„Cred în susţinerea nemţenilor”

razvan burleanu
Tânăr, elegant, educat, cultivat, chiar şi cu un bagaj fotbalistic foarte mare. Aşa se prezintă Răzvan Burleanu, unul dintre candidaţii la şefia Federaţiei Române de Fotbal, alegeri care vor avea loc în acest an, pe data de 5 martie. Actualul preşedinte al Federaţiei Române de Minifotbal, Răzvan Burleanu, este a doua persoană care şi-a depus candidatura la preşedenţia FRF, după Gheorghe Popescu, şi se va lupta pentru acest post cu fostul internaţional, cu Marcel Puşcaş şi cu fostul şef de la arbitrii, Vasile Avram. Deocamdată, cei patru sunt singurii care se vor bate la alegerile din luna martie, deşi s-au mai vehiculat o serie de nume care ar dori să candideze, cum ar fi Gheorghe Chivorchian, Adrian Porumboiu sau Ioan Andone. Născut în anul 1984 la Focşani, Răzvan Burleanu a copilărit şi crescut de la vârsta de doi ani la Bacău şi se consideră băcăoan get beget. În oraşul lui Bacovia, Burleanu a început la vârsta de şapte ani activitatea fotbalistică la centrul de copii şi juniori de la FCM Bacău, activitate pe care a întrerupt-o la vârsta de 14 ani. Fiul fostului căpitan de la FCM Bacău, Gheorghe Burleanu, Răzvan a început şi o carieră în arbitraj, după ce a urmat cursurile şcolii de arbitrii şi a arbitrat până la vârsta de 19 ani. Minifotbalul, o disciplină sportivă care s-a dezvoltat tot mai mult în ultmii ani, atât în ţară cât şi în străinătate, l-a început în anul 2006, când a organizat primul campionat municipal la Bacău, iar un an mai târziu a înfiinţat primul campionat naţional. În anul 2012, la Praga, Răzvan Burleanu, alături de alţi reprezentanţi ai minifotbalului din Europa, a pus bazele federaţiei continentale, care momentan reuneşte 29 de federaţii naţionale, iar anul trecut, la Birmingham, în Anglia, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai minifotbalului din întreaga lume, a înfiinţat Federaţia Internaţională de Minifotbal. În 2015, în SUA, va avea loc primul campionat mondial de minifotbal. Prezent la Piatra Neamţ, la finalele Cupei României, actualul preşedinte al FR de Minifotbal, crede în şansele sale de a ajunge la şefia FRF, crede în susţinerea oamenilor de fotbal din judeţul Neamţ şi consideră că are şanse reale de a câştiga alegerile din luna martie. Principalul obiectiv, dacă va ajunge şef la FRF, este acela de a schimba mult în bine imaginea fotbalului românesc, unul aflat în declin în epoca lui Mircea Sandu.
Rep: Domnule Răzvan Burleanu, candidaţi la şefia FRF, cu ce gânduri?
R.B: Suntem încrezători deşi domnul „Octavian Goga”, susţinut puternic de actualul sistem, Sandu – Kassai, a reuşit să se impună în faţa domnului „Sorescu”, care să spunem că era un candidat anti-sistem. E o bătălie pe care am pierdut-o dar nu şi lupta finală pe care o vom da în luna martie a acestui sistem, Sandu-Kassai. În acest moment, în ciuda acestui rezultat, suntem încredinţaţi că vom aveam şanse să câştigăm aceste alegeri.
Rep: Actualul preşedinte, Mircea Sandu, spunea că dacă veţi merge tot aşa în campanie nu veţi obţine nici 20 de voturi?
R.B: Prefer să merg în acest sistem pentru că campania mea este una îndreptată împotriva acestui sistem şi totodată mesajul meu este de schimbare totală. Prin urmare nu am cum să nu spun lucrurilor pe nume şi nu o să mă vedeţi niciodată în această campanie ezitând, de fiecare dată când voi avea ocazia, să spun lucrurilor pe nume.
Rep: Cum vi se pare să vă laude tocmai Dumitru Dragomir, care este oarecum ieşit din acest sistem despre care vorbiţi?
R.B: Mă bucur foarte mult că domnul Dumitru Dragomir a citit programul meu fiindcă într-o emisiune la un post naţional amintea faptul că programul meu, pe care l-am expus în dezbatere publică încă din luna noiembrie, se bucură de un interes major.
Rep: Tot Mitică Dragomir a spus că toţi patronii din liga întâi au dosare penale. Nu vi se pare imoral ca tocmai aceştia să decidă soarta fotbalului românesc?
R.B: Nu am această informaţie dacă chiar toţi patronii de liga întâi au dosare penale. În acelaşi timp, fotbalul românesc trebuie să îl tratăm cu bune şi cu rele. Nu trebuie să ne imaginăm că în fotbalul românesc vom găsi îngeri sau călugări de la muntele Athos. De aceea, practic, schimbarea totală pe care vrem să o producem, o vom produce inclusiv cu aceşti oameni din actualul sistem. Iar când mă refer la sistem nu mă refer la oamenii şi echipa pe care o veţi găsi în momentul de faţă în spatele domnului Gheorghe Popescu, şi anume acest cuplu tocsic al fotbalului românesc, Sandu – Kassai.
