Comunitatea evreiască a câștigat o parte din Primăria Piatra Neamț!

Primaria retrocedataFundația „Caritatea“, care reprezintă Comunitatea Evreiască din România, a solicitat să-i fie restituită proprietatea imobiliară în care funcționează acum o parte din Primăria Piatra Neamț, în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Comunitatea Evreiască a deținut, potrivit hotărârii judecătorești, partea de imobil în care funcționează acum, mai ales, relațiile cu publicul, prima dinspre bariera de la Primărie. Imobilul a fost confiscat de regimul comunist, iar Comunitatea a obținut retrocedarea. „Nu este o situație singulară. Și în alte județe din țară s-au dat hotărâri similare și, mai ales, în tot estul Europei, acolo unde evreilor averile le-au fost confiscate. Este un drept legal al acestor persoane“, a spus primarul Dragoș Chitic.

Pentru Piatra Neamț înseamnă, în primul rând, un impas financiar, nu foarte mare, având în vedere îmbunătățirile și conservarea pe care le-au adus de-a lungul timpului, dar și pierderea unei clădiri reprezentative de mai bine de jumătate de secol.

Soluțiile pe care le întrevede primarul Dragoș Chitic sunt următoarele:

– Restituirea în natură a imobilului (puțin probabil)

– Închirierea lui de la Fundația „Caritatea“

– Cumpărarea lui de la aceeași fundație

Săptămâna trecută, Primăria s-a întâlnit cu reprezentanții comunității și au discutat cele trei posibilități, urmând ca Fundația să prezinte o ofertă care va fi analizată și propusă, apoi, Consiliului Local. Va fi și o evaluare, mai ales că pe imobilul în cauză s-au făcut îmbunătățiri de către Primărie.

Se pare că soluția acceptată ar fi cea de cumpărare în rate, dacă și cealaltă parte va fi de acord. Din corpul vechi de clădire a Primăriei, Comunitatea  Evreiască ar urma să dețină circa 800 de metri pătrați.

În cazul în care restituirea se va face în natură, Primăria va muta Urbanul în altă parte, urmând ca activitatea din imobilul retrocedat să fie mutată în clădirea SC Urban. Toate aceste posibilități sunt doar ipotetice, până la luarea unei decizii comune, care va fi, sau nu, consfințită în Consiliul Local.

Mariana OLTEAN TUDOSE