* 200 de poliţişti şi jandarmi din Bacău şi Neamţ l-au căutat timp de trei zile pe Octav Vasile Florescu
* Acesta plecase luni de la unchiul său şi voia să ajungă la tatăl lui
Octav Vasile Florescu, băiatul de 10 ani care a plecat luni de-acasă de la unchiul lui, din comuna băcăuană Săuceşti, a fost găsit joi, 22 august, la Trifeşti, în judeţul Neamţ. Peste 200 de poliţişti, jandarmi şi localnici au răscolit în cele trei zile tot perimetrul comunei Săucești, au ”periat” lanurile de porumb, au bătut la porțile oamenilor și i-au atenționat asupra dispariției copilului, însă acesta nu a fost găsit. Până joi, când primarul de Trifești, Octav Vasile Duminecă a fost anunțat de un localnic că în adăpostul văcarilor este un copil care nu-i din zonă. Primarul a anunțat poliția și copilul s-a dovedit a fi exact cel dat dispărut de pe 19 august de unchiul lui. ”În urma activităților desfășurate la data de 22 august, polițiștii nemțeni au găsit minorul dispărut în comuna Trifești, județul Neamț. Minorul se află într-o stare de sănătate bună, nu a fost victima vreunei infracțiuni și urmează să fie predat familiei”, a declarat subcomisarul Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.
Băiatul era bine, sănătos, curat, spălat şi hrănit, datorită faptului că a stat la familia de văcari care locuiește în adăpostul amenajat de primărie pe islaz. Octav ajunsese la Trifești chiar în seara zilei de luni. Văcarii l-au văzut și l-au luat la ei să-i dea de mîncare și adăpost peste noapte. A doua zi, ei au trimis vorbă la primărie că au găsit un băiat pierdut și au solicitat să vină autoritățile să-l ia. ”Joi dimineață, eu eram la primărie când a venit un cetățean care mi-a zis că la văcărie este un copil de la Bălușești, rătăcit”, spune primarul Vasile Duminecă. ”Noi am crezut că e vorba de Bălușești – Neamț, pe urmă însă am aflat că e de la Dagâța, din județul Iași. Am mers la postul de poliție și am anunțat șefa de post, am mers acolo cu toții și l-am găsit pe băiat, era foarte bine, îngrijit, curat, familia care are grijă de vacile comunei l-au îngrijit cât a stat cu ei acolo, s-a jucat cu copiii lor, era în regulă. Din câte am înțeles, plecase de la unchiul lui din Săucești pentru că îl punea să repete tabla înmulțirii și copilul nu voia să învețe. Cine știe ce a fost în mintea lui, la noi în comună nu am avut niciodată astfel de situații. Bine că l-au găsit și e bine, acum l-au dus înapoi, la părinți”. Din declarațiile autorităților, se pare că băiatul suferă de un ușor retard, varianta pe care a oferit-o el polițiștilor fiind aceea că a plecat de la unchiul lui întrucât i se făcuse dor de tatăl său și a vrut să ajungă la el. De la Săucești, el a plecat pe jos, a mers pe drumul obișnuit, apoi a trecut pe niște câmpuri, ultima dată fiind văzut de niște ciobani.
Este al doilea caz de dispariție în ultima perioadă, după cel al fraților Mădălin și Florin Diță, din Piatra Neamț, în vârstă de 14 și de 16 ani. Aceștia plecaseră de-acasă pe 7 iulie și mama lor a anunțat poliția după trei zile. Băieții erau la tatăl lor și au plecat de acolo spunând că se duc acasă, la mamă. N-au ajuns, în schimb au fost găsiți de polițiști după trei săptămâni, ocupându-se cu furturile prin comuna Dobreni. Anul acesta, 25 de copii au fost dați dispăruți în județ, număr relativ mare. ”Cifrele reflectă situația înregistrată anul acesta și până la jumătatea lunii august, din fericire toți copiii au fost găsiți teferi și duși înapoi la familiile lor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț. Situația este îngrijorătoare, indiferent de numărul copiilor care sunt de negăsit de familie, cu atât mai mult cu cât reflectă o stare de fapt ce înseamnă neglijență din partea adulților. Primul îndemn al polițiștilor este, așadar, pentru ca părinții să fie atenți la copii când merg la cumpărturi, în zone aglomerate, când au treburi în gospodărie și copiii merg singuri la joacă. Din educația copiilor nu e bine să lipsească deprinderea acestora de a cere permisiunea atunci când se depărtează de casă și evitarea de a intra în discuții cu persoane necunoscute. De asemenea, părinții să-și învețe copiii să nu se urce în mașina persoanei necunoscute și să refuze să-i însoțească, iar dacă obișnuiesc să-și trimită copiii la cumpărături, să o facă doar în zone cunoscute lor.
În cazul în care vă aflați în postura ingrată de părinte care nu-și găsește copilul, verificați mai întîi la rude, prieteni, vecini, apoi sunați la 112 sau la Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, printr-un apel la numărul 116.000.
Cristina IORDACHE