De vreo două luni, din cauza bolii „Limbii albastre”, târgurile şi oboarele din judeţul nostru sunt închise. Asta nu înseamnă că inspectorii Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ, împreună cu lucrători din Poliţia Neamţ, au şomat. Nu, dimpotrivă au continuat acţiunile de control la drumul mare… Cuvintele cele mai uzitate au fost: „Paşaportul la control!” Normal, pentru că echipajul mixt a umblat prin satele nemţene pentru a verifica paşapoartele şi micocipuri le pentru cai. N-au „colindat” cu prea mult „spor”! Cel puţin în recentele incusiuni. Asta ne-a declarat Gheorghe Alexăndruţ, directorul OARZ Neamţ: „N-am avut cum merge în oboare, pentru că sunt închise. Am continuat acţiunile de control pe drumurile publice din comunele judeţului Neamţ. Normal, am mers tot împreună cu lucrători din Poliţie. Pot să spun că rezutatele controalelor au fost mult mai bune, în sensul că deţinătorii de cai s-au adaptat noilor cerinţe, respectă prevederile legale din acest domeniu. Au caii microcipaţi, au şi paşapoarte pentru ei. Ultimele verificări le-am făcut în comunele în care sunt mai mulţi deţinători de cai. Normal, au şi multe căruţe. În perioada următoare vom intensifica aceste controale. Se termină campaniile electorale, lucrătorii de la Poliţie vor fi şi ei mai liberi.”
O primă concluzie după aceste controale făcute la drumul mare: deţinătorii de animale, în speţă căruţaşii, s-au convins deja că un cal cu paşaport la casa omului nu este un lux, ci o necesitate. Mai exact, o prevedere legală. În lipsa paşaportului şi a microcipului, nu numai că primesc amendă, ci pot rămâne şi fără cai. Asta până la intrarea în legalitate, în privinţa identităţii patrupedului. Contracost, fireşte! Şi dacă tot are calul paşaport, atunci musai trebuie să-l poarte asupra lui. Stăpânul, nu calul. Că microcipul e oricum bine implatat pe grumazul calului.
Aşa că, de voie ori de nevoie, deţinătorii de cai s-au conformat noilor prevederi legale. Dovadă că, la nivelul judţului Neamţ, în prezent, sunt peste 26.300 cai cu microcip şi paşaport.
*Sancţiuni: 3000 lei amendă şi…confiscarea calului.
Deocamdată, sancţiunile sunt mai blânde. Asta pentru că amenzile n-au fost „reactualizate”. Dăm şi câteva exemple de sanciuni aplicate, în funcţie de gravtatea faptei săvârşite. Lipsa paşaportului ori a microcipului se lasă cu o amenda care este cuprinsă între 500-1000 lei , dacă proprietarul animalui nu are asupra sa paşaportul calului. În cazul în care calul nu este microcipat, se aplică amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei. În plus, se poate dispune şi confiscarea calului, legea prevede şi o astfel de posibilitate. Atunci când proprietarul nu poate demonstra că este calul său. Ori atunci când sunt reclamaţii că animalul este furat. Între timp, calul confiscat este „găzduit”. Contracost, fireşte. Adică pe cheltuiala celui vremelnic deposedat de cal. Căuţaşii să nu-şi facă probleme, sunt protocoale încheiate în această direcţie cu toate primăriile din judeţul Neamţ. Nu cumva să se „culce pe-o ureche”, că , vezi Doamne, organele de control n-au cum să le ia calul, că n-au ce face cu el, unde să-l ţină, cu ce să-l hrănească.
Tina CONDREA