joi, iunie 1, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa CETĂȚENEȘTI

Constantin Bălăceanu Stolnici, proprietar pe 50 ha în Neamţ

de
10 ani în urmă
in CETĂȚENEȘTI
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
6
Constantin Bălăceanu Stolnici, proprietar pe 50 ha în Neamţ
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

* După 7 ani de procese, academicianul tot nu şi-a primit moştenirea

Moşia Bălăceanu are istoria sa. „Rădăcinile” vin din vechime, îşi trag seva de pe pământurile aflate cândva în proprietatea Cantacuzino. Cu trecerea anilor, suprafaţa iniţială s-a tot diminuat, ca urmare a împroprietărilor făcute de-a lungul vremii. Şi proprietarii acelei moşiii s-au tot schimbat şi ei. După împroprietărirea oamenilor din satele Doina şi Boţeşti, comuna Girov,  restul din moşia Cantacuzino  a fost cumpărată de Hristea Tatos, apoi de dr. Emanuel Rigler, în 1900. După împroprietărirea din 1921 acesta rămâne numai cu 200 ha. La moartea  dr. Rigler, în 1930, moşia rămâne în proprietatea nepoatei sale, Ştefania Bălăceanu, mama  academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici.

Despre Moşia Bălăceanu vorbesc şi astăzi cetăţenii comunei Ştefan cel Mare. Sediul, mai exact o parte din contrucţiile de la conacul Bălăceanu, se păstrează  şi acum, pe locul unde se află şcoala specială din comună. Clădirea internatului, care n-a fost revedicată de moştenitori are acelaşi statut cu terenul pe care este amplasată unitatea de învăţământ.

După venirea comuniştilor la putere,  prima reformă bughezo-moşierească din 1945 s-a făcut din pământurile ce aparţineau moşiei Bălăceanu. „Tăvălugul” colectivizării a „şters” toate haturile, au dispărut proprietarii individuali de pământ, terenuri fiind un „bun al întregului popor”, lozinca mult uzitată în acele vremuri.

Schimbarea de macaz din 1989, avea să aducă în actualitate  şi noţiunea de proprietar de teren, ca urmare a controversatelor şi mult contestatelor legi funciare. Legii din1991 i s-a adăugat noi şi noi prevederi, cu mărirea suprafeţelor cuvenite foştilor proprietari. Bunăoară, în privinţa terenurilor agricole,  suprafeţele ce urmau a fi reconstituite au crescut de la 10, la 50 ha.

* În martie 2005 începe calvarul retrocedărilor

În registrele Primăriei Ştefan cel Mare, pentru moşia Bălceanu se găsesc acte pe suprafaţa de peste 175 hectare. O suprafaţă compactă, amplasată de-a lungul drumului judeţean ce străbate comuna. După împroprietărirea din 1945, Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) i-au mai rămas 95 ha.

În septembrie 2005, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, fiul Ştefaniei  Bălăceanu, depune la Primăria Ştefan cel Mare cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, pentru  suprafaţa de 50 ha, limita maximă admisă de legea funciară. De aici începe calvarul! Detalii ne-a oferit Laurenţiu Melinte, secretarul Primăriei Ştefan cel Mare. Prin hotărârea Comisiei locale de fond funciar din nr.6/10.03.2006 s-a propus validarea suprafeţei de 50 ha, pe terenul deţinut de ADS pe raza comunei Ştefan cel Mare. Adică 50 ha din cele 95 ha pe care le mai avea din moşia Bălăceanu. Comisia judeţeană de fond funciar, prin hotărârea din 22 septembrie 2006, adică după mai bine jumătate de an, invalidează hotărârea comisiei funciare din comuna Ştefan cel Mare. Motivul? Vezi Doamne, academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici deja i se reconstituise dreptul de proprietate pentru 50 ha în localitatea Stolnici-Argeş. Era, într-adevăr, o proprietate de familie, dar cu titulari diferiţi. Pentru a clarifica lucrurile, s-a ajuns în instanţă, care a respins hotărârea comisiei judeţene, dând câştig de cauză fiului Ştefaniei Bălăceanu.

