Comunicat de presă România are datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iași și Moldovei pentru a le include cu prioritate în „Proiectul de Țară“

 

Parlamentarii aniversează astăzi (ieri – n.red.) Centenarul „Iași-Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri“. Cu această ocazie specială președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc transmite că cei cu putere de decizie au datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iași, dar și zonei Moldovei și să le includă cu prioritate în „Proiectul de Țară“.

„Iașiul este unul dintre orașele simbol ale României, un adevărat tezaur care a contribuit la patrimoniul național, indiferent de perioadele istorice, cu neprețuite valori spirituale și materiale. Peisajul istoric al României are un fundament solid în simbolistica municipiului Iași. Capitala culturală și spirituală a României, prima școală cu predare în limba latină înființată de Vasile Lupu (1640), capitala Principatelor Unite în perioada 1859-1962, prima instituție de învățământ din România unde s-au predat cursuri de nivel superior (Academia Mihăileană – 1835), prima instituție de învățământ superior din România – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (1860), „Capitala de Război 1916-1918“, orașul-declanșator al Revoluției Române de la 1989, numeroasele bijuterii arhitecturale între care bisericile mănăstirilor Sfinții Trei Ierarhi și Golia, orașul cu cea mai mare densitate de monumente istorice, numeroasele personalități marcante ale consolidării României ca stat, acestea sunt doar câteva dintre mărturiile pe care Iașiul le transferă istoriei naționale. Privind spre trecut putem spune că Iașiul s-a născut pentru a intra în istorie României“, este mesajul transmis de liderul liberal.

Pentru a marca această aniversare astăzi (ieri – n.red.), la Palatul Parlamentului s-a organizat o ședință comună jubiliară, a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată aniversării Centenarului „Iași-Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri“, eveniment inițiat, organizat și susținut de senatorul PNL de Iași, Iulia Scântei.

„În perioada încercării grele a națiunii române cauzată de Primul Război Mondial, Iașiul devine un oraș al speranței și încrederii, solidarității și renașterii, un oraș în care s-au luat decizii cu o încărcătură politică ce aveau să ducă la făurirea României Mari. Acum 100 de ani Iașiul a dat României nu doar un loc de pribegie și exil, ci și un «Proiect de Țară». Cu acest prilej, România are datoria să întoarcă un serviciu istoric Municipiului Iași și să îl includă cu prioritate în «Proiectul de Țară» prin recuperarea decalajelor economice. Rămân avocatul pledant a întregii Moldove istorice, implicit și al Municipiului Iași, și vă îndemn să privim înainte cu speranță. În final, îmi doresc ca Iașiul să aibă o istorie pe atât de complexă și bogată pe cât o are până în prezent și să rămână aceeași «Capitală – bastion a rezistenței»“, a mai completat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Președintele PNL Neamț reiterează că este necesară elaborarea unui proiect urgent prin care zona Moldovei să fie declarată ca zonă prioritară pentru a recupera decalajul de dezvoltare în comparație cu alte zone din țară. „Alături de colegii liberali, în mod special de cei din zona Moldovei, vom cere să se aloce banii necesari pentru autostrada Unirii. Este mai important ca niciodată să conștientizăm cât de important este ca acest proiect să devină realitate. Autostrada care va lega Moldova de Ardeal este o șansă de dezvoltare pentru Iași, pentru județul Neamț, pentru toată România. Îmi doresc să dăm dovadă de maturitate politică și să facem ce este mai bine pentru cetățeni“, a mai precizat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.