Rep: Aţi venit la Neamţ să discutaţi cu oamenii implicaţi în fotbal, sau veţi veni în perioada următoare?
R.B: Nu am venit încă, în schimb, după lansarea programului meu de guvernanţă sportivă al FRF, aşa cum se numeşte programul meu de candidatură, am început o campanie de teren în care să mă văd cu fiecare dintre membrii.Îîn Neamţ nu am ajuns încă, am venit doar pentru o festivitate de premiere la o competiţie de minifotbal, mai ales că o bună parte dintre membrii afiliaţi se află în acest moment la Braşov.
Rep: Vorbiţi de un termen necunoscut pentru mulţi, guvernanţă sportivă?
R.B: Trebuie să vă spun că conceptul de guvernanţă sportivă, un concept la care inclusiv domnul Mircea Sandu ar trebui să răspundă, reprezintă un indicator financiar al UEFA pentru federaţiile naţionale. Altfel spus, UEFA alocă anual suma de 100.000 de euro Federaţiei Române de Fotbal pentru aplicarea acestui concept şi tot ceea ce presupune el şi ne referim aici la principiile de management performant.
Rep: Practic, ca şi cum gestionăm banul public la o instituţie publică?
R.B: Aici este vorba de o altă temă de maxim interes. În toată această perioadă de timp, domnul Sandu a refuzat pur şi simplu accesarea banilor publici tocmai pentru că a refuzat un control al Curţii de Conturi. Eu cred că acest moment trebuie să se întrerupă, acest sistem încremenit trebuie să se încheie, trebuie să evacuăm acest sistem Sandu din fotbalul românesc şi să deschidem spre transparenţă tot ceea ce înseamnă FRF pentru a produce beneficii reale tuturor membrilor afiliaţi ai FRF.
Rep: Domnul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a spus, cu privire la candidatura dumneavoastră, că nu se poate trece de la grădiniţă direct la facultate?
R.B: În primăvara acestui an mi-am finalizat doctoratul chiar în managementul organizaţional. Eu cred că s-a referit mai degrabă la domnul Popescu, care nu are deloc un traseu academic şi nici performanţe manageriale. Eu îmi doresc să obţin, pe lângă încrederea şi susţinerea de care mă bucur în acest moment, şi apreciez foarte mult acest lucru, a nemţenilor, inclusiv susţinerea domnului Gheorghe Ştefan, care în tot această perioadă de timp în care s-a implicat în fotbalul românesc, s-a implicat din pasiune şi îmi doresc totodată ca chiar din zona Moldovei să putem să dărâmăm acest sistem. Vrem ca Moldova să fie o buturugă mică, mai ales că vântul schimbării bate în momentul de faţă, bate dinspre Moldova.
Rep: Poate un tânăr ca Răzvan Burleanu să schimbe în bine acest sistem deficitar din fotbalul românesc?
R.B: Nu cred că vârsta este un element principal. În primul rând dacă eşti tânăr trebuie să nu fii infantil, iar dacă eşti bătrân să nu fii avid după putere, aşa cum vedem practic în ceea ce îl priveşte pe domnul Mircea Sandu, care după 24 de ani de conducere la şefia FRF nu a întreprins absolut nimic şi aici mă refer la producerea de beneficii pentru membrii afiliaţi. Mai mult, vedem un ministru de externe al Austriei la doar vârsta de 27 de ani. Şi putem da exemple şi de la polul opus, cum ar fi Konrad Adenauer, care a condus Germania spre democraţie la o vârstă de aproximativ 80 de ani.
Rep: Credeţi că fotbalul românesc este în regres?
R.B: Domnul Mircea Sandu a avut 24 de ani la dispoziţie să demonstreze ceea ce poate. Atunci când a venit la conducere, în 1990, a luat, pe de o parte, o infrastructură sportivă la cel mai înalt nivel, a luat o generaţie de aur, iar în momentul de faţă, dacă ne referim la infrastructură, vedem stadioane care au dispărut iar în locul lor s-a construit cu totul altceva, iar FRF nu a întreprins absolut nimic în această direcţie, şi totodată să ne amintim o generaţie de aur care reprezintă un produs al anilor 80, iar în momentul de faţă sesizăm 16 ani de dispariţie din fotbalul mondial. Acestea sunt lucrurile „bune” pe care domnul Mircea Sandu le-a întreprins în cei 24 de ani.
Rep: Care sunt atuurile tânărului Răzvan Burleanu dacă ajunge şef la federaţie?
R.B: În primul rând acest palmares penal pe care îl găsim la domnul Popescu şi mă refer aici că dorm liniştit, nu sunt căutat de DNA şi mai mult decât atât chiar îmi doresc să aduc o valoare adăugată nu numai fotbalului românesc cât şi societăţii noastre.
Vom continua interviul cu Răzvan Burleanu în ediţia de mâine a cotidianului nostru.