S-a lămurit situaţia, dar nu s-a terminat calvarul. Încep probleme cu aplasamentul pe care trebuie să se facă reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 50 ha. Asta pentru că, după apariţia legilor funciare, pe moşia Bălăceanu s-au făcut alte „împroprietăriri”.  „Mărinimos”, ADS-ul face mai multe  disponibilizări de teren.  Prima în favoarea  moştenitorilor Săndulescu, care, de drept, ar fi trebuit să primescă pământul în comuna Dragomireşti. Li se dă suprafaţă de 30 ha, pe moşia Bălăceanu. Tot pe această moşie i s-au dat 15 ha unui alt proprietar, pe nume Văleanu. Asta pentru că, pe terenul său nu se putea face reconstituirea dreptului de proprietate, acolo fiind ridicate construcţiile fostului SMA.  Pe altă suprafaţă din moşia Bălăceanu se făcuse punerea în posesie pentru moştenitorii Comăniţă, care, de drept,  aveau pământul la Dumbrava Roşie.  Pământ pe care se făcuseră puneri în posesie pentru oamenii din Dumbrava Roşie, dar şi din comunele vecine Acum, pe moştenitorii Comăniţă i-au mutat pe altă”moşie”, în zona Romanului.

 În tot acest timp, procesele au curs gârlă. Pe bună dreptate moştenitorul Ştefaniei Bălăceanu voia pământul pe care îl stăpânise mama sa. Dar, cum am spus, era ocupat de alţii, instanţa fiind iarăşi chemată să facă dreptate, să restabilească amplasamentele şi proprietarii lor de drept. Adevărul este că moşia Bălăceanu făcea tuturor cu ochiul, fiind bine „înfiptă” spre centrul comunei Ştefan cel Mare. Deci cu acces la drumul judeţean, având şi toate utilităţile, inclusiv reţea de apă potabilă!

Hotărârea definitivă a instanţei privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru 50 ha în favoarea moştenitorului Constantin Bălăceanu Stolnici este din 2007. Dar este aplicabilă abia din… noiembrie  2012. În martie 2012, comisia locală de fond funciar din Ştefan cel Mare solicită ADS-unul dispobilizarea a 21 ha, ca diferenţă de suprafaţă  până la 50 hectare cuvenită moştenitorului Ştefaniei Bălăceanu. Pentru restul de suprafaţă,  treaba era simplă, iar pământul mai uşor de recuperat.

* S-a dat titlul, nu şi pământul…

Spre finele anului trecut s-a făcut şi procesul verbal de punere în posesie, urmând să fie scris titlul de proprietate de către Comisia judeţeană de fond funciar. Lucru care s-a şi întâmplat. Prefectul Ilie Mitea ne-a confirmat că a semnat titlul de proprietate pentru cele 50 ha cuvenite academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, teren agricol situat în comuna Ştefan cel Mare.

S-a dat titlul, nu şi pământul… Pentru a intra efectiv în posesia celor aproape 50 ha, mai trebuie făcuţi nişte paşi, mai sunt de semnat nişte acte. Trebuie rezolvată problema protocolului de primire a terenului de la ADS şi stabilit titularul de drept al acelui pământ pentru suprafaţa de peste 21 ha. Contractul de arendare cu firma care lucrează acel teren nu a fost reziliat, pentru anul 2012 redevenţa a fost plătită la ADS. Pentru diferenţa de teren, arendat de alţi „proprietari”, în speţă moştenitorii Comăniţă. Daniel Matrescu, patronul societăţii „As Agras” ne-a spus: „Eu am contract de arendare a terenului respectiv cu moştenitorii Comăniţă, cei care, iniţial, au fost puşi acolo în posesie, lor le-am dat şi drepturile cuvenite pentru anul trecut. Nu s-a prezentat nimeni pentru rezilierea contractului, dar nici pentru preluarea terenului de către proprietarul de drept. Dacă vine, eu îi arăt unde este pământul pentru a putea intra efectiv în posesie”.

În concluzie, după aproape 8 ani de tevatură şi procese, lucrurile tot nu-s deplin lămurite pe moşia Bălăceanu…

Taguri: Constantin Balaceanu StolniciMosia Balaceanumostenire
Articolul anterior

Alegerile de la Doljeşti, păzite de poliţie

Urmatorul articol

Volei: Se „dreg” cu Medicina?

