Chinuit, ca în criză
*Locul investițiilor mari ale administrației publice locale sau județene a fost luat de cele de mai mică amploare, derulate de investitori privați sau de Biserică
Nu se mai construiește în Piatra Neamț ca în vremea boom-ului imobiliar din anii 2006-2010. Dezvoltatorii imobiliari măsoară de 10 ori înainte de a mai cumpăra o bucată de teren sau de a comanda un proiect. Nici administrațiile locale – cea județeană sau cea municipal – nu au mai accesat fonduri neramburabile pentru investiții (inclusive pe partea de construcții sau reabilitări) ca altădată.
“Acum și Consiliul Județean și Primăria practic derulează proiectele accesate cu 2-3 ani în urmă. Sau, când le finalizează, taie panglicile la cele cele vechi. Se simte, cam de un an și ceva, acest ritm al stagnării. Firmele de construcții bat pasul pe loc, cele din Neamț mai au maximum jumătate din salariații de acum cîțiva ani. Chiar dacă, de multe ori, se venea cu materiale din alte județe, tot mai vindeau ceva și depozitele de materiale de construcții din zonă. La unele lucrări vindeau mai mult, la altele mai puțin, dar niciun constructor nu-și permitea să vină chiar cu tot de la zeci și sute de kilometri. Acum, și pe la aceste depozite, vânzările au scăzut la jumătate, poate mai mult”, spune inginerul Ionuț Dascălu, unul din specialiștii care e și specialist în construcții și un fel de analist al domeniului.
Nici în modernizările de spații comerciale nu se mai investește ca altădată. Proprietarii văd cum chiriașii abia mai pot plăti prețul și rămâne pe piață din cauza comerțului sau a pieței serviciilor care, la rândul lor șchioapăta. Chiriașii sau norocoșii își derulează afacerile în spațiul lor abia plătesc marfa, furnizorii, salariații, utilitățile, dările la stat – de unde bani pentru reamenajări de spații, subdomeniu care, de asemenea, dădea o pâine și constructorilor și vânzătorilor de materiale.
În completare parcă la părerile celor care văd declinul pieței construcțiilor din Piatra Neamț și județ, ordinea de zi a Ședinței de Consiliu Local de astăzi propune votului consilierilor locali câteva puncte exemplificative. Astfel, la punctual 9 este un proiect care prevede concesionarea fără licitație publică a terenului în suprafață de 46 mp, situat în b-dul Republicii, nr. 25 către SC MEDASIMPEX SRL în vederea construirii unui bloc de garsoniere. Firma IntelProiect SRL solicit, de asemenea concesionarea direct a 12 mp situați lângă spațiul său din strada Decebal (parterul unui bloc) în vederea extinderii sediului. Și firmele Ceremonia și Metex Big solicit în concesiune direct mici suprafețe de teren pentru extinderea spațiilor existente.
Evident că nu mai e vorba de destinație comercială dar tot în vederea extinderii solicită 16 mp, în Piața 22 Decembrie, Parohia “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” care dorește realizarea unui copt anexă lângă biserică.
Altădată, nu erau ședințe ale Consiliului Local Piatra Neamț în care pe ordinea de zi să nu fie prinse proiecte privind aprobarea unor finanțări consistente și nerambursabile, europene sau guvernamentale.
La una din ședințele anterioare, primarul Gheorghe Ștefan le-a cerut consilierilor USL să facă lobby la guvernul de aceeași culoare politică pentru aprobarea unor proiecte noi și plata celor derulate unde lucrările fuseseră achitate de Primărie și se tot întărziau rabursările de la Guvern sau instituții din subordinea acestuia. „Măcar 10 la sută din ce am adus eu până acum să aduceți și voi, acum când țara are guvernul vostru”, a spus Ștefan.
Până acum, el a zis, el a auzit.
Daniel VINCA