Controversele continuă în cazul incendiului din Piaţa Centrală

piata 7

Contractele comercianţilor din hală tocmai expirau

* Primarul Gheorghe Ştefan s-a dus să vadă ruinele

* Pe lângă hala arsă au „răsărit” corturi, tarabe cu produse

* Tot mai mulţi comercianţi spun că cineva a pus focul intenţionat

Încet, încet, comercianţii păgubiţi din Piaţa Centrală din Piatra Neamţ încep să se reorganizeze, iar lumea a revenit la cumpărături. Care mai de care îşi pune la punct câte o tonetă improvizată şi se uită cu amar la scheletul a ceea ce a fost cândva Piaţa Mare, locul de muncă şi destinul unor oameni. Comercianţii „îşi ling rănile” şi îşi aşează marfa pe tarabe; marea majoritate, cu lacrimi în ochi. Aceşti oameni au pierdut investiţii, marfă, documente şi bunuri personale. Nu se mai gândesc acum decât cum să o ia de la început şi cum să-şi atragă clienţii. S-au chinut să facă rost de un loc nou pentru a-şi vinde produsele, în parcare sau în stradă, acolo unde le-au fost oferite respectivele locuri. Au, desigur, şi propriile păreri despre cum a luat foc piaţa sau cum au acţionat pompierii. Poate, şi impulsionaţi de discuţiile din mass media, sau pur şi simplu îşi ascultă intuiţia, tot mai mulţi comercianţi spun că cineva a pus focul intenţionat. Nu vor însă să îşi decline identitatea pentru că ştiu că, undeva sau cândva, vor avea din nou condiţii decente pentru a-şi vinde marfa.

 

* „De ce s-a întâmplat tocmai acum, când la sfârşitul lunii expira o parte din contracte şi de ce contractele au fost încheiate pe 6 luni şi nu pe un an, aşa cum se făcea înainte?”

 

„Numai eu ştiu cât am muncit. Aveam şi stand şi tarabă în faţă. Nu exista să nu plătesc chiria lunar şi restul taxelor. Am pierdut în jur de 200 de milioane de lei. Pentru că punem la socoteală standul în sine, cântare, case de marcat şi tot ceea ce mai aveam. În opt ani de zile aveam acolo de toate. Stăteam mai mult în piaţă decât acasă. Te trezeai noaptea la două să aştepţi maşinile cu marfă ca să deschizi taraba dimineaţa la prima oră. A ars în schimb tot. Banii rămaşi în sertarul de la stand, documentele, cărţile de muncă, contractele de muncă ale angajaţilor şi ale noastre inclusiv. Nu mai este nimic de făcut. Stau desigur acum şi mă întreb pentru ce toate acestea. Am ajuns imediat la locul incendiului. Ardea ca o torţă parcă ar fi fost pus kerosen. Pentru ce i-a dat foc tocmai acum? Nu îmi vine să cred că a ars totul atât de repede de la un scurt circuit, deşi dacă stau bine şi mă gândesc, erau destule improvizaţii electrice. Vin cu marfă în Piaţa Mare de aproape 20 de ani…Deci ştiu şi cunosc multe lucruri, am văzut piaţa transformându-se. Şi sus la birouri a ars totul. Toate documentele, pentru că erau şi acolo documente. De ce s-a întâmplat tocmai acum când la sfârşitul lunii expirau o parte din contracte şi de ce contractele au fost încheiate pe 6 luni şi nu pe un an aşa cum se făcea înainte. Sunt interese mari, iar noi suntem prea mici. Sperăm din tot sufletul ca această piaţă să fie reconstruită. Acum o luăm de la capăt. Îmi amenajez o tarabă, pe banii mei pentru că din asta trăim. Am cumpărat un cort, am dat pe el 7 milioane,paleţi şi îmi fac masă ca să pot să expun marfa. Totul pe banii mei. Până acum nu am plătit niciun fel de taxe. Urmează să cumpărăm din nou cântare şi case de marcat…”, a povestit una dintre femeile care deţineau un stand şi o tarabă chiar la intrarea principală a pieţei.

