„Întoarcerea lui Vintilă Horia, creație și destin“
*Prezintă scriitoarea și jurnalista de televiziune Marilena Rotaru
Conferințele ziarului Ceahlăul continuă, la a treia ediție, în formula de asociere cu televiziunea Telemold, în parteneriat cu Biblioteca „Mihai Eminescu“ Bicaz și Biblioteca „Radu George Melidon“ Roman și cu prezențe în toate cele trei orașe, având-o ca invitată pe scriitoarea și jurnalista de televiziune Marilena Rotaru, cu tema „Întoarcerea lui Vintilă Horia, creație și destin“.
La Piatra Neamț, întâlnirea cu publicul va avea loc miercuri, 22 martie, începând cu ora 17, în Sala de conferințe Millenium a hotelului Central Plaza.
La Bicaz, conferința va avea loc miercuri, 22 martie, începând cu ora 13, la Biblioteca Orășenească „Mihai Eminescu“.
La Roman, prezentarea va avea loc joi, 23 martie, începând cu ora 16, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon“.
Expunerea va fi însoțită de proiecție din filmul documentar cu același titlu din serialul de televiziune „Memoria exilului românesc“, distins cu premiul APTR (Asociația Profesioniștilor de Televiziune).
Publicul va avea la dispoziție un stand de carte de la Editura Vremea, cu volumul „Întoarcerea lui Vintilă Horia“ de Marilena Rotaru, precum și romanele lui Vintilă Horia publicate începând din toamna anului 2015.
Intrarea este liberă.
Marilena Rotaru, realizator de excepție de programe de televiziune
Marilena Rotaru a primit zilele trecute, la 16 martie 2017, din partea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), Premiul de Excelență pentru întreaga activitate și pentru împlinirea a 25 de ani de la realizarea serialului de televiziune „Memoria exilului românesc“. Realizatoare de programe culturale la Televiziunea Română, Marilena Rotaru este cunoscută în special pentru seria de restituiri dedicate românilor de valoare expatriați, „Memoria exilului românesc“, dar și pentru numeroasele documentare și interviuri despre Regele Mihai și ceilalți membri ai Familiei Regale, parțial difuzate în cadrul emisiunii TVR „Ora Regelui“.
Din programele realizate:
– 1978: documentarul „Eternă bucurie-i frumusețea: Margareta Sterian“, distins cu Premiul ACIN (1979)
– 1979: „Interviu cu Sergiu Celibidache“ (difuzat integral în februarie 1990)
– 1985: i se topesc în tipografia din Oradea șpalturile romanului „La Est de Firenze“, o carte despre cenzura din televiziunea acelor ani, în curs de apariție la editura Albatros.
– 1987: „Centenarul Cella Delavrancea“, spectacol de 4 ore pe scena sălii de concerte a Radioteleviziunii. (Difuzat în decembrie 1989)
– 1988: „Cella Delavrancea la 101 ani“, spectacol la Sala de concerte a RTV (nedifuzat)
– Din 1991 realizează serialul TV „Memoria exilului românesc“: 150 de documentare consacrate personalităților din exil: Regele Mihai, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, Radu Aldulescu, Camilian Demetrescu, Vladimir Cosma, Mircea Carp, Oreste Popescu, Friedrich von Bomches, ș.a.
– 1990-2014 realizează 58 de interviuri, reportaje, documentare și emisiuni cu Regele Mihai și Familia Regală Română („NIHIL SINE DEO“, Regele Mihai a 85-a aniversare, Nunta de diamant, Portret Regal: M.S. Regina Ana, Aniversare regală: A.S.R. Principesa Margareta, Mihai I Regele Românilor)
– august 2012 – martie 2014: „Ora Regelui“ (22 de ediții)
– Autoarea a 52 de spectacole și evenimente publice dedicate Monarhiei, Regelui Mihai și Familiei Regale Române.
– 2007-2009 realizează Saloanele INMER în cadrul Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc (institut desființat în noiembrie 2009).
– 4 premii APTR (Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), în 2000 și 2003, 2013 și 2015 pentru documentar („Întoarcerea lui Vintilă Horia“, „Sergiu Celibidache“, „Mihai I Regele Românilor“, „Jubiliara 25“).
– Diplomă de excelență pentru întreaga activitate audiovizuală (2003) acordată de Consiliul Național al Audiovizualului.
– Diplomă de excelență a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (2017).
– Distincții regale oferite de Regele Mihai:
Medalia Regele Mihai pentru loialitate (10 Mai 2008);
Crucea Casei Regale (24 octombrie 2012).
– Autoarea volumelor „La Est de Firenze“ (roman despre cenzura din TVR, cenzurat în 1985, apărut în 1995 la Editura Cartea Românească), „Întoarcerea lui Vintilă Horia“ (Editura Ideea, 2002), și „Ion Sigismund Ipser“ (Fundația Culturală Memoria, 2010), „Întoarcerea lui Vintilă Horia“, ediție revăzută și adăugită (Editura Vremea, 2016)
– Membră a Uniunii Cineaștilor din România;
– Președinta asociației Mișcarea pentru Regat și Coroană.
Mihael BALINT