Contract la ordinul primarului

dochia contract-

A pierdut funcția de consilier local dar a câștigat contractul de deszăpezire
*Documentele din procesul de atribuire (și de pe lângă) miros de la o poștă a ”licitație aranjată”
*Contractul de atribuire a fost semnat ieri dar încă de luni Ziarul Ceahlăul a anticipat cum va câștiga PFA Leonte
*Primarul a desemnat personal cîștigătorul care nu avea oferta cea mai mică, invocând criteriul tehnic
*Tehnic însă, PFA-ul cu tractorul a fost preferat unuia dintre cei mai puternici asfaltatori din județ

Locuitorii din Dochia au toate motivele să aștepte liniștiți nămeții de la iarnă: de deszăpezirea de pe drumurile din comună o să se ocupe cu maximum de profesionalism nimeni altul decât Vasile Leonte, consăteanul lor care până acum câteva zile a fost consilier local.
Dincolo de faptul că e de presupus că Leonte știe ca pe Tatăl Nostru drumurile și problemele din localitate (că doar a făcut campanie electorală pe la porțile oamenilor), și colaborarea dintre ex-consilierul PSD și Primăria condusă de liberalul Iulian Ciubotaru se anunță a fi sub cele mai bune auspicii, ceeea ce nu poate decât să bucure pe contrbuabilul dochian care, la iarnă, va dori drumuri practicabile.
Lăsând gluma la o parte, atribuirea acestui contract (procedură numită așa, popular, licitație) nu numai că a fost anticipată de Ziarul Ceahlăul în ediția de luni ci – alo, Prefectura, Poliția Economică, Curtea de Conturi, se aude? – poate fi studiu de caz la orice curs de achiziții publice la lecția „Așa nu!”. Nu știm dacă un eventual lector ar avea în mână și un exemplar din Codul Penal dar legislația pe achiziții publice e găurită ca un șvaițer de procedura dirijată de primarul Ciubotaru.

”Avea” contract pe 30 septembrie, dar l-a semnat abia ieri

Noutatea la zi: ieri, primarul care îl mințea pe prefectul de Neamț (spunându-i, printr-o adresă scrisă din data de 30 septembrie că Primăria Dochia are contract de deszăpezire) a semnat contractul. Abia ieri! Și pentru istoria democrației și administrației din Dochia, e de reținut numărul de înregistrare: 5909/23.10.2013, deci la mai bine de trei săptămâni după ce Iulian Ciubotaru semna pe minciuna remisă Prefecturii de Neamț.
Până la urmă, bine că s-a făcut! ”Bine că s-a făcut” probabil zice și norocosul ofertant, că prea a avut emoții în acest timp. Pe 2 octombrie, Leonte își dădea demisia din Consiliul Local după ce PSD-ul îl exclusese din partid și, pe cale de consecință, oricum urma să zboare din forul deliberativ de la Dochia. ”A zbura” e un verb neutru, pentru că vorba unui politician, ”zboară și papagalii dar și ciocârliile, și vulturii dar și ciorile”. Depinde de penaj, cântec și atitudine. Iar la capitolul „atitudine” (că doar nu facem acum vorbire despre triluri), lui Leonte i se reproșa pe linie de partid că a votat pentru demiterea viceprimarului PSD.
Însă oferta de la acel moment (3 octombrie) a nimerit pe o problemă financiară: nu era finanțare. No problem – primarul a dat rezoluție, a convocat CL, s-au mutat câțiva bani dintr-un capitol în altul și pe 9 octombrie s-a validat disponibilul financiar.
Nu mai povestim ce și cum, cert e că ieri, din toate ofertele depuse (cu costuri de deszăpezire, pe oră, între 65 de lei și 130 lei), primarul Ciubotaru a semnat contract fix cu PFA-ul celui care la votul ”Jos viceprimarul” nu a mers cu colegul de partid ci cu echipa care, la propunerea primarului, i-a schimbat secundul. Până la urmă, și un fost consilier local trebuie să câștige o pâine cinstită. Cinstită din prețul de 90 lei / oră, preț care – așa zice aritmetica – e mai mare decât 65 lei pe oră dar (pentru corectitudine) mai mic decât 130 lei / oră (minimul și maximul din celelalte oferte). Tot pentru prețiozitate, prețul avansat de PFA Leonte nu presupune TVA, fiind vorba de un prestator care e scutit de plata acestei taxe. Și tot pentru o corectă informare: oferta câștigătoare a fost depusă la Primărie cu o zi înainte de atribuire, cu prețul menționat, mai mic decât prețul anterior (105 lei) dintr-o altă ofertă a aceluiași prestator.
Unii cititori mai răutăcioși ar putea spune că primarul a stat până acum că nu venise oferta care trebuie și cum trebuie. Dar evident că ar fi vorba doar de o abordare a unor cârcotași.

