Consiliile locale, avertizate să facă umbrare pentru animale

oi in soare

Fermierii au datoria să le asigure patrupedelor apă şi furaje suficiente în perioadele cu temperaturi mari

 

Proprietarii de animale sunt avertizaţi de autoritatea veterinară că au obligaţia de a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor în condiţiile caniculare prognozate pentru începutul de iulie. În primul rând, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul 12 – 18, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 grade Celsius.

Este important ca ţăranii să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. Reprezentanţii DSVSA Neamţ au trasat sarcini clare şi administraţiilor locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, de importanţă majoră fiind asigurarea unor locuri pretabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

„La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, a declarat dr. Constantin Lipan.

Atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute excesiv în vehicul expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţiile ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată.

În târgurile în care se comercializează animale vii, autorităţile locale trebuie să asigure padocuri suficient de spaţioase, prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.

 Geanina NICORESCU