*După un an și cinci luni de când Piața Mare din Piatra Neamț a ars, s-a semnat contractul pentru construirea alteia noi * Banii vin prin Compania Națională de Investiții * Primăria va asigura utilitățile și a pus la dispoziția investitorului terenul
Municipiul Piatra Neamț va avea din nou piață agroalimentară centrală, după ce, ieri, la un an și cinci luni de când aceasta a fost distrusă de un incendiu, a fost semnat contractul cu firma care o va construi de nouă. „S-a semnat contractul de execuție pentru reconstrucția Pieței Centrale. Termenul de realizare a construcției este de șase luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor și sunt mari șanse ca în vara anului viitor să avem o nouă piață în Piatra Neamț“, a anunțat primarul Dragoș Chitic.
Câștigătorul licitației mănoase este, deocamdată, un fel de mister, căci nimeni nu are curajul să îi prezinte numele în mod oficial.
Conform Companiei Naționale de Investiții, numele pieței ar fi Piața Centrală Agro- Alimentară „Sfântu Gheorghe“. Lumea îi spune mai mult Piața Mare, căci centrală nu prea e, fiind exact pe la marginea orașului, pe unde trece trenul și curge Bistrița. Cu „Sfântu Gheorghe“ se creează o confuzie cu o anexă privată, dar se pare că lucrurile sunt botezate bine.
După termenul precizat de primarul Chitic, în vara lui 2016, adică prin preajma alegerilor locale, pietrenii ar putea fi martori la tăierea panglicii inaugurale. Depinde însă cum va fi această iarnă, dacă va permite montarea structurii metalice și cât de repede se va încălzi la primăvară pentru a fi deschis șantierul.
Cert este că lucrarea va valora circa 17,5 milioane de lei, bani obținuți de la bugetul central, după multe insistențe ale autorităților locale pentru obținerea lor, documente și avize măsurate în metri cubi trimise de la Piatra Neamț la București, lobby politic și nu în ultimul rând orgolii ale politicienilor.
Piața a ars în noaptea de 18 spre 19 iulie, incendiul fiind atât de puternic încât de pe urma lui a mai rămas doar un „călcâi“ de beton și oarece structură metalică netopită. Acest colț nemistuit de flăcări a suferit nenumărate evaluări și a fost supus multor te
ste, pentru a se stabili dacă poate fi inclus în viitoarea structură de rezistență. A fost nevoie de analize ale metalului trecut prin para focului în laboratoare din centre universitare, uneori autoritățile pietrene manifestându-și dezaprobarea față de nevoia de analiză a fierului la nivel molecular, dar până la urmă s-a făcut și asta.
Pentru fosta viceprimăriță Aurelia Simionică, lupta cu autoritățile centrale pe subiectul pieței n-a încetat nici atunci când a pierdut mandatul de adjunct al Primăriei, dar până la urmă frâiele au fost preluate și de către primarul Dragoș Chitic. Acum s-a ajuns în faza în care există bani, documentație, teren, constructor, mai trebuie deschis șantierul. Termenele date de-a lungul timpului de către autorități cu referire la finalizarea acestui obiectiv s-au dovedit ireale, pentru că până în prezent nu exista certitudinea că se va apuca cineva de treabă cu adevărat.
În iunie anul acesta, conducerea Primăriei Piatra Neamț a prezentat un proiect al viitoarei piețe, precizând că aceasta va păstra aproape integral arhitectura celei arse, cu câteva mici modificări, precum scoaterea sectorului de pește în afara clădirii, pentru ca accesul să se facă direct din exterior și să nu se mai folosească holurile interioare. Centrul pieței va fi alocat tarabelor, pe capete vor fi lactatele, carnea congelată, produsele de panificație. Florarii își vor desfășura activitatea de comerț la etaj. Spre deosebire de piața prăpădită, în cea viitoare nu va mai exista loc pentru produsele industriale – oale, bidoane și perdele, care în iulie 2014 au ars foarte ușor.
Primarul Dragoș Chitic a dat de înțeles, în mai multe rânduri, că e de preferat ca viitorul administrator al pieței să fie cel vechi, adică societatea Urban, pentru care s-a decis, de curând, făgașul insolvenței. Șeful Primăriei Piatra Neamț a precizat că doar din această poziție, de firmă în insolvență, societatea Primăriei ar putea primi în administrare piața, pentru că situația financiară actuală nu îi permite să participe la licitație. După ce a rămas fără chiriile din piață, Urban a pierdut circa 80% din încasări. Degeaba a primit milioane de lei drept asigurare de la reasigurator, banii s-au dus pe acoperirea unor credite neperformante.
Mihael BALINT