Consilierii judeţeni s-au pus „de-a curmezişul” depozitului de gunoaie

sedinta CJ444

* „Proiect de 100 de milioane şi noi facem teoria încărcătorului frontal?!”, a izbucnit Vasile Pruteanu la observaţiile lui Radu Tudorel de la PSD

Timp de o oră şi un sfert, şedinţa ordinară de ieri de la Consiliul Judeţean Neamţ a fost axată pe un singur subiect, care i-a făcut pe mulţi să „strâmbe din nas”, iar pe alţii să mustăcească, fiecare reacţionând, desigur, în funcţie de culoarea politică: operarea Depozitului de deşeuri de la Girov, aflat acum în plină amenajare din fonduri europene. A trebuit ca domnii consilieri să-şi dea votul pentru caietul de sarcini, necesar pentru delegarea operării Depozitului judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov, dar au ajuns să dezbată prevederi din document de genul mărimii cupei încărcătorului frontal, interzicerea fumatului în incinte şi neconcordanţele de exprimare care ar produce confuzii între comune şi localităţi, ceea ce nu este de dorit, după cum a remarcat consilierul judeţean PSD Radu Tudorel.

„Proiect de 100 de milioane de la UE şi noi facem teoria încărcătorului frontal?! O să rămânem în istorie cu asta!”, l-a apostrofat consilierul judeţean Vasile Pruteanu.

Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ, a dorit să le amintească tuturor celor prezenţi că acest caiet de sarcini a fost întocmit după normele UE, iar votul negativ al consilierilor poate însemna sistarea proiectului şi implicit ajungerea în situaţia ca deşeurile să fie transportate în afara judeţului, pentru preţuri mult mai mari… Votul consilierilor a fost însă clar: cei de la PSD, PDL şi PPDD au votat împotriva punctului de pe ordinea de zi, iar cei de la PNL, UNPR şi PC au votat pentru adoptarea lui. Verdict final: proiect de hotărâre respins.

„Nici o pagubă!”, a spus consilierul judeţean Dan Vasile Constantin. „Oricum votul nostru nu era foarte important, deoarece CJ are un singur vot din 83 în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECONEAMŢ, aşa că toate consiliile locale să-şi trimită reprezentanţii, să nu se acrediteze ideea că noi suntem împotrivă, noi doar vrem ca acest caiet de sarcini să fie corect conceput; eu cred că se fac presiuni, că se doreşte mărirea preţului la gunoi…”.

Afirmaţie care i-a ridicat mingea la fileu lui Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, venit special ca să spună că deja a primit o adresă de la operatorul cu care are contract pentru deşeuri, să-şi găsească altă firmă, deşi alta pe aproape nu există: „300 de tone de deşeuri pe lună unde să le duc? Că nu e alt prestator, şi risc să mă lovească Garda de Mediu!”

La Girov se construieşte un depozit de deşeuri pe o suprafaţă de 9 hectare, iar pentru prima celulă se estimează o durată de viaţă de 5 ani. Depozitul ecologic va fi alcătuit din trei celule, independente în funcţionare, care se vor eşalona pe masură ce se vor închide cele active. Construcţia acestuia este o componentă a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ”, al cărui beneficiar este Consiliului Judeţean. Lucrările se fac cu fonduri europene. Gabriela Dospinescu, adjunctul managerului de proiect, a fost la şedinţa de Consiliul Judeţean Neamţ pentru a le răspunde domnilor consilieri la întrebări privind prevederile caietului de sarcini, însă votul a fost… prea rapid. În final, însă, cu toţii au fost de acord să se mai întâlnească o dată, în şedinţă extraordinară, luni după-amiază, după o discuţie prealabilă cu managerul de proiect, pentru a-şi… fixa mai bine detaliile. Votul se va relua.

Geanina NICORESCU