Controalele din școli bagă dihonia în CJ / Războiul cabinetelor din Consiliul Județean pe școlile ajutătoare

Iacoban, Constantin&Arcan, Emilia *Președintele Iacoban o acuză pe vicepreședinta Arcan că își promovează imaginea datorită controalelor în unitățile subordonate legislativului nemțean *Emilia Arcan, vicepreședinta Consiliului Județean Neamț: „Am supărat foarte mulți oameni cu aceste controale, dar nu am fost nedreaptă“ * Concluzia controlului de ieri: Centrul Școlar de Educație Incluzivă de la Roman, exemplu de „Așa DA!“ * În urma controlului de miercuri de la Liceul Tehnologic Special din „Ștefan cel Mare“, consilierul județean Ciprian Șerban cere recuperarea prejudiciului de 2,5 miliarde de lei

Participarea vicepreședintei Consiliului Județean (CJ) Neamț, Emilia Arcan, la controalele desfășurate în instituțiile subordonate legislativului nemțean sunt văzute de șeful județului, Constantin Iacoban, ca modalități de promovare a imaginii. „Apreciem că aceste controale sunt necesare și utile, dacă sunt organizate în conformitate cu prevederile legale și au ca obiectiv îmbunătățirea procesului instructiv-educativ și a serviciilor acordate persoanelor cu nevoi speciale, iar împotriva celor vinovați pentru neregulile existente se aplică măsuri disciplinare, inclusiv recuperarea eventualelor pagube produse. Din păcate, constatăm, cu surprindere, că aceste, așa zise controale, au drept scop (nedeclarat, dar ușor de descifrat) o anumită creștere a cotei de popularitate pentru cei care le-au organizat, întrucât, nu întâmplător, au mobilizat presa și posturile de televiziune să fie de față și să rețină neregulile semnalate și prețioasele indicații date“, se arată într-un comunicat trimis de Constantin Iacoban, președintele CJ Neamț.

„Este surprinzător faptul că, de aceste nereguli, doamna Emilia Arcan ia cunoștință abia acum, cunoscut fiind că, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a avut sub îndrumare și control acestor domenii din octombrie 2012. Mai mult, în nenumărate rânduri i-au fost delegate temporar atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Neamț (ex: Dispoziția 26/2013, Dispoziția 132/2014, Dispoziția 161/2014), inclusiv pe cele de ordonator principal de credite cu privire la angajarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, atribuții de a viza pentru «Bun de plată» documente justificative originale care atestă bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate; orice alte operațiuni prevăzute de actele normative în vigoare în sarcina ordonatorului principal de credite. (Dispoziția nr.28/15.02.2013 sau dispoziția nr.52/2014)“, se arată în același comunicat de presă.

Demiterea lui Carmen Nastasă nu e văzută cu ochi buni de președintele Iacoban

Printre nemulțumirile președintelui legislativului nemțean se numără și solicitarea făcută de Emilia Arcan cu privire la demiterea lui Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare“ și administrator financiar la centrul pentru copiii cu nevoi speciale, din funcția de administrator financiar la Centrul pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“.

„Apreciem participarea și implicarea domnului Vlad Ioan Angheluță, Prefectul județului Neamț, în această echipă de control condusă și formată de către doamna Emilia Arcan. Desigur și prefectul județului Neamț are atribuții și misiuni în bunul mers al activității în acest sensibil și important domeniu – protecția copilului și serviciile de asistență socială în general, dar ele trebuie exercitate în spiritul legii și, când e vorba de copii, acestea trebuie să se desfășoare exclusiv cu acordul reprezentanților legali ai lor. Din consiliile de administrație ale unităților de învățământ special fac parte consilieri județeni – aici aș nominaliza numai Liceul Tehnologic «Ștefan cel Mare», din care fac parte domnii Radu Tudorel și Adrian Smarandei, alături de consilierul președintelui, domnul Mihai Hanganu – care au răspunderea și un cuvânt de spus în acest domeniu. Regretabil este că, în unele cazuri, indicațiile și măsurile dispuse, cum ar fi solicitarea de demisii a unor directori, ar putea fi numite abuzuri și depășiri de atribuții (cererea de demitere a lui Carmen Nastasă – n.r.). Consider că aceste acțiuni sunt binevenite, dar trebuie să se desfășoare în interesul persoanelor cu nevoi speciale și nu pentru alte interese“, este scris în comunicatul de presă emis de președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban.

