Convoi de 20 de maşini din Neamţ la priveghiul lui Cioabă

casa lui cioaba

* Ţiganii au interdicţie 30 de zile la petreceri

* „N-o să se mai nască altul ca dânsul: aşa blând, iubitor de Dumnezeu şi de oameni”, a spus Victor Stănescu, bulibaşa ţiganilor din Piatra Neamţ

* „Florin Cioabă a fost cunoscut la nivel internaţional şi avea relaţii mari peste tot, prin care putea să ajute comunitatea romă”, a afirmat Octavian Stănescu, bulibaşa de Roznov-Săvineşti

 Comunitatea romă din Neamţ este în doliu. După moartea regelui Florin Cioabă, ţiganii din judeţ vor ţine doliu 30 de zile. Liderul Cioabă a rămas în memoria comunităţii ca un om drept, cu frică de Dumnezeu, care s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea ţiganilor.

„Era un om de mare valoare”, ne-a declarat Victor Stănescu, bulibaşa din Piatra Neamţ, care l-a cunoscut personal pe defunct. „Avea numai cuvinte de laudă pentru Domnul. N-o să se mai nască altul ca dânsul. Pe când căldărarii erau cu cortul, nomazi, el a fost cel care le-a făcut case şi nu i-a mai lăsat să umble cu plete şi barbă. Copiii i-a dat la şcoli. A militat foarte mult pentru şcolarizare. Era un om de nota 10. Vom merge în număr cât mai mare la priveghi, apoi la înmormântare”.

Astăzi vor pleca, spre Sibiu, unde va fi înmormântat regele lor, peste 20 de maşini cu romi. Întreaga comunitate din Neamţ va ţine doliu, în semn de respect, 30 de zile. Fără muzică, fără televizor, fără distracţii. Iar bărbaţii nu se vor bărbieri, în semn de doliu.

Victor Stănescu a dorit să sublinieze faptul că regele Cioabă a făcut, printre altele, un lucru minunat prin convertirea la cultul penticostal: „A vrut foarte mult ca ţiganii să nu mai fie cu băutura, pentru că de la asta porneau cele mai multe probleme atât în societate, cât şi în familii. Pe urmă fiecare şi-a văzut de treaba lui, de casa lui, încet, încet ţiganii au intrat în rând cu lumea. Regele Cioabă a construit o biserică penticostală, acolo la Sibiu. Nu ştim dacă va fi depus la biserică sau acasă. Se ţine priveghiul trei zile, o să vină ţigani din toată ţara”.

Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.

Florin Cioabă s-a născut în 17 noiembrie 1954 şi s-a căsătorit, conform tradiţiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii – doi băieţi şi două fete. În 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit preşedinte al International Romani Union (IRA), la un congres internaţional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă şi fiica preşedintelui României, europarlamentarul Elena Băsescu.

Autointitulat rege al romilor, Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.

„Am participat la anumite congrese cu regele Cioabă-Dumnezeu să-l ierte; era un om deosebit, care a ajutat foarte multă lume, şi nu doar nevoiaşi şi suferinzi din comunitatea romă”, ne-a declarat Octavian Stănescu, bulibaşa de Roznov-Săvineşti. „Ajuta români cu situaţii precare, copii cu handicap. Avea o slăbiciune pentru copii. Pe cei bolnavi, indiferent de etnie, îi ajuta cu bani din toată inima şi se ruga la Dumnezeu pentru ei. E o mare pierdere pentru noi”.

Iniţial, liderii romi din Neamţ stabiliseră să meargă la Sibiu doar cei care fac parte din Biroul permanent din Partida Romilor judeţeană, dar şi-au exprimat dorinţa să participe la înmormântare mult mai mulţi. Drept urmare, astăzi vor pleca încolonate cel puţin 20 de maşini cu ţigani din tot judeţul.

„Regele Cioabă reprezenta etnia romă foarte bine, atât în România cât şi în străinătate”, a subliniat bulibaşa Octavian Stănescu. „La nivel de autorităţi, începând de la preşedinte, până la autorităţi judeţene şi locale, ne reprezenta foarte bine. E o mare pierdere pentru noi. Peste 80 de persoane vom merge la Sibiu pentru a asista la priveghi si la înmormântare, dar şi pentru a purta o discuţie cu ceilalţi ţigani din ţară , să vedem pe cine vom alege, cum va rămâne, dacă e necesar să rămână fiul lui în continuare şi dacă fiul lui va accepta. Fiul rămâne rege, dacă vrea. Noi ştim că el ar trebui să urmeze la tron. E un bun lider, cu studii superioare, a învăţat multe de la bunicul său şi de la tatăl său. Noi am vrea să rămână fiul lui. Dar dacă nu va dori el, ne vom aduna bulibaşi din toată ţara şi vom face alegeri, dar nu cred totuşi că va fi cazul”.

Geanina NICORESCU