Concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică“

*Înscrierile se fac până la sfârșitul lunii mai, premiile constând în cărți și CD-uri cu muzică clasică

Până la sfârșitul lunii mai, elevii claselor primare și gimnaziale pot participa la Concursul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică“, eveniment organizat de Radio România Muzical, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale. Pe site-ul www.romania-muzical.ro/5minute, elevii claselor gimnaziale pot găsi fișierul audio al unei lucrări muzicale. Ei trebuie să descopere titlul lucrării și compozitorul și să redacteze un eseu (scris de mână), de maximum o pagină A4, în care să descrie ideile, stările și sentimentele trezite de audiția acelei lucrări. Este obligatoriu ca titlul lucrării muzicale și compozitorul ei să se regăsească în eseu. Piesa poate fi ascultată și în playerul audio din această pagină.

La rândul lor, elevii claselor primare sunt invitați să asculte Concertul „Vara“ din ciclul „Anotimpurile“ de Antonio Vivaldi și să realizeze un desen care să exprime imaginile trezite de audiție.

Desenele și eseurile se primesc fie prin poștă, până la data de 31 mai (data poștei) – la adresa Radio România Muzical – Cristina Comandașu (redactor șef), str. Gen. Berthelot nr.60-64, sector 1, camera 406 – sau scanate, prin email, la adresa cristina.comandasu@radioromania.ro.

Potrivit regulamentului, pe spatele lucrării vor fi trecute numele participantului, clasa, școala, localitatea și județul în care se află școala, numele profesorului îndrumător, precum și un număr de telefon la care poate fi contactat în eventualitatea câștigării unui premiu, pentru înmânarea acestuia.

Pentru fiecare categorie, un juriu alcătuit din specialiști, profesori și reprezentanți Radio România Muzical va stabili 10 eseuri/desene finaliste, dintre care vor fi aleși pentru fiecare secțiune cei trei câștigători ai locurilor I, II, III.

Premiile constau în cărți din colecția Humanitas Junior oferite de Editura Humanitas și CD-uri cu muzică clasică oferite de Universal Music România. Pentru fiecare categorie, valoarea pachetelor-premiu este următoarea: locul I – 600 lei, locul II – 500 lei, locul III – 400 lei.

Jurizarea va avea loc în data de 14 iunie, la analizarea lucrărilor urmând a se ține cont de corectitudinea informațiilor prezentate, de creativitate și inventivitate, de originalitate și de corectitudinea gramaticală a eseurilor propuse în concurs.

Câștigătorii vor fi anunțați în data de 15 iunie, la ora 13.00, în cadrul emisiunii „Infobuletin muzical“ de la Radio România Muzical și pe site-ul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică“. Toți finaliștii și profesorii acestora vor primi diplome. Câștigătorii vor fi contactați de reprezentanții Radio România Muzical, pe data de 15 iunie, la numărul de telefon înscris pe eseu/desen.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică“, program național în școlile românești

Campania „Ascultă 5 minute de muzică clasică“ a debutat în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor. De atunci, evenimentul s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.

Începând cu anul 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică“ este și program național în școlile românești, prin intermediul unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul facilitează apropierea copiilor de muzica clasică, prin audiția materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical, materiale care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări legate de lucrările audiate.

În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică“, în timp ce în anul școlar 2015-2016 proiectul a reunit 145.000 de copii, fiind organizate și două concursuri naționale: unul de desene inspirate de muzică, destinat elevilor din clasele primare, și unul de audiții muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale.

Irina NASTASIU