Consumul de droguri un flagel social în Neamţ

antidrog

 * Drogurile au devenit parte din viaţa cotidiană a tinerilor din Piatra Neamţ.

* „ Nu credeam că voi ajunge dependent…”, mărturiseşte Flavius, un tânăr de 23 de ani

    Drogurile au devenit din ce în ce mai mai mult parte din viaţa cotidiană a tinerilor din Piatra Neamţ. Consumul de substanţe phihoactive s-a dezvoltat atât prin diversitatea produselor care oferă vise, cât şi prin reţelele de procurare şi furnizare, diverse şi atent ascunse de ochii lumii şi ai autorităţilor. În combaterea acestui flagel, un actor important este ANA (Agenţia Naţională Antidrog), o agenţie care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, reprezentată la nivel judeţean de CPECA (Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog).

           Reprezentanţii CPECA monitorizează atent fenomenul consumului de droguri la nivelul judeţului Neamţ şi duc o luptă de conştientizare a cetăţenilor despre faptul că drogurile le pot distruge viaţa, le pot destrăma familiile şi nenoroci copiii. În lupta cu acest flagel, consultanţii din cadrul instituţiei duc numeroase campanii de informare prin care încearcă să transmită un mesaj tinerilor, că drogurile nu sunt o joacă şi îi pot aduce în situaţia în care să piardă tot ce au. De asemenea, centrul oferă consiliere psiho-socială persoanelor care sunt consumatoare de droguri, în baza unor reguli foarte stricte de confidenţialitate.

               Un astfel de caz este cel al lui Flavius (23 de ani), care a acceptat să facă parte dintr-un program de consiliere oferit de CPECA, după ce a devenit dependent de droguri. Mărturia sa este poate mai relevantă decât orice campanie de informare: „Sunt o persoană uşor influenţabilă şi la început nu mi-am dat seama de gravitatea faptelor. Nu credeam că voi ajunge dependent…Cu timpul, am relizat ce uşor este să ajungi sclavul unui drog…Să nu te atingi de droguri, că dacă te acaparează îţi revii cu greu. Evită locurile unde se comercializează şi consumă droguri”.

Iulian JIGAU