Comuna Zăneşti, modernizată

primaria zanesti

*S-au făcut investiţii în asfaltarea drumurilor

* Un nou cartier branşat la reţeaua de curent electric

* „Vom avea o casă de cultură, nu un cămin cultural!”, a spus primarul Ioan Filip despre investiţia care va trasforma clădirea modestă de acum

 După ce a ascultat doleanţele zăneştenilor şi a cântărit priorităţile, primarul Ioan Filip a demarat o serie de proiecte, unele cu finanţare europeană, altele cu fonduri proprii ale primăriei, cu aprobarea consilierilor locali.

 Pe o stradă importantă din comuna Zăneşti, puternic tranzitată, a fost turnat primul asfalt din comună după revoluţie. Edilul şef Ioan Filip ne-a declarat că a reuşit înfăptuirea acestui proiect cu fonduri proprii ale primăriei: „Am început cu strada Brazilor, care este prima de la Roznov spre Bacău, fiind mai multe „bretele” care dau din DN 15 în strada Brazilor. Investiţia ne-a costat aproximativ trei miliarde de lei vechi, un efort considerabil din partea primăriei. Avem în proiect să continuăm cu asfaltarea, în sensul că am depus un proiect cu ajutorul GAL-ului, ce presupune fonduri europene, în valoare de 200.000 de euro. Astfel, ne dorim să asfaltăm toate străzile ce dau din strada principală în Bistriţei. Proiectul e depus, a trecut deja de GAL, iar acum dosarul este deja la Iaşi şi aşteptăm vizita în teren a celor care aprobă proiectul şi demararea procedurilor pentru licitaţie. În primăvară vom putea începe lucrările pe aceste străzi”.

O altă investiţie, de amploare, constă în betonarea unui drum între Mărgineni şi Zăneşti, mai exact satul Traian. Lucrările sunt deja începute şi se vor desfăşura pe o lungime de 9 kilometri. Este un drum de exploatare, care costă un milion de euro fără TVA, refăcut din fonduri europene, banii fiind deja în cont.

Alimentarea cu energie electrică a tuturor locuinţelor din Zăneşti este nu doar o prioritate, ci mai ales o necesitate a acestor vremuri, aşa încât în ultima lună, după ce a primit toate aprobările de la factorii decizionali s-a procedat la demararea lucrărilor pentru branşarea cartierul nou din Fauri. „Acolo erau vreo 30 de case fără curent electric”, ne-a spus primarul Ioan Filip. „Acum este pe ultima sută montarea transformatorului şi imediat după aceea zona va avea curent electric. Vreo 3 miliarde de lei vechi a costat investiţia,  bani tot din fonduri proprii ale primăriei. Vreau să subliniez că mai avem un cartier început, unde  sunt terminate doar câteva case, iar acolo proiectul este pentru vreo 80 de locuinţe. Am făcut demersuri pentru acest proiect amplu, de alimentare cu energie electrică, şi deja căutăm surse de finanţare. În perspectivă, ne dorim reducerea consumului de energie electrică la iluminatul stradal cu cel puţin jumătate, iar pentru aceasta avem deja conturate câteva idei”.

Vine iarna, însă primarul s-a gândit din timp la cele necesare pentru deszăpezire. Cu ajutorul fondurilor europene va fi achiziţionat un utilaj de deszăpezire, extrem de necesar având în vedere că primăria are doar o freză de mână, pentru alei pietonale.

Reabilitarea căminului cultural este „cap de listă” pe lista priorităţilor, pentru că orice comună trebuie să aibă un centru cultural, un loc unde să poată fi desfăşurate activităţi specifice. Acolo este deja amplasată biblioteca, dotată şi pusă la punct, iar o sală este folosită pentru şedinţele de consiliu local. Primarul  Ioan Filip a făcut toate demersurile pentru obţinerea fondurilor europene pentru dotarea căminului cultural cu scenă, scaune, echipament pentru sunet, tot ce este necesar pentru o sală de spectacole, inclusiv încălzire centrală, geamuri, acoperiş, astfel încât incinta de  1200 de metri pătraţi să fie cu adevărat folosită de comunitate.  Investiţia costă 450 mii de euro, însă merită fiecare bănuţ. „Să fie ca o casă de cultură, nu un cămin cultural!”, a subliniat edilul şef Filip.

La căminul cultural, primarul a reuşit, cu aportul financiar al comunităţii şi aprobarea consilierilor locali, amenajarea unui teren de sport modern, asfaltat. Acolo, elevii din comună îşi pot desfăşura fără probleme activităţile de educaţie fizică şi sport dar, totdodată, îşi pot petrece timpul liber într-un spaţiu amenajat pentru tenis de câmp şi minifotbal. Anul acesta, tot din fonduri proprii ale primăriei, tot în zona căminului cultural a fost realizat un parc de joacă, cu leagăne moderne, cu amenajări acceptate de UE. „Nu au fost copiii în zece ani în centrul comunei cum au fost în lunile de vară”, ne spune primarul Filip, mulţumit că a reuşit să mulţumească atât pe cei mici cât şi pe cei mari, prin investiţii utile şi de interes public.

Geanina NICORESCU