„Diploma de cetăţean de onoare nu aduce beneficii domnului Emil Nicoale, ci, mai degrabă, comunităţi noastre”
Scriitorul, criticul, jurnalistul, omul de cultură Emil Nicolae, este propus pentru titlul de cetăţean de onoare al oraşului Piatra Neamţ. Proiectul se va dezbate în şedinţa de vineri, 22 iunie, în Consiliul Local.
Propunerea vine din partea primarului Dragoş Chitic şi a fost făcută publică săptămâna trecută, la Ziua „Victor Brauner” , în Sinagoga Catedrală „Baal Shem Tov”, la împlinirea a 115 ani de la nașterea pictorului originar din Piatra Neamţ. Printre paragrefele motivării acestei propuneri (în realitate, motivele sunt mult mai generoase şi ar face obiectul unei biografii complexe), primarul spune: „Diploma de cetăţean de onoare nu aduce beneficii domnului Emil Nicoale, ci, mai degrabă, comunităţi noastre”
De altfel, despre renumitul artist, Emil Nicolae a scris un album monografic Victor Brauner, la izvoarele operei , apărut la Editura Hasefer, Bucuresti, 2004), pentru care a obţinut la Iaşi, Premiul Dosftei- Saonul Librex, în 2006.
Dacă ar fi să precizăm numai meritele recunoscute ale scriitorului, menţionăm obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi – 2000, pentru volumul „omul de Hârtie”; Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler -2004; bursă de creaţie în Germania – 2005; premiul Uniuni Scriitorilor Filiala Iaşi în 2006, pentru volumul „Paranoima”; premiul de Exelenţă al Uniuni Scriitorilor, filiala Iaşi – 2012.
A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în 1990 si membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Este prezent în antologii de poezie și eseuri publicate în Germania, SUA, Elveția, Israel, Franta și Italia. (Marius Tița, critic de artă; a vernisat expoziția Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România dedicată lui Victor Brauner, vineri, 15 iunie 2018)
„Fac o reverență pentru eforturile și strădaniile lui Emil Nicolae. Acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului mi se pare un lucru absolut natural. Felicit administrația locală pentru această idee. Pentru noi, Emil Nicolae este de foarte mult timp manager cultural de onoare și un prieten foarte apropiat și drag”.
A locuit toată viața în Piatra-Neamț (cu excepția perioadelor în care a urmat studiile universitare la Iași, și-a satisfăcut stagiul militar la Bacău și a lucrat în presă la Galați). Posedă atestatul de ziarist profesionist (UZP) și este expert al MCC în bibliofilie. A fost redactor și redactor șef-adjunct la revista Alma Mater / Dialog (1969-1972), redactor cultural la ziarele Viața Nouă (Galați, 1972) și Ceahlăul (Piatra-Neamț, 1973-1974). Din 1976 este muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț (la Oficiului Jud. pentru Patrimoniul Cultural National si la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”). După revoluție a fost co-fondator, co-editor și secretar de redacție al săptămânalului independent, de informație și atitudine Acțiunea din Piatra-Neamț (1990-2001), iar din 2000 pana in 2005 a fost secretar general de redacție al revistei de literatură & arte Antiteze. Din 2010 este redactor-sef al revistei de literatura & arte & atitudini Conta(Piatra-Neamt). De asemenea, din 2001 până în 2013 a realizat, săptămânal, două emisiuni de cultură la postul 1TV Neamț și, in perioada 2005-2014, a fost redactorul paginii culturale a ziarului Realitatea Media din Piatra-Neamț. A colaborat în mod constant cu Ziarul Ceahlăul, în perioada Viorel Tudose, când i-a fost acordat şi premiul de Omul Anului în Cultură, la Gala Anuală a evenimentului organizat de Ziarul Ceahlăul „Oameni Anului”.
MULȚUMESC FRUMOS!