Alţi pieţari se feresc să dea amănunte. Cu toate că au vândut legume de ani de zile chiar în hala incendiată nu vor să dea amănunte despre contracte sau garanţiile plătite pentru închirierea tonetelor sau a standurilor. Se feresc, de altfel, să-şi exprime părerea faţă de cauzele incendiului, chiar dacă din mimică se poate înţelege că tot ceea ce spun vocile străzii în ultimele zile, şi anume că cineva a dat foc pieţei.

„Parcă nu îmi este îndemână aici, afară. Dar ce putem face?… Am pierdut în jur de 50 de milioane de lei vechi dacă e să calculezi că au ars cântarele, casa de marcat şi marfa. Nu e mult, noi am pierdut mai puţin, sunt alţii care au avut mai multe standuri şi tarabe închiriate. Nu mai vorbim despre cei care au avut stand la etaj. Abia acolo sunt pierderile mari. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Deocamdată am cumpărat cort şi am luat o tonetă. Trebuie să reîncepem să vindem. Lumea vine,se uită la piaţa arsă dar de mâncare tot cumpără. Sperăm să fim despăgubiţi. Sau măcar cei care au plătit garanţie pe standuri, cum sunt cei care vindeau pâine, să primească garanţiile înapoi. Nu mai ţinem minte când expira contractul şi nici pe cât timp era făcut. Dar să ardă chiar tot, atât de repede…”, a mai spus un alt pieţar care deţinea tonetă cu legume în hala mare a pieţei.

„Nu avem ce să facem. Vrem să vedem dacă îndrăzneşte cineva să vină să dea amenzi sau să ne controleze. Nu avem ce face. Nici înainte nu găseam tot timpul loc înăuntru. Plăteam taxă forfetară pe tonetă, afară, când ningea. Acum ce să mai facem. Aşteptăm să vedem dacă ni se dau alte spaţii. Deocamdată vindem aşa brânza”, a declarat una dintre vânzătoarele de la sectorul lactate.

 

* Perimetrul din jurul halei incendiate şi „cadavrul” pieţei studiate de experţi şi păzite de poliţişti şi jandarmi

 

Nici autorităţile nu au stat degeaba în cursul zilei de ieri. Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au venit „să autopsieze” „cadavrul” halei centrale. Conducerea Primăriei Piatra Neamţ a venit din nou să vadă cum stau lucrurile, iar experţii în construcţii s-au adunat să spună dacă şi cum va fi demolată hala incendiată.

„Facem tot ce este omeneşte posibil ca să asigurăm cât de cât condiţii pentru desfăşurarea comerţului dar avem şi unele probleme în colaborarea cu vânzătorii care vor să fie toţi la un loc pentru că ei merg pe ideea că omul vine într-un singur loc să cumpere tot ceea ce are nevoie. Ori în acest moment asta nu se poate. Le punem la dispoziţie parterul de la Mall pentru carne şi peşte, unii sunt însă destul de reticenţi. S-a rezolvat problema cu tarabele de legume şi fructe şi de la 1 august să dăm drumul la bazarul din Muncii. Se lucrează acolo pentru ultimele amenajări, iar acolo se va muta partea de comerţ cu mărfuri industriale. Cât priveşte expertizare halei incendiate, echipa IGSU face analize, au prelevat probe. Au venit şi cei de la ASTRA şi am discutat şi cu expertul de la Iaşi. Ne-am întâlnit cu proiectantul iniţial al clădirii şi cu constructorul iniţial şi s-a discutat cu ei inclusiv despre partea care trebuie demolată. Expertul de la Iaşi a solicitat proiectele şi toate celelalte documente urmând să mai facă încă două deplasări la faţa locului înainte de a lua o decizie finală. Noi sperăm ca evaluarea să fie gata cât mai repede, au fost şi cei de la Urbanism, cei de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii şi am demarat deja procedurile de obţinere a autorizaţiilor de demolare. În funcţie de răspunsul experţilor vom şti dacă va fi demolat tot sau se poate păstra şi recupera partea unde înainte era sectorul de carne”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

