Copil opărit, plimbat prin trei spitale

copil oparit plimbat

 Este de nedescris chinul prin care trece un băieţel de doar 5 ani, dintr-un cătun al comunei Crăcăoani, care a suferit răni profunde pe o treime din trup. Iar pentru că „până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”, nici acest copil nu a scăpat de rigorile protocoalelor medicale, conform cărora orice bolnav luat cu salvarea trebuie lăsat la cel mai apropiat spital şi nu la cel mai compent să ofere îngrijrile medicale de rigoare.

Astfel, băieţelul care în dimineaţa de 12 februarie  a căzut în cădiţa cu apă clocotită, pregătită de mamă pentru baie, a fost preluat de un echipaj cu asistent medical de la Staţia de Salvare Târgu Neamţ şi transportat la spitalul orăşenesc. Cazul depăşea în mod cert competenţele medicilor de acolo, aşa încât micul pacient a fost din nou pus în salvare şi transportat, de astă dată, la Piatra Neamţ.

Medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ au examinat copilul şi au stabilit că băieţelul a suferit arsuri termice pe aproape 30 % din suprafaţa corporală, respectiv pe torace posterior, lombară, sacrală şi fese şi se impune transferul acestuia la Bucureşti. În Capitală copilul va avea parte de cele mai bune îngrijri, la Spitalul de Arşi „G. Alexandrescu”, unde ajung cazurile cele mai complicate, mai ales dacă este vorba despre copii.

„Chiar dacă echipajul de salvare trimis la solicitare era condus de un medic, acel cadru medical tot nu ar fi avut competenţa să stabilească la ce unitate sanitară trebuie transportat pacientul, pentru că există un protocol strict privind transportul bolnavului: mai întâi la cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi, apoi dacă aceasta este orăşenească, medicul de la Urgenţe poate trimite bolnavul, dacă este un caz mai complicat, spre unitatea căruia i se subordonează, în acest caz de la Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. De acolo, bolnavul poate fi trimis mai departe, dacă sunt depăşite competenţele medicilor, spre o clinică dintr-un centru universitar, în acest caz la Bucureşti”, ne-a declarat Mihaela Olaru, asistenta şefă de la Serviiul de Ambulanţă Neamţ.

Geanina NICORESCU