Consiliul Județean, preocupat de revitalizarea spațiului rural

CJ-ruralConsiliul Județean Neamț a organizat, miercuri, 25 noiembrie, conferința „Rolul diferitelor ocupații în turism în promovarea meșteșugurilor tradiționale“, din cadrul proiectului „Meșterul turistic – Integrarea abilităților meșteșugărești în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spațiului rural“.

Conferința a adus la aceeași masă reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț – președintele Constantin Iacoban și echipa de implementare a proiectului, ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, ai organizațiilor neguvernamentale, ai Camerei de Comerț și Industrie Neamț, elevi și cadre didactice din unități de învățământ cu profil turism, agenții de turism și agenți economici.

Proiectul urmărește valorificarea abilităților meșteșugărești ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri din mediul rural și orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenți, inițiatori ai unor mici ateliere sau ocupații din sectorul turistic, interconectate cu domeniul meșteșugăresc.

Anca Afloarei, coordonator al programului pilot „Meșterul turistic – Integrarea abilităților meșteșugărești în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spațiului rural“, a prezentat pe scurt proiectul celor prezenți la conferință, după care a coordonat discuțiile dintre participanți.

Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, i-a încurajat, în discursul său, pe toți cei care au abilități în domeniul meșteșugăresc și și-a exprimat optimismul în ceea ce privește viitorul meșteșugurilor tradiționale.

„Participă la această conferință oameni importanți din mediul economic al județului, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie și vreau să fac precizarea că de succesul unui proiect depinde foarte mult cine se implică în derularea lui. Consiliul Județean susține proiectul, pentru că avem convingerea că el are un anume statut în contextul tuturor proiectelor, este unul care vizează dezvoltarea unui domeniu despre care s-a crezut că nu mai poate fi trezit la realitate. Dar nu e așa, este unul foarte important, de care alte țări s-au preocupat de mai multă vreme. Noi acum ne-am trezit, dar e bine și așa, numai să sprijinim meseriile tradiționale, să le readucem în actualitate! Nu e simplu de făcut asta, pentru că generațiile actuale nu prea știu despre meșteșugurile bătrânilor noștri, dar am certitudinea că, încetul cu încetul, lucrurile se vor așeza pe un făgaș normal. E păcat să uităm de meserii importante și să nu valorificăm un domeniu care, până la urmă, poate aduce bani. Avem materiile prime la îndemâna noastră, ce contează este să găsim oamenii potriviți să le aleagă și să lucreze cu ele! Prin acest proiect se vor identifica soluții de revitalizare a valorilor autentice. Potențial avem, și când spun asta mă gândesc la toate zonele județului, fie ele de șes ori de munte“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

În județul Neamț s-a aprobat Programul pilot de susținere a promovării integrării meșteșugurilor în turismul local, ocazie cu care 325 de șomeri sau persoane fără un loc de muncă din comunele Tazlău, Farcașa, Borca, Pipirig, Grințieș, Dămuc, Răucești, Hangu, Borlești, Podoleni, Botești, Mărgineni și Poiana Teiului au beneficiat de serviciul de informare și consiliere, 277 dintre aceștia au urmat programul de formare în competențe sociale și civice, iar 56 de persoane din Pipirig se califică în meseriile de broder și traforator. (Z.C.)