Cristian Livescu, președintele juriului de acordare a premiilor Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, pe anul 2015: „Ne ferim de vânătorii de premii“

 

La Casa cu Absidă „Laurențiu Ulici“ din Iași, sediul Filialei Iași a USR, a avut loc marți 26 iulie 2016, prima întrunire a membrilor juriului de acordare a premiilor literare pe anul 2015 ale celei mai importante grupări profesioniste scriitoricești din Moldova (peste 280 membri). La conducerea juriului ediției actuale a fost ales prin consens criticul literar Cristian Livescu (Reprezentanța Neamț), având colegi în stabilirea palmaresului pe Ioan Holban și Vasile Spiridon. Selecția a eliminat cărți și autori care nu întruneau cerințele regulamentare, din cele 65 de titluri înscrise în concurs. De asemenea, a fost stabilită lista nominalizărilor pe genuri literare, unde apar câteva surprize notabile.

În primul rând, se remarcă prezența a trei autori nemțeni, pentru prima oară într-o asemenea situare: David Alexandru, „În absența celui numit Nimeni“, Editura ePublisher, la secțiunea Poezie, unde apar și alte nume puțin luate în seamă în anii trecuți, cum ar fi Angela Furtună (Suceava), Nicolae Corlat (Botoșani), Nicolae Panaite (Iași); apoi Violeta Lăcătușu, cu „Daria“, roman, Editura Crigarux; Constantin Munteanu, cu „Stăpânul licuricilor“, roman, vol. I, II, Editura Inspirescu, la secțiunea Proză, unde avem alți autori selectați în premieră, precum Ion Gheorghe Pricop (Vaslui), Aurel Brumă și Vasile Iancu (Iași). O altă autoare nemțeană, Livia Iacob, actualmente universitară ieșeană, a reținut atenția prin noua traducere a poeziilor lui Isidore Ducasse (Contele de Lautreamont), la Editura Institutul European, secțiune în care se mai află: Laura Enache, cu transpunerea din greaca veche a Sfântului Neofit Zăvorâtul din Cipru, „Scrieri I“ (Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos, Cincizeci de capete), Editura Doxologia; sau Elena Brândușa Steiciuc, cu Patrick Modiano (Premiul Nobel), „Iarba nopților“, Editura Polirom.

Bine conturată, secțiunea Critică literară – Eseu – Publicistică îi are în atenție pe Șerban Axinte, Nicu Gavriluță, Magda Ursache, Angela Baciu, Theodor Codreanu și Lucia Olaru Nenati. O altă caete remarcabilă, la Debuturi: Loredana Cuzmici, „Generația Albatros o nouă avangardă“, Editura Universității „Al. I. Cuza“.

„Cred că este una din cele mai bune selecții, datorată în primul rând calității cărților aduse în discuție – ne-a declarat scriitorul Cristian Livescu – și cred că palmaresul final se anunță a fi unul de bună ținută valorică. Să vă mai spun că autorii nemțeni nominalizați acum nu au fost propuși de mine, ci de ceilalți membri ai juriului. De altfel, am căzut de acord că trebuie să fim cât se poate de obiectivi și să facem abstracție de vânătorii de premii, care în anii trecuți făceau presiuni în diverse chipuri, ca să fie luați în seamă. Am avut vânători de premii și la Neamț, temperați ulterior în avântul lor de opiniile critice exigente, după cum am avut și autori cu cărți de valoare, neglijați de premiile USR. Timpul confirmă sau infirmă prestația acestor jurii și știm că mai devreme sau mai târziu dăm seamă de verdictul nostru!“. (R. L.)