA a fost legat de canalizare și nu de conducte. Să aveți informațiile exacte ca să vorbiți! Iar la Troleibuzul a fost vorba de patrimoniu, era obligatoriu!“

Emilia Arcan:„Dacă dvs considerați că reprezentanții Apa Serv și-au făcut treaba, uitați-vă în camere și spuneți asta populației!“

Tapalagă: „Nu țin partea nimănui, cei vinovați trebuie trași la răspundere!“

Arcan: „Nu sunt incompatibilă, sunt doar incomodă și nu-mi dau demisia pentru că vrea cineva!“

Daniel Vasiliu: ЈChiar ne-am adunat să facem ping-pong în fața presei? Este o întrebare de bun simț“.

Ședința a fost încheiată de consilierul județean Ioan Păcală, care și-a dat demisia de onoare: „Profit că este presa de față și mulți au zis că și din cauza mea, eu îmi voi prezenta demisia din Consiliul Județean“.

Mariana OLTEAN TUDOSE