Consiliul Județean stă pe un butoi de pulbere

soroceanu

Votul nesecret reclamat de secretarul județului se rostogolește…
*11 cazuri de numiri nelegale în AGA la firme sau CA-uri la instituții a constatat prefectul că s-au comis în ultimele 6 luni la CJ Neamț
*Prefectura a atacat ieri la Contencios Administrativ cele 7 hotărâri care, până la pronunțarea instanței, devin nule de drept

Votul nesecret invocat drept motiv de nulitate – pentru hotărârea prin care Mircea Pintilie (PDL) l-a înlocuit pe Gabriel Vișan (PNL) în conducerea ADI ECO Neamț – invocate de secretarul Daniela Soroceanu în sesizarea adresată Prefecturi acum câteva săptămâni a devenit o lamă cu două tăișuri.
Cum la vremea respectivă prefectul George Lazăr a considerat sesizarea secretarului Soroceanu drept întemeiată și a atacat hotărârea respectivă în contencios, aplicarea simetriei juridice l-a obligat ieri pe reprezentantul Guvernului în teritoriu să procedeze la fel cu alte 7 hotărâri.
Gestul prefectului George Lazăr de a ataca la Contencios actele care stipulau 11 cazuri de numiri în AGA la firmele CJ sau în consilii de administrații sau în consilii directoare la diverse instituții (din subordinea CJ) a survenit ca răspuns la sesizarea unui jurnalist nemțean (Robert Iosub). Reclamația respectivă cerea Prefecturii să nu se oprească doar la actul invocate de ”garantul legalității de la CJ Neamț” ci să aplice aceeași măsură și pentru alte hotărâri susceptibile de a fi afectate de același ”virus” al votului nesecret.
”Este vorba despre domnii consilieri Mihai Alexandru (numit printr-o hotărâre referitoare la componența comitetelor directoare din centre rezidențiale pentru persoane cu handicap), Vasile Pruteanu (hotărâre pentru stabilirea consiliilor de administrație la instituții de cultură), Vasile Ștefănuț Ploscaru (unități de învățământ special), iarăși Mihai Alexandru, Vasile Nica și Adrian Asmarandei (reprezentanți CJ în AGA la societăți), Daniel Vasiliu Moise (AGA la Urbtrans), Dan Vasile Constantin (Comisia de Orientare Școlară), Radu Tudorel și Constantin Iacoban (Comisia paritară din domeniul serviciilor de transport). După cum observați, decizia Prefecturii este una neutră politic, în lista căreia i-am dat citire regăsindu-se consilieri din tot spectrul politic de la Consiliul Județean Neamț”, a precizat prefectul.
Prefectul de Neamț nu dorit să se pronunțe asupra vinovăției cuiva cu privire la faptul că în Consiliul Județean s-au votat pe badă rulantă hotărâri nelegale. ”E treaba celor care au propus, a celor care au votat, a celor care au dat avize de legalitate, dar nu e treaba Prefecturii să stabilească vinovății pe acest domeniu. Mai ales că acum suntem în faza în care specialiștii Prefecturii au spus că hotărârile ar fi nelegale dar urmează să se pronunțe Justiția”, a precizat, strategic, prefectul.
Coincidență sau nu, cele 7 hotărâri au fost votate în ultimele 6 luni. Adică fix într-o perioadă care se suprapune în mare măsură intervalului de timp de când funcția de secretar al județului este ocupată de Daniela Soroceanu.
Rămâne în zona retoricii întrebarea cum de a fost atât de vigilant secretarul județului la o hotărâre care a iritat minoritatea politică din CJ din jurul președintelui instituției și cum la precedentele nu a sesizat exact aceeași problem de legalitate?

Daniel VINCA