AsemanatoareArticole

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi
CETĂȚENEȘTI

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

29/05/2023
317
Incendiu buldoescavator la Dumbrava Roșie
CETĂȚENEȘTI

Incendiu buldoescavator la Dumbrava Roșie

22/05/2023
316
Alcoolul, drogurile şi viteza au făcut victime de sărbători
CETĂȚENEȘTI

Trei autoturisme implicate într-un accident la ieșirea din Piatra Neamț

18/05/2023
316
Concursurile profesionale ale SVSU zona Târgu Neamț
CETĂȚENEȘTI

Concursurile profesionale ale SVSU zona Târgu Neamț

16/05/2023
316
Caravană pentru prevenirea traficului de copii în Neamț
CETĂȚENEȘTI

Caravană pentru prevenirea traficului de copii în Neamț

14/05/2023
316
Frigul a exterminat puii de mistreţ abia fătaţi
CETĂȚENEȘTI

Acțiuni de tip BLITZ desfășurate de polițiștii rutieri

14/05/2023
316
Mai multe articole
Urmatorul articol
Volei: Se „dreg” cu Medicina?

Volei: Se „dreg” cu Medicina?

Comentarii 6

  1. constantin says:
    10 ani în urmă

    mosulica informator vezi ca mai sunt 100ha a lui decebal si traian fa acte si pentru el si apoi plecati la balaceanca

  2. Constantin Tomşa says:
    10 ani în urmă

    Când eşti urcat în căruţă, nu te doare nicăieri de cel care rămâne pe jos. Acesta este efectul lipsei de cultură. Toţi vor ajunce „mătuşică” şi „moşulică”. Şi încă foarte repede, iar unii nici nu vor ajunge…

  3. Constantin Tomşa says:
    10 ani în urmă

    Când eşti urcat în căruţă, nu te doare nicăieri de cel care rămâne pe jos. Acesta este efectul lipsei de cultură. Toţi vor ajunge „mătuşică” şi „moşulică”. Şi încă foarte repede, iar unii nici nu vor ajunge…

  4. Nucu says:
    10 ani în urmă

    Tipic romanesc. trebuie sa treaca 2-3 generatii sa-ti poti recupera macar o parte din bunurile familiei. Au pus laba pe pamant diversi politicieni autohtoni.

  5. diogene says:
    10 ani în urmă

    Sa lasam tachinarile cu mosulica si sa aratam cu degetul catre cei care au gresit.Cum de au putut face parte pe pamantul altuia???
    Cine plateste pentru asta?
    A trebuit sa vina un prefect din Ardeal ca sa puna legea in aplicare,ca noi nu suntem in stare.
    Vreau sa vad si eu cum raspund in fata legii cei de la Primaria Stefan Cel Mare care au gresit si care in ultimii zece ani i-au interesat doar un singur subiect:PAMANTUL…

  6. diogene says:
    10 ani în urmă

    Mai e o problema:daca legea nu ii da dreptul omului decat la 50 de hectare,intrebarea este unde e diferenta?Cui a impartit-o cei de la pimarie?Vrem sa vedem transparenta.

ȘTIRI RECOMANDATE

A fost găsit cel care a ucis cu mașina doi bărbați pe E 85

TÂNĂR DE 18 ANI, DIN SĂVINEȘTI, CERCETAT PENTRU VIOLARE DE DOMICILIU, DISTRUGERE ȘI AMENINȚARE

3 ani în urmă
315
Precipitaţii mixte

Weekend sub umbrele

7 ani în urmă
315
Se apropie sesiunea specială a Bacalaureatului

DIICOT: Percheziții în Neamț, persoane reținute pentru trafic de droguri

4 ani în urmă
315
Dacă e marți, e… English Club, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

Dacă e marți, e… English Club, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

6 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Business
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi
  • Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână
  • RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

ARHIVA ZIAR

iunie 2023
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« mai    

Categorii

Știri recente

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

29/05/2023
Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

26/05/2023
RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

26/05/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .