Contrabandistul Gabriel Gicovanu a fost lăsat în libertate

* Procurorii DIICOT Suceava l-au pus sub învinuire pentru aderare la grup infracţional şi contrabandă cu ţigări

* Gabriel Gicovanu negocia direct cu interlopul Mihai Simota, la Rădăuţi

* Prejudiciul produs de reţeaua lui Simota este de 200.000 de dolari

Gabriel Gicovanu, omul de afaceri din Bicaz care a fost reţinut, luni, şi dus la sediul DIICOT Suceava pentru audieri în dosarul reţelelor transfrontaliere de contrabandă cu ţigări, este liber. Anchetatorii au stabilit, la finalul audierilor, că bicăjeanul este implicat într-una din cele două reţele destrămate la acţiunea de luni. „Gabriel Gicovanu este învinuit în acest dosar pentru aderare la grup infracţional şi pentru comiterea a două fapte de contrabandă, a recunoscut acuzaţiile şi la finalul audierilor a fost lăsat în libertate. La percheziţiile derulate, luni, în Bicaz, la patru spaţii comerciale aparţinând societăţii învinuitului, precum şi la domiciliul acestuia nu au fost găsite ţigări întrucât acţiunea noastră ar fi trebuit demarată înainte de a fi finalizat supravegherea reţelei, dar abia acum am avut sprijinul poliţiei”, a spus procurorul Marius Vasile Cazac, şeful DIICOT Suceava. Din ancheta de până acum reiese că în Suceava existau două grupări de contrabandişti cu ţigări aduse de peste graniţă. Prima aparţine ucrainianul Valer Bohdanov, care aducea ţigările în Suceava, prin zona verde a frontierei ajutat de poliţistul de frontieră de la Brodina, Dănuţ Amar Ziub, care între timp şi-a dat demisia. Marfa era preluată de principalul finanţator al grupării, care apoi o distribuia pe piaţă.

Ulterior, a intrat pe fir Mihai Simota (26 de ani), un interlop din Rădăuţi, care a cumpărat cantităţi mari de ţigări de la ucrainian şi la care a apelat bicăjeanul Gabriel Gicovanu. Acesta mergea la negocieri la Rădăuţi, iar după ce ajungea la înţelegere asupra cantităţii şi sumei de achitat, se întorcea cu propria maşină acasă. În urma lui, alţi membri ai reţelei, oameni de-ai lui Simota, veneau cu marfa pe rând, în mai multe maşini cu numere de Anglia. „Serviciile” lor erau remunerate pe loc cu unul – două milioane de lei pe transport. Locul de întîlnire era la o benzinărie în Bicaz, unde Gabriel Gicovanu lua marfa şi o ducea la magazinele sale.

În acest dosar, anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs de gruparea Simota este de 200.000 dolari, din totalul de 1,1 milioane de dolari. Procurorii nu l-au găsit pe Mihai Simota acasă la acţiunea de luni  pentru a-l aduce la audieri, el fiind dat şi acum în urmărire internaţională. Prin 2010 acesta a mai fost cercetat pentru că fura ţigări de la contrabandiştii din zonă şi pentru falsificarea de bancnotă ucrainiană. În acea perioadă Mihai Simota mai era anchetat la Cluj într-un alt dosar în care era acuzat că împreună cu doi tineri clujeni au scos circa un miliard de lei vechi din aparatele de jocuri de noroc, folosind dispozitive artizanale „hot spot”.

După cele 36 de percheziţii derulate, luni, în Suceava (28), Neamţ, Iaşi, Constanţa şi Ilfov, procurorii au adus la sediu pentru audieri 19 persoane, dintre care pentru 17 au fost pregătite actele cu propunerile de arestare preventivă. Anchetatorii au confiscat 325.000 pachete de ţigări în acest dosar, cu un prejudiciu de peste un milion de dolari.