Concursul județean „Comoara de lângă noi“, ediția a VIII-a

comoara-de-langa-noiCea de-a VIII-a ediție a concursului județean „Comoara de lângă noi“ se va desfășura pe data de 16 decembrie la Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ din Pipirig, structura Școala Gimnazială Stânca. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Școala Gimnazială Girov, Liceul Tehnologic Arhimandrit „Chiriac Nicolau“ Vânători Neamț și Primăria Comunei Pipirig și se adresează cadrelor didactice și elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal de la școlile din județul Neamț.

Ca și la edițiile precedente, concursul se desfășoară pe trei secțiuni: secțiunea Creații plastice și colaje – care se va finaliza cu o expoziție pe tema „Datini și obiceiuri de iarnă în satul meu“, secțiunea Creații literare (pe aceeași temă) și Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă.

„Purtători ai unor tradiții străvechi, locuitorii satului Stânca sunt oameni iubitori de frumos, iar simțirea și talentul lor prind viață în diferitele forme ale meșteșugului lor, tradițiilor și obiceiurilor locale pe care le-au moștenit din moși-strămoși. Pentru a-l apăra de influențele nefaste ale așa-ziselor forme moderne (de progres) ce par a atinge tradițiile strămoșești și pentru a lupta împotriva artificiilor și mediocrităților, dar și pentru a asigura o continuă regenerare a spiritului local, pentru a păstra curată și nealterată frumusețea și originalitatea acestui veșmânt popular, într-un cuvânt pentru a nu lăsa să piară datinile, obiceiurile și meșteșugurile locale, noi, grupul de inițiativă al prezentului proiect, ca fii ai acestui sat, ne-am aplecat cu atenție și cu multă dragoste asupra acestor datini și obiceiuri locale. Numeroase colinde, cântece de stea, plugușoare, sorcove reprezintă comori de simțire religioasă, de evlavie ortodoxă, de gingășie sufletească și frumusețe literară. Sărbătorile de Crăciun au inspirat întotdeauna pe marii poeți ai neamului românesc care au scris versuri de o deosebită sensibilitate“, spun organizatorii manifestării.

Competiția își propune, între altele, dezvoltarea sentimentelor de respect și apreciere a valorilor tradiționale, creșterea interesului copiilor pentru tradiții, evenimente laice și religioase specifice sărbătorilor de iarnă, cunoașterea, conservarea și valorificarea datinilor și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou din județul Neamț, precum și antrenarea copiilor și a cadrelor didactice în realizarea unor activități de parteneriat cu mai multe școli și comunitate.

Cei mai buni concurenți vor fi recompensați cu premiile I, II, III și mențiune, pentru fiecare nivel/secțiune, și cu diplome de participare.

De asemenea, cele mai valoroase creații plastice și literare vor fi publicate în revista „Mlădițe“, editată de unitatea de învățământ organizatoare.

Irina NASTASIU