Credincioși rătăciți, accidentați și două evacuări urgente din Masivul Ceahlău

Masiv Salvamont2 *Salvamontiștii au avut patru zile de intervenții dificile * O ieșeancă și-a rup piciorul la coborârea de pe Vârful Toaca * O altă turistă, în vârstă de 67 de ani, a făcut criză cardiacă în timp ce urca spre umbra piramidală

Numeroși credincioși și turiști au venit și anul acesta în Neamț să trăiască momente de bucurie la marea sărbătoare a Schimbării la Față, care este și Ziua Muntelui Ceahlău.

Motive religioase, mistice, laice ori pur și simplu de relaxare au adus și anul acesta zeci de mii de turiști în zona masivului atât de iubit și respectat pentru toată încărcătura energetică și spirituală pe care o oferă din plin, mai ales în această perioadă a anului.

Zona Durău – Ceahlău a început să forfotească de oameni încă de joi și aerul de sărbătoare s-a „electrizat“ tot mai mult odată cu valurile de turiști atrași de umbra piramidală holografică ori de sacralitatea regiunii, astfel că fluxul a ajuns la apogeu vineri și mai ales în ziua de sâmbătă, 6 august. Vremea a fost excelentă, astfel că, de la mic la mare, cei care au dorit neapărat să fie în Ceahlău pe 6 august au reușit și s-au întors acasă mai bogați cu o experiență.

Câțiva turiști au avut, însă, neplăceri și au cerut ajutorul salvamontiștilor. Perioada nu a fost foarte aglomerată din acest punct de vedere, spre deosebire de alți ani, dar salvatorii montani s-au confruntat cu două cazuri extrem de dificile.

Duminică, 7 august, salvamontiștii au avut o misiune ce le-a testat din nou rezistența și experiența, după ce o ieșeancă, deși bine echipată, și-a rupt piciorul la coborârea de pe Vârfu Toaca. În ciuda unui proiect demarat încă de pe vremea în care președinte al Consiliului Județean era regretatul Culiță Tărâță, urcarea și coborârea pe și de pe Vârful Toaca se fac în condiții lipsite de siguranță pentru turiști, din cauză că nu există nici un fel de scară. Cea veche, de lemn, a putrezit de mai multă vreme, iar una nouă încă nu există, decât ca intenție.

„Echipa salvamont din Baza de Intervenție Dochia s-a deplasat în zonă și după ce a acordat primul ajutor specializat, a efectuat transportul de la cota 1.900 m până în zona inferioară a Jgheabului lui Vodă, de unde a fost preluată de echipa suport trimisă din Durău. De la cota 1.350, în zona La Scaune, victima a fost transferată în autoutilitara de intervenție 4×4 și predată apoi echipajului SMURD în Stațiunea Durău“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Operațiunea de salvare-evacuare nu a durat decât o oră, iar turista a fost transportată la spital pentru îngrijiri.

*Cardiacă, în vârstă de 67 de ani, evacuată urgent din masiv

Sâmbătă, 6 august, odată cu răsăritul de soare și mult așteptata umbră piramidală, a fost semnalat un alt caz dificil, ce a necesitat o mobilizare și o intervenție contra cronometru.

După ce salvamontiștii au fost solicitați, la ora 4, pentru acordarea primului ajutor în cazul unui turist ce suferise un traumatism ușor la picior, la ora 5:17 a fost anunțat un caz mai grav.

O femeie în vârstă de 67 de ani, ce suferă de stenoză mitrală, făcuse o criză cardiacă în timpul ascensiunii. Salvamontiștii de la Dochia au ajuns rapid la victima aflată la cota 1.650, în zona Cușmei Dorobanțului și au stabilizat-o cu oxigen, mai întâi, apoi au coborât-o până la cota 1.200 unde a ajuns echipa ce venea din Durău. „Intervenția de salvare a necesitat o deplasare rapidă a unei echipe din Baza Dochia cu oxigen, apoi a urmat transportul spre cota 1.200, de unde a fost preluată de echipa din Durău și coborâtă în stațiune, de unde a fost preluată de o ambulanță, la ora 9“, a precizat Raul Papalicef.

În rest, în cele patru zile salvamontiștii au intervenit și acordat primul ajutor ori asistență specializată în 11 situații, din care în 4 cazuri de turiști rătăciți, turiști cu diverse răni ușoare și afecțiuni medicale ușoare, 3 traumatisme de membru inferior și unul de membru superior. (Sursa foto pag 1: drumetipemunte.wordpress.com)

Cristina IORDACHE