Emilia Arcan: „Am supărat foarte mulți oameni cu aceste controale, dar nu am fost nedreaptă“

Vicepreședinta CJ Neamț, pe de altă parte, susține că este nevoie de aceste controale, dovadă fiind și neregulile descoperite la instituțiile verificate. „Am supărat foarte mulți oameni cu aceste controale, dar nu am fost nedreaptă. S-a văzut foarte clar situația de la Liceul Tehnologic Special din Ștefan cel Mare“, a declarat Emilia Arcan

Liceul Tehnologic Special din Ștefan cel Mare se află în subordinea Consiliului Județean (CJ) Neamț, legislativul nemțean fiind instituția care alocă și fondurile necesare desfășurării activității din liceul destinat copiilor cu nevoi speciale.

Controlul făcut pe 9 septembrie de echipa mixtă, formată din vicepreședinta CJ Neamț, Emilia Arcan, consilierul județean Ciprian Șerban, prefectul de Neamț, Vlad Angheluță, și Dumitru Crăescu, consilierul personal al președintelui CJ Neamț, a scos la iveală numeroase nereguli, printre care și achiziționarea de material lemnos cât pentru 35 de școli.

Directoarea de la Ștefan cel Mare scapă pentru moment

 În ciuda neregulilor descoperite la liceul din Ștefan cel Mare și a cererii de demitere a directoarei, Liliana Apachiței, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț nu a luat nici o măsură cu privire la sancționarea acesteia. „În privința directoarei de la Ștefan cel Mare nu a fost luată nici o măsură la nivelul ISJ. Nu s-a pus în discuție până acum“, a spus inspectorul Maria Ghiniță, purtătoarea de cuvânt a ISJ Neamț.

Totuși, consilierul județean Ciprian Șerban spune că dorește recuperarea celor 2,5 miliarde de lei cheltuiți de conducerea Liceului Tehnologic Special din Ștefan cel Mare pentru achiziționarea a 713 metri cubi de lemn de foc. „Astăzi mă voi întâlni cu domnul prefect și voi discuta cu dumnealui despre modul în care trebuie să procedăm. Eu doresc să sesizăm organele competente cu privire la recuperarea prejudiciului de 2,5 miliarde de lei. Sunt bani publici și trebuie să-i recuperăm“, a declarat joi, 10 septembrie, consilierul județean Ciprian Șerban.

CSEI de la Roman – exemplu de „Așa DA!“

Pentru a arăta că nu „vânează“ doar locurile cu nereguli, Emilia Arcan a vizitat ieri și un exemplu de „Așa DA!“. Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) de la Roman este surpriza plăcută de care a avut parte vicepreședinta Consiliului Județean Neamț, în cadrul controalelor efectuate la instituțiile de învățământ din județ și la cele subordonate legislativului nemțean. „Joi, 10 septembrie, am fost în control la Centrul pentru bătrâni de la Războieni și la școala din comună. La centrul de bătrâni totul este în regulă, în schimb la școală nu au terminat pregătirile pentru începerea anului școlar. Clasele nu erau puse la punct, dar m-au anunțat că ei vor lucra și duminică, inclusiv, așa că i-am avertizat că mă întorc duminică să văd dacă au terminat pregătirile“, a spus Emilia Arcan.

Aflate sub lupa celor de la Consiliul Județean după accidentul de la Centrul „Alexandru Roșca“, unde un copil s-a înecat, instituțiile de profil din județ sunt verificate în continuare de echipe mixte, formate din reprezentanți ai legislativului nemțean, ai Prefecturii Neamț și ai Inspectoratului Școlar Județean. „Tot joi am vizitat Centrul de Educație Incluzivă de la Roman. Este impecabil. Nu am avut ce să obiectez. Până aici nu am găsit perfecțiunea în nici un loc verificat și nu știau că merg în control. Este pentru a treia oară când merg la acest centru și pot spune că lucrurile s-au îmbunătățit vizibil. Sunt oameni care-și fac treaba, dar sunt și devotați“, a adăugat vicepreședinta CJ Neamț.

CSEI Roman a fost prima instituție de acest gen din Moldova și a fost inaugurată în mai 2007.

 Andreea AMARIEI