Control inopinat la porcii din ogrăzile gospodarilor

porci* O echipă de inspectori veterinari din alt judeţ verifică, prin sondaj, acţiunile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi să ţină sub control pesta porcină

* Acţiunea vizează şi verificarea modului de decontare a acţiunilor ce privesc identificarea şi sănătatea animalelor

O echipă de inspectori veterinari dintr-un judeţ vecin verifică, zilele acestea, activitatea colegilor din Neamţ, sub coordonarea reprezentantului Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru SIguranţa Alimentelor. Acţiunile de verificare şi control se desfăşoară la nivel naţional şi vizează identificarea şi sănătatea animalelor. La aceste acţiuni participă echipe mixte de inspectori, alcătuite atât din specialişti de la nivelul DSVSA judeţene, cât şi din inspectori din cadrul ANSVSA. Aceste echipe realizează controalele în sistem încrucişat.

Tematica acestor controale include verificări asupra gradului de realizare a acţiunii de supraveghere activă privind pesta porcină clasică şi a modului de realizare a inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei), conform planificării pentru anul în curs. Sunt verificate, prin sondaj, acţiunile desfăşurate în acest sens de medici veterinari de liberă practică împuterniciţi, în corelaţie cu situaţia efectivelor de animale existente în gospodăriile populaţiei, precum şi modul de decontare a acestor acţiuni.

Obiectivul este acela de a verifica eficienţa controalelor oficiale, realizate de către medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, care au atribuţii de control în domeniul sănătăţii animale şi în cel al identificării şi înregistrării animalelor. Rezultatele acestor controale vor fi făcute publice după finalizarea acţiunii.

Potrivit specialiştilor din cadrul DSVSA Neamţ, Pesta Porcină Clasică (P.P.C.) este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte. Vaccinarea împotriva Pestei Porcine Clasice a început în România, în anul 2006 şi a fost finalizată la sfârşitul anului 2009. Recunoaşterea indemnităţii teritoriului României faţă de pesta porcină clasică, influenţează direct schimbul comercial intracomunitar din cadrul Pieţei Interne cu porcine vii, produse şi subproduse provenite de la acestea şi condiţionează activităţile de import şi tranzit pe teritoriul României.

Orice nou focar de boală va anula obţinerea statutului de zonă liberă de P.P.C., situaţie în care vor trebui reluate măsurile de eradicare şi control, iar circulaţia animalelor şi produselor va fi restricţionată până la finalizarea procedurilor de eradicare. De aceea este foarte important ca toţi deţinătorii de animale să respecte legislaţia sanitară veterinară şi să aplice normele de biosecuritate.