Crescătorii de animale, lăsaţi să tranziteze pădurile cu turmele Legi normale pentru România, inițiate de deputatul colegiului 3, Liviu Harbuz

LiviuHarbuz.ro   Romania (3)În cadrul ședinței Comisiei pentru Administrație din Senatul României, deputatul Liviu Harbuz a prezentat și susținut în fața colegilor săi din Parlamentul României unul dintre proiectele legislative pe care le-a inițiat în calitatea de deputat de Neamț.

Propunerea legislativă pentru abrogarea alin. (5) al art.53 din Legea nr.46/2008 -Codul silvic a fost depusă la Camera Deputaților în această primăvară și, odată adoptată, va permite crescătorilor să treacă cu animalele prin fondul forestier fără a mai fi nevoie să cumpere bunăvoința pădurarilor. În prezent, articolul 53, alin. 5 din Legea nr. 46/2008 prevede că ”trecerea animalelor domestice prin fondul forestier spre zonele de pășunat, adăpat și adăpostire se aprobă de ocolul silvic, cu acordul proprietarului fondului forestier, pe trasee delimitate și perioade precizate. Pentru fondul forestier proprietate publică a statului, aprobarea se dă de către conducătorii structurilor.

Menționez că actualele restricții legislative nu sunt utile decât unor pădurari care se utilizeză de ele pentru diferite scopuri și respectarea lor este greu de verificat. Mai mult, traversarea pădurilor de către turmele de oi sau cirezile de vaci nu a fost dovedită ca fiind distructivă ba, din contră, în toate țările europene, accesul animalelor domestice în pădurile statului este permis. În Franța, spre exemplu, accesul oilor este chiar încurajat!”, a spus deputatul Liviu Harbuz, care a adăugat:

”Doresc să le mulțumesc colegilor senatori din Comisia pentru administrație că au fost în asentimentul meu, cunoscând și ei faptul că  în zona de deal și zona alpină, pajiștile sunt enclavizate de păduri, iar pentru a accede este necesară trecerea lor. Aceasta este, de altfel, o situație cu care se confruntă și majoritatea crescătorilor de animale din Neamț – județ pe care îl reprezint în Parlamentul României, iar propunerea de modificare a legislației a fost elaborată în urma consultărilor cu fermierii din zona Moldovei și cu lideri ai organizațiilor de crescători de animale cu reprezentativitate la nivel național”.

M.O.T.

Medicamente mai ieftine

„De departe, cei mai câștigați în urma acestei reduceri de preț vor fi pensionarii și cetățenii cu venituri mici”, a opinat deputatul Harbuz

 

M.O.T.

 

Faptul că marile companii străine care aduc medicamente în România critică ieftinirea produselor farmaceutice este semnalul care confirmă că Guvernul a luat cea mai bună decizie pentru români.

”Peste doar câteva zile, tratamentele de care românii au nevoie pentru a-și trata afecțiunile vor avea prețuri mai mici, fapt ce îi nemulțumește pe cei care au făcut profituri uriașe în această industrie. Amenințând că vor renunța la producția de medicamente ieftine sau că se vor retrage de pe piața din România, acești jucători economici din afară aplică deja același șantaj economic cu care ne-am obișnuit și pe care știm deja că nu îl vor pune niciodată în aplicare pe principiul deja cunoscut – acela că nu pleacă câinele de măcelărie”, a declarat deputatul Liviu Harbuz.

”Doresc să îi felicit pe colegii din Guvern, știu că au muncit și au dus o luptă aprigă pentru a învinge interesele din industria farmaceutică din România. Din păcate, suntem țara în care la fiecare 20 de metri te lovești de câte o farmacie, toate aceste lanțurile raportând profituri uriașe an de an și confirmând astfel că românii sunt printre cei mai mari consumatori de medicamente din Europa”, a adăugat parlamentarul Colegiului 3.

”În aceste condiții, este normal ca multinaționalelor să nu le convină să coboare prețurile, deci să își scadă profitul întrucât vânzările de pastile, Dumnezeu să ne ajute, nu vor crește. Chiar vor putea să scadă în condițiile în care, la un preț mai mic, bolnavii își vor permite tratamentele complete lună de lună, deci însănătoșirea sau evitarea complicațiilor vor deveni o realitate. De departe, cei mai câștigați în urma acestei reduceri de preț vor fi pensionarii și cetățenii cu venituri mici care, de cele mai multe ori, nu și-au putut acoperi costurile pentru medicamentele de bază pentru afecțiunile lor”, a mai spus deputatatul Harbuz.

 

Reducerea prețului la medicamente nu este singurul lucru pe care actualul Guvern l-a gândit pentru reforma sistemului de sănătate. Introducerea cardului de sănătate a reușit deja să elimine o parte din nereguli, astfel că după doar o lună, pierderile raportate au scăzut cu 100 de milioane de lei. Acest prim efect obținut într-un timp atât de scurt este rezultatul unor politici coerente de sănătate, a implementării curajoase a unor măsuri care deranjează marii jucători din piață, dar care au menirea să vindece sistemul sanitar și să asigure fiecărui cetățean dreptul la tratament, dreptul la servicii medicale de calitate în fiecare județ al țării. Acestea sunt  rezultatele finale ale deciziilor pe care multinaționalele din domeniul farmaceutic le pun, profund incorect, la zid, dar pentru care actualul Guvern este mai decis ca niciodată să se lupte pentru a le implementa. Totul, în favoarea românilor!