Criminal în serie judecat pentru evadare

15/12/2012

Ionuţ Nicolae Nistor (31 de ani), a fost trimis, ieri, în judecată, pentru evadare. Individul a ucis şi a tâlhărit două bătrâne din Piatra Neamţ, în vara anului 2008, fapte pentru care a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Procesul de acum priveşte încercarea lui de a evada în timp ce era la judecată, pentru stabilirea paternităţii. La termenul din 27 septembrie anul trecut, după ce şedinţa s-a încheiat, vieţaşul Nicolae Nistor a fost scos din sală sub escorta poliţiştilor, care l-au condus în camera de arest a judecătoriei. Individul avea cătuşele la mâini, dar cu toate acestea, a reuşit să se smulgă dintre poliţişti exact înainte de a coborî la subsol, unde este arestul şi, dintr-un pas, a ajuns în curtea judecătoriei. De-acolo a scăpat şi a luat-o la fugă, pe strada Mihai Eminescu, apoi imediat a cotit pe o străduţă, încercând să se piardă printre blocuri. Poliţiştii au fugit după el şi l-au ajuns din urmă imediat, dar el s-a oprit abia când a fost somat că se va trage asupra lui.

Pedeapsa de închisoarea pe viaţă a primit-o pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi tentativă la tâlhărie. Faptele au fost comise în 2008, victimele sale fiind femei în vârstă, pe care le urmărea un timp, până le învăţa tabieturile şi cercul de cunoştinţe, după care le aborda, convingându-le să-l milostească, şi le ucidea pentru bijuterii şi bani. Prima victimă a fost Maria Rusnac (83 de ani), care pe 1 iunie 2008 a fost atacată în plin centrul oraşului. Individul a dus-o apoi în casă şi a ucis-o, i-a luat cerceii, inelul şi verigheta, a lăsat-o în bucătărie şi a ieşit din locuinţa ei, nu înainte de a încuia uşa. Când a fost găsită, după patru zile, era deja în putrefacţie. A doua victimă a fost atacată exact de ziua lui, pe 31 iulie. Nicolae Nistor a urmărit-o pe Maria Petruţ (79 de ani) la fel, o vreme, şi când a fost sigur că nu riscă să fie descoperit, i-a sunat la uşă. Încrederea într-un necunoscut, care de altfel îşi juca bine rolul de amărât, avea să-i fie fatală. Maria Petruţ a fost ucisă în bătaie pentru cinci milioane de lei vechi şi cerceii din ureche. Vecinii i-au observat lipsa şi au sunat la 112. Anchetatorii veniţi la faţa locului s-au îngrozit când au văzut în ce hal era mutilată bătrâna. Pe masă au găsit şi arma crimei: un vas de bronz pentru pisat usturoiul.

În fine, pe 11 august, când a atacat două femei, a fost prins. Procedând după tiparul “de succes”, a sunat dimineaţă la uşa Adelei Potra (81 de ani). Femeia i-a deschis, l-a omenit, dar individul a legat-o, i-a luat lănţişorul de la gât şi a ieşit. Când a revenit după-amiază pentru a-şi termina treaba, habar n-avea ce surpriză îl aşteaptă. În timp ce o strângea de gât pe bătrână, poliţiştii au intrat în casă.

La anchetă s-a stabilit că ucigaşul a mai avut o tentativă, atacând cu ranga pe casiera de la un centru REMAT. Un criminal în serie ca el a fost expertizat psihiatric, dar, surprinzător, medicii care l-au investigat au ajuns la concluzia că a ucis cu premeditare, în deplinătatea facultăţilor mintale.