Condamnări soft pentru piraţii informatici

Sentinţa dată ieri de Tribunalul Neamţ în dosarul piraţilor informatici constănţeni pune punct unuia dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul instanţei. După mai multe probe, printre care şi o expertiză informatică şi audieri de martori, ieri instanţa a decis ca Daniel Vîjială (31 de ani), acuzat că ar fi pus la punct reţeaua de infractori informatici, să fie condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar mâna lui dreaptă, Adrian Vienescu (30 de ani), să primească o pedeapsă de doi ani închisoare, tot cu suspendare. Ei au avut mai multe capete de acuzare, însă au fost găsiţi vinovaţi doar pentru o parte, printre care falsificare de carduri, efectuarea de operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice. Ajutoarele lor, Dan Bordianu (31 de ani) şi Cosmin Pricop (27 de ani) au primit câte şase luni de închisoare, cu suspendare, iar Nicuşor Bracău (25 de ani), care s-a dat drept client al unei reprezentanţe româneşti al unei bănci din SUA şi şi-a deschis contul în care erau transferaţi banii furaţi, a scăpat cu un an de închisoare, la fel, cu suspendare. Restul membrilor grupării (Doru Moisuc, Mihail Ianca, Verol Bilal, Georgian Bucălău şi Cristian Docu) au fost achitaţi de tribunal.

Gruparea de piraţi informatici din Constanţa a fost destrămată în iulie 2010, când procurorii DIICOT Neamţ şi poliţiştii BCCO Constanţa au derulat mai multe percheziţii şi i-au adus la audieri pe 11 membri ai acestei reţele. Anchetatorii erau cu ochii pe tineri încă din 2008, când o pietreancă, reprezentant zonal al unei mari companii farmaceutice britanice, a descoperit că miile de dolari de pe cardul ei de salariu s-au “volatilizat” şi a făcut o plângere penală. Cercetările pornite s-au îndreptat spre Constanţa, unde femeia se deplasase în luna septembrie 2008 în interes de serviciu şi a folosit cardul pentru plata consumaţiei făcute la restaurantul “Crazy”. Cel mai probabil, ospătarul care se prezentase cu POS-ul la masa pietrencei era unul din membrii reţelei piraţilor constănţeni, căci datele de identificare ale cardului femeii au fost transferate atunci, instantaneu, către computerul lui Vîjială.

După ce a intrat în posesia datelor necesare, acesta le-a inscripţionat pe un blank pe care l-a folosit chiar de a doua zi, retrăgând în mai multe rânduri cei 7.375 dolari care existau în contul angajatei multinaţionalei. Din 2009 şi până la finele lunii iulie 2010 în “bisnis” au mai intrat şi Cosmin Pricop, Nicuşor Bracău, Cristian Docu, Verol Bilal, Merinel Bucălău şi Dragoş Ianca. Potrivit anchetatorilor, aceştia ar fi jucat rolul clienţilor unei bănci americane prezentă în România şi şi-ar fi deschis conturi pentru rularea banilor sustraşi, însă la proces probele au arătat că nu toţi sunt vinovaţi. Reţeaua acţiona şi prin clonarea paginilor web ale unor instituţii bancare, de pe care solicitau apoi clienţilor datele personale, parole, numere de card şi PIN-uri care urmau să fie “actualizate”. Membrii reţelei făceau, apoi, extrageri din conturile clienților, cu ajutorul cardurilor falsificate (blank-uri). Procurorii au mai stabilit că membrii reţelei împărţeau câştigurile, în funcţie de implicarea fiecăruia. Acum, paguba va trebui achitată tot de către cei care au făcut-o, instanţa obligându-i pe Vâjială, Vienescu, Bordianu şi Bracău la plata a circa un miliard de lei vechi celor cinci părţi vătămate din Neamţ, Braşov, Teleorman, Sibiu şi Botoşani. În plus, Daniel Vâjială are de achitat la buget 25.000 lei cheltuieli judiciare, iar Adrian Vienescu 15.000 lei. Sentinţa nu este, încă, definitivă.