Constatări grave la alimentarea cu apă în Neamț

Avarie apaNu mai puțin de 12 încălcări ale legii privind asigurarea alimentarea cu apă a populației din Neamț, toate începând cu „nerespectarea prevederilor legale“, a constatat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), întrunit ieri, la Prefectură.

Întreruperile repetate ale alimentărilor cu apă au dus la „punerea în pericol a sănătății populației, cu riscuri suplimentare pentru acele categorii care desfășoară activități în comun sau sunt mai expuse (preșcolari,elevi, bolnavi, bătrâni etc. ) prin nerespectarea regulilor de igienă individuală și colectivă și a celor privind prepararea și servitul hranei; îngreunarea activității în unitățile spitalicești; afectarea activităților economice, în special a celor din industria alimentară și turism; afectarea instalațiilor de canalizare; creșterea pagubelor în urma incendiilor datorită întreruperilor în continuitatea refulării apei sau diminuarea cantității acesteia; creșterea riscurilor și disconfortului pentru populație în cazul întreruperilor furnirzării apei în vederea efectuării reparațiilor- în cazul nepregătirii și neanunțării acestora“, se spune în raportul de constatare.

Nici la starea tehnică a rețelelor de sistribuție nu se stă mai bine, dar nici aici n-ar fi chiar o noutate, subiectul dezbătându-se în Consiliul Județean de mai multe ori. Astfel, potrivit CJSU, Regulamentul de exploatare a Uzinei de Apă Piatra Neamț cu captare de suprafață din Lacul Bâtca Doamnei nu a mai fost actualizat de 21 de ani. Pînă la oprire, potabilizarea apei din Lacul Bâtca Doamnei s-a executat fără o acoperire prin regulament de exploatare asumat și aprobat, deoarece au apărut modificări față de prevederile acestuia; stația de microsite nu este folosită și nici întreținută, fiind nefuncțională, deși a fost proiectată și executată ca parte a procesului de potabilizare a apei; spațiile Uzinei de apă Piatra Neamț nu sunt întreținute corespunzător și nici supravegheate împotriva accesului neautorizat; există posibilitatea unor minime și insuficiente manevre tehnologice pentru a asigura continuitatea alimentării cu apă a utilizatorilor; o mare parte din rețeaua de distribuție are durata de viața expirată, fiind unul dintre factorii care duce la apariția avariilor. Capacitatea Uzinei de Apă Piatra Neamț nu asigură debitul necesar pentru a asigura alimentarea cu apă a Aglomerării Piatra Neamț.

CJSU a propus un set de 18 măsuri, între care executarea unui audit tehnic la Compania Județeană Apaserv SA care să arate starea sistemului  de captare, potabilizare și distribuție a apei către populație. O altă măsură vizează igienizarea spațiilor Uzinei de apă și dezvoltarea acesteia ca o sursă de rezervă alternativă pentru situațiile în care nu poate fi utilizată captarea de adâncime de la Vaduri. S-a propus, deasemenea, dezvoltarea unor surse de potabilizare în lacul Bâtca Doamnei, să fie pus în funcțiune sistemul de microsite de la uzină, să fie identificate eventualele evacuări ilegale de ape uzate în cursurile de apă.

Administrația publică locală și serviciile de specialitate ale Guvernului ar trebui să realizeze un program de măsuri pentru asigurarea colectării și epurării apelor uzate menajere de la operatorii economici și populație. Aceleași instituții ar trebui să fie mai vigilente în procesul de autorizare a noilor investiții, dar și cu ocazia controalelor.

Evident, s-a ajuns la bani, care costă tot populația, de pildă, obligarea consumatorilor care au fosă septică să se racordeze la sistemul de canalizare, operațiune pe care Apa Serv deja a început-o și în urma căreia au curs destule înjurături, pentru că unele familii pur și simplu nu au posibilități financiare, iar în alte situații este practic imposibil acest lucru.

Mariana OLTEAN TUDOSE