Bombă: primarul scrie pe ofertă „asta e câștigătoare!”

Orice copil de clasa a 2-a care citește Legea 215 a administrației publice locale și ascultă o poveste frumoasă despre procedurile de achiziție va spune că primarul doar desemnează comisia de atribuire și după ce aceasta își face treaba și întocmește procesul-verbal de atribuire semnează, ca primarul (nu în sens peiorativ) contractul. Teoretic, semnătura și implicarea primarului trebuie să fie doar la nivel de reprezentare, nu de decizie!, în alegerea câștigătorului unei licitații sau proceduri de atribuire.
La Dochia nu e valabilă însă legislația din România. Nu, pentru că un document bombă (cuvântul nu e deloc exagerat) pe care îl avem în copie demonstrează că incredibilul își bea cafeaua în Primăria Dochia. Țineți-vă bine: pe ultima ofertă depusă de fostul consilier, o mână a consemnat total ilegal o notificare în atenția garantului respectării legalității într-o administrație locală: “Secretar, de efectuat contractul”. Și urmează o semnătură. De reținut: indicația cu ton de ordin e dată pe oferta depusă de un ofertant!
Ca să nu lungim suspansul: semnătura de sub decizia respectivă e a primarului. Cea mai bună dovadă (nu ar strica și o expertiză grafologică) este simpla comparație cu semntura primarului de pe contractul încheiat ieri.
Legea spune că primarul nu avea voie să intervină în ”procedură”, Cu atât mai puțin să decidă el căștigătorul. Altfel spus, indicația inteligentă a primarului este cea mai bună demonstrație că așa-numita Comisie de atribuire a fost doar un paravan care trebuia să dea iz de legalitate unei decizii a primarului. Iar izul de legalitate dorit a devenit pestilențial din punct de vedere juridic tocmai datorită primarului care – spre deosebire de alți aleși care au citit și priceput legea – au înțeles să respecte fie legislația, fie aparențele. La Dochia însă urmează ca alte instituții să decidă dacă ilegalitatea merge braț la braț cu neștiința sau cu indolența.
În mod normal, într-o țară care nu doar se pretinde civilizată, la ora când citiți acest articol la Primăria Dochia ar fi trebuit să fi descălecat deja un autobuz de procurori, inspectori de la Fisc, Poliție Economică, Curte de Conturi și angajații instituției să scrie compuneri despre aceste ilegalități.
În România însă, instituția autosesizării fie e adormită funcțional, fie e sedată politic. În timp ce la București șefi de instituții importante sunt într-un concurs de dat telefoane la procurori sau alți funcționari, la Neamț se merge pe principiul ”cine știe cine e la capătul lanțului?”.
Așa că primarul Ciubotaru poate sta liniștit. Doar, vorba cuiva, e ”primar USL”, nu?

