Consilierii județeni se tem de preoți și nu refuză finanțarea bisericilor

CJ*Au fost aprobate finanțări de 400.000 de lei pentru două biserici din Neamț *Banii sunt alocați din bugetul județului pentru anul 2015 și vor fi folosiți pentru lucrările de pictură de la Parohia „Schimbarea la Față“ Secu, din comuna Tașca, și pentru continuarea lucrărilor de construcție a bisericii parohiale de la Parohia Secuieni II, din comuna Secuieni *Și Protopopiatul Roznov primește 15.000 de lei, sumă din care se vor cumpăra lemnele pentru încălzirea Centrului Social de Urgență „Blândul Păstor“ din orașul Roznov

400.000 de lei din bugetul județului Neamț pe 2015 sunt alocați de Consiliul Județean (CJ) Neamț ca sprijin financiar pentru unitățile aparținând cultelor religioase recunoscute în România. Suma a fost aprobată prin votul consilierilor județeni în ședința extraordinară din 11 noiembrie. „Mitropolia Moldovei și Bucovinei solicită acordarea unui sprijin financiar unor unități locale de cult, după cum urmează: prin adresa nr. 1865/2015, solicită acordarea unui sprijin financiar pentru Parohia «Schimbarea la Față» Secu, din comuna Tașca, județul Neamț, pentru realizarea lucrărilor de pictură la biserica parohială, iar prin adresa nr. 1781/2015, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului solicită acordarea unui sprijin financiar pentru Parohia Secuieni II, din comuna Secuieni, județul Neamț, în vederea continuării lucrărilor de construcție a bisericii parohiale“, a menționat în expunerea de motive inițiatorul proiectului, președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban.

Finanțarea cultelor religioase recunoscute în România se face în baza Ordonanței Guvernului nr. 82/2001, privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult de la bugetele locale. Astfel, pot fi alocați bani din bugetul județului Neamț pentru: completarea fondurilor proprii necesare pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult fără venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea și repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a sediilor de învățământ teologic, pentru construirea, amenajarea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult și pentru activitățile de asistență socială și medicală susținute de acestea.

Cum Ordonanța de Guvern prevede finanțarea cultelor, iar Mitropolia a cerut sprijinul legislativului nemțean, președintele Iacoban a inițiat și proiectul de hotărâre. „Propun acordarea unui sprijin financiar în sumă totală de 400.000 de lei unităților de cult menționate, astfel: 100.000 de lei pentru lucrările de pictură la biserica parohială și 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construcție a bisericii parohiale de la Parohia Secuieni II“, a adăugat Constantin Iacoban în expunerea de motive.

Centrul Social de Urgență „Blândul Păstor“, sprijinit cu 15.000 de lei de CJ Neamț

În aceeași ședință extraordinară, consilierii județeni au aprobat și asocierea cu Protopopiatul Roznov în vederea finanțării cu 15.000 de lei a Centrului Social de Urgență „Blândul Păstor“ din orașul Roznov.

Propunerea a fost tot a președintelui Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban. Acesta a menționat că banii vor fi folosiți pentru achiziționarea lemnelor necesare asigurării încălzirii și apei calde în această iarnă.

Centrul „Blândul Păstor“ are o capacitate de 64 de paturi, bucătărie, cantină socială și trei centrale termice pentru încălzire și furnizarea apei calde și are drept scop asigurarea hranei și cazarea persoanelor fără adăpost din județul Neamț. „Întrucât Protopopiatul Roznov nu dispune de suficiente fonduri în vederea asigurării funcționării și desfășurării activității acestui centru, este necesară încheierea unui parteneriat“, a precizat Constantin Iacoban.

Cum Consiliul Județean nu poate să facă o pomană din bugetul public, Protopopiatul Roznov trebuie să prezinte, până pe 21 decembrie, documentele justificative privind modul de cheltuire a sumelor, cu mențiunea că banii respectivi nu au mai fost decontați la alt finanțator.

Andreea AMARIEI