Control ITM în sălile de fitness

fitnessUn control inedit al inspectorilor de muncă a vizat sălile de fitness care funcționează cu profil de activitate sportivă.

Verificările au fost ample și au țintit atât munca la negru, cât și condițiile sănătoase în care își desfășoară activitatea personalul angajat în aceste firme. „În perioada 13-24 iunie 2016 s-a desfășurat Campania Națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă și de odihnă, respectiv verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în unități cu profil de activitate sportiv“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

În cele două săptămâni, inspectorii au controlat 29 de angajatori sau puncte de lucru ale acestora și au fost constatate 32 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă, fiind dispuse tot atâtea măsuri de remediere. S-a aplicat o singură amendă, în valoare de 300 de lei.

Dintre neregulile constatate, cea mai importantă și care a făcut obiectul campaniei este nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la repausul de 24 de ore după 12 ore lucrate și a repausului săptămânal, dar nu doar atât. „Inspectorii au constatat nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la întocmirea și completarea regulamentului intern, netransmiterea modificărilor intervenite în completarea registrului salariaților în forma electronică, nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la obligația de a ține o evidență a orelor prestate de fiecare salariat, nerespectarea dispozițiilor legale privind acordarea concediului de odihnă“, a precizat oficialul ITM Neamț.

*Personal neinstruit în acordarea primului ajutor

Pe partea de protecția muncii, inspectorii au constatat 21 de deficiențe și au dispus 21 de măsuri, la tot atâtea firme, care au primit avertisment.

Dintre abaterile cele mai frecvente se remarcă neorganizarea activității de prevenire și protecție în domeniul securității și sănătății în muncă, neinstruirea lucrătorilor desemnați pentru acordarea primului ajutor, lipsa de formare prin absolvirea de cursuri în domeniul securității și sănătății în muncă a celor care exercită atribuții specifice, neasigurarea instruirii lucrătorilor care aplică măsuri de prim ajutor, neasigurarea efectuării controlului medical periodic pentru toți lucrătorii, nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingerea incendiilor și de evacuare a lucrătorilor.

*Scopul campaniei

Campania derulată în Neamț a avut ca scop principal identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, dar și aplicarea în aceste unități economice a normelor de protecție a muncii. „Între obiectivele campaniei sunt și verificarea respectării timpului de muncă și de odihnă, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, respectiv în domeniul securității și sănătății în muncă, pentru promovarea stării de bine la locurile de muncă cu profil de activitate sportiv, ceea ce aduce consecințe benefice în plan social și profesional“, a mai spus Nicolae Hârlea.

Verificările au vizat și eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de remediere a acestora și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, identificarea angajatorilor care încadrează în muncă minori cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau nerespectarea regimului de muncă al acestora.

Cristina IORDACHE