 

„Au sosit încă de marţi dimineaţă experţi de la Bucureşti, de la ISU, iar apoi împreună cu inginerul de la firma care a proiectat hala centrală a pieţei şi cu conducerea Primăriei, am mers pentru a vedea încă o dată cum stau lucrurile. Expertul în astfel de construcţii de structuri nu s-a putut pronunţa imediat pentru că mai trebuie făcute analize şi măsurători ca să-şi poată face o imagine de ansamblu şi să poată decide dacă se demolează tot, sau mai poate fi recuperat ceva din hală. Noi asta ne-am dori, dar aşteptăm decizia sa”, a explicat Ioan Fiterău, director CMI Urban Piatra Neamţ.

 

Nici forţele de ordine nu stau de geaba. Latura halei unde funcţiona sectorul de carne este păzit non stop de Poliţia Locală. De restul laturilor se ocupă Jandarmii şi pompierii. Toate acestea au scopul de a evita eventualele furturi sau evenimentele care pot provoca pierderi de vieţi omeneşti.

„Poliţia Locală asigură paza halei în perimetrul unde se afla zona de carne pentru că acolo au mai rămas bunuri nedistruse sau parţial distruse şi tentaţia este mare. Atât din partea comercianţilor, care vor să intre pentru a-şi mai recupera câte ceva, cât şi din partea cerşetorilor sau a oamenilor fără adăpost care umblă să caute bani sau resturi de mâncare. Asigurăm paza respectivei zone 24 de ore din 24, cu 9 ploiţişti locali. Celelalte laturi sunt păzite de colegii de la Jandarmerie. În plus, cu colegii de la Poliţia Municipiului asigurăm fluidizarea traficului în toată zona mai ales că acum s-a schimbat configuraţia pieţei. Este destul de dificil pentru că suntem puţini şi noi şi ei, şi trebuie asigurată ordinea şi liniştea şi în restul oraşului”, a declarat Eugen Pancu, director al Poliţiei Locale Piatra Neamţ. (I. Ştefănescu)

Comisie complexă de cercetare a cauzelor incendiului

 

Ultimul control în pieţele agroalimentare din municipiul Piatra Neamţ efectuat de Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a fost în luna octombrie a anului trecut. “Verificările în pieţele din municipiu se face odată cu verificarea unităţii administrative teritoriale, ultimul control derulându-se în luna octombrie 2013, când au fost verificate toate societăţile din subordinea Consiliului Local, inclusiv Urban care administrează pieţele”, a declarat conducerea ISU Neamţ prin ofiţerul de presă, maiorul Cătălin Leonte. Aceste controale sunt anuale, mai spun specialiştii ISU, iar la controlul de anul trecut au fost constatate câteva nereguli. “S-au constatat câteva nereguli nu foarte grave, dintre care una a fost remediată în timpul controlului. Este vorba despre neasigurarea lărgimii pe căile de evacuare din interiorul pieţelor, o abatere care cade mai mult în sarcina vânzătorilor, întrucât îşi expuneau mărfurile mult în afara spaţiilor destinate pentru acest lucru. La Piaţa Centrală s-a constatat lipsa sistemului de alarmare şi avertizare a oamenilor în cazul izbucnirii unui incendiu, abatere pentru care s-a dispus remedierea. În rest, la Piaţa Mărăţei nu sunt probleme, panoul electric care a luat foc acum câţiva ani a fost înlocuit de atunci, iar tavanul pieţii este acoperit cu lambriu de aluminiu, aşadar nu au fost constatate abateri majore”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

La nivelul inspectoratului funcţionează de ieri o comisie extrem de largă ai cărei membri fac cercetările în legătură cu cauzele şi împrejurările în care s-a produs incendiul Pieţii Centrale. În comisie este un specialist de la Centrul de Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pe lângă specialişti ai ISU Neamţ, precum şi reprezentanţi ai Primăriei, ai societăţii Urban, ai asigurătorului, ai Inspecţiei de Stat în Construcţii şi alţii.

Cristina IORDACHE