Daniel VINCA

Tractorul bate asfaltatorul

Într-o discuție telefonică purtată luni seara, primarul Ciubotaru opina – și în principiu avea dreptate – că nu e musai ca oferta cea mai ieftină să fie cea mai bună. Financiar vorbind, un utilaj de putere mai mică sau cu lama mai mică etc, pentru același volum de activitate poate avea nevoie de mai multe ore decât un utilaj mai puternic. Și există varianta produsul numărul de ore ori preț să fie mai mic la un ofertant cu preț mai mare pe oră.
Cum nici primarul de Dochia nu e specialist în calculat ecuații care să includă putere motor, dimensiune cupă și alți vectori importanți în stabilirea eficienței unui utilaj (Iulian Ciubotaru fiind de profesie asistent medical), orice cititor își poate da cu părerea pe criteriile care au dus la decizia din condei (de pe ofertă).
Comparând utilajul anunțat de PFA Leonte (tractor John Deere de 120 de cai putere) cu alt tractor de putere mai mică, tehnic vorbind, poate nu ar fi nimic de comentat. Dar oare e același tractor de 120 CP mai efficient la deszăpezire decât Încărcătorul Sinoway ZL 50 F din dotarea ofertantului M&G Consulting? Sau decât Buldoexcavatorul Benfra din oferta Agroeco Dochia?
Tot preț un pic mai mare a avansat și unul din cei mai mari asfaltatori din județ și firmă recunoscută pentru lucrările în domeniul drumurilor, SC Trust CCDP Roznov. Și firma specializată în drumuri nu a beneficiat de o indicație semnată de primar care să o ducă la câștigarea contractului deși a anunțat un superutilaj: Încărcător frontal Hanomag 55 C. Mastodontul respectiv pleacă – informațiile sunt publice, pe net – de la o putere minimă de 185 de cai putere. Ca să nu mai spunem că așa firmă precum Trust CCDP îți oferă și confortul mental că nu stă într-un singur tractor, că în caz de avarie mai scoate ‘nșpe utilaje din parcul auto…
Dar, prin semnătura sa, primarul de Dochia a ținut să demonstreze că ”tehnic vorbind” – ca să îl cităm – tractorul bate asfaltatorul!
Și tot pe partea tehnică, un alt ofertant (Euro Dochia SRL), pe lângă prețul cerut (mai mic decât cel pentru care s-a bătut palma cu fostul consilier), oferea bonus și 24 de metri cubi de material antiderapant. Nici el nu a beneficiat de aprecierea ”tehnică” a primarului.
”Un consilier care se vinde nu valorează nimic!”

Fostul șef de partid al lui Vasile Leonte nu știa ieri prea multe despre ex-consilierul respectiv. ”Vă spun sincer, sunt la Parlament și nu îmi aduc acum aminte exact detaliile cazului. Rețin doar că au fost niște probleme la Girov, un derapaj grav și s-a venit în Biroul Județean cu propunerea de a fi exclus. Am impresia că la acea ședință eram plecat dar dacă ceilalți colegi ai mei din BPJ au votat pentru excludere și solicitarea de a fi înlocuit din Consiliul Local, eu am încredere că au procedat cum trebuie. În astfel de cazuri, când decizia e una dură, capitală, cântărim cu multă atenție situația până a da o decizie. Cu riscul poate ca uneori să amânăm soluția ca să mai analizăm o dată…”, a declarat deputatul Ionel Arsene.
Președintele PSD Neamț a fost ironic când a auzit că plecarea din partid a însemnat un success în afaceri pentru Vasile Leonte: “Înseamnă că PSD i-a făcut un bine… Coincidența e prea mare ca să putem fi păcăliți. E clar ce s-a întâmplat acolo, nu are rost să ne ascundem. Păcat că unii politicieni, și mă refer chiar și la consilieri locali, nu înțeleg că prețul unei trădări, indiferent cât de mare ar fi acel preț, lasă o pată greu de șters pe caracter. Noi am pierdut la Dochia un viceprimar, dar acel domn care nu mai este consilier a pierdut mult mai mult. Sper să-și dea seama… ”.