Comuna Dochia, scoasă vitejește de sub nămeți – 17 ore de deszăpezire/zi

foto 1 factura

Iarna-i grea, factura-i mare

*141 de ore de luptă cu troienele a raportat fostul consilier Leonte pentru zăpada din acest an *situațiile de lucrări atestă o activitate eroică: termina munca la miezul nopții și a doua zi, la ora 3 dimineața!!!, era deja pe utilaj

Că unii primari sau prestatori de servicii de deszăpezire așteptau primii fulgi de nea cu mai multă bucurie decât copiii dornici de săniuș ar fi, probabil, o răutate tipic jurnalistică… Că – nu-i așa? – presa e pusă doar pe criticat în loc să dea și exemple positive.

Ei bine, astăzi, puteți citi despre un adevărat erou al zilelor noastre, un vajnic cetățean din Dochia care dacă tot a prins contractul de deszăpezire (la care a înaintat oferta de participare a doua zi după ce și-a dat demisia din Consiliul Local) a arătat că pentru comunitatea sa este în stare să muncească aproape non-stop. Că plata era stabilită, conform contractului, per ore lucrate, e doar un amănunt, însă detaliile din deszăpezirea de la Dochia sunt edificatoare în sensul că prestatorul – Vasile Leonte, cu un PFA cu același nume – merită nu doar plata muncii consistente ci și o recompensă morală pentru atâta dedicație. O medalie, un premiu ceva – că mai rar vezi, în 20 de zile, 141 de ore facturate întru deszăpezirea ulițelor dochienilor. Iar în cele 20 de zile au fost și week-end-uri, și zile în care au fost raportate în lupta cu nămeții doar câteva ore. Așa că, în compensare, apar alte date în care termenul ”muncă – zi lumină” este total depășit. S-a deszăpezit din noapte (adică primele ore ale dimineții) până în crucea nopții.

 

17 ore lucrate pe zi!

 

Foto 1 vă prezintă factura care a intrat în Primăria Dochia și cum primarul Iulian Ciubotaru a spus ieri că totul este – din punctual său de vedere – perfect legal, probabil că banii vor zbura, în curând, din contul Primăriei în cel de la Trezorerie al PFA-ului Vasile Leonte.

Foto 2 prezintă documentul care stă în spatele facturii: un “Referat de specialitate Deszăpezire 2014” cu „Grafic ore deszăpezire”, semnat de șeful local de la Situații de Urgență și aprobat de primarul Iulian Ciubotaru. Și din acest document dar și din foto 3 și 4 (situațiile de lucrări întocmite de PFA Leonte și care au data de intrare în Primărie aceeași ca și la factură) rezultă niște detalii care – dincolo de plicticoasele cifre referitoare la zile, ore, bani – arată că Vasile Leonte poate fi studiu de caz pentru rezistența la munca în condiții grele.

Un tractor și un om (vom explica imediat de ce ”un om”) arată că se poate. Se poate să lucrezi, zile la rând, între 13 și 17 ore pe zi. E un adevărat exemplu de dăruire: 25 ianuarie 2014 – 14 ore, 26 ianuarie – 17 ore, 27 ianuarie – 13 ore, 28 ianuarie – iar 17 ore, 29 ianuarie – 15 ore, 30 ianuarie – 14 ore. Se observă că în zilele pentru care vor fi decontate 17 ore de prestări servicii, a fost o pauză de o oră- două (i-o fi venit omului foame, o mai fi “tușind” și tractorul). Dar în zilele cu 13-14 ore a lucrat într-una, fără pauză (de la ora 10 la 24, sau de la ora 3 dimineața la 16, sau tot de la 3 dimineața la 17).

 

Program încheiat la miezul nopții și reînceput la 3 dimineața!

 

Bune și pauzele respective (din zilele cu 17 ore lucrate) dar apar alte probleme. Sau alte cifre, că sperăm că dochianul să nu aibă problem de sănătate după așa program intens. De exemplu, pentru perioada de trei zile dintre 25 și 27 ianuarie inclusive, din cele 72 de ore cât se scurg în acest interval, rezultă că omul și tractorul au duduit 44 de ore. Sau în intervalul 28-30 ianuarie (inclusiv), deszăpezirea s-a produs la Dochia 46 de ore din 72!

Sau, la mijlocul ambelor perioade, tot pe 3 zile (26-28 ianuarie, inclusiv) poate fi consemnat recordul 47 de ore de lucru din 72!

Dar pauzele din zilele cu 17 ore (facturate!) mai arată ceva interesant. De exemplu, în ziua de 25 ianuarie, după 14 ore de lucru, deszăpezirea a luat sfârșit fix la miezul nopții. Când credeți că a reînceput a doua zi? La ora 5 dimineața. Dacă scădem numai o oră pentru intervalul scurs între oprirea activității și reluarea ei (mers acasă, schimbat de haine, mâncat – idem dimineața) rezultă că din 5 ore, nu puteau fi trecute la ”program de somn” mai mult de 4. Credeți că e un record? Ei, aș…

Pe 26 ianuarie activitatea durează de la ora 5 dimineața tot până la miezul nopții (cu o pauză de două ore, după amiaza). Iar oprește omul motorul în crucea nopții și-l pornește… la 3 dimineața. Și tractorul ăla de zici că e utilaj de la NASA, duduie iar prin nămeți 13 ore fără pic de întrerupere.

 

Un utilaj, un om…

 

Pe oferta avansată Primăriei (în baza căreia a fost încheiat contractual de prestări servicii), Vasile Leonte a trecut un singur utilaj. Deci asta e clar!
PFA-urile pot avea angajați. PFA Vasile Leonte nu are niciunul. Deci sunt două variante: ori omul și patronul de PFA, Vasile Leonte, a muncit pe brânci sfidând tot ce știe fiecare despre limitele corpului uman și sănătății, ori la PFA-ul respectiv a mai lucrat încă un tractorist (presupunând că utilajul e, și el, unul rezistent la așa exploatare intensă). Problema e că, neoficial deocamdată, există informația că PFA Leonte nu are niciun alt angajat.

Și primarul Ciubotaru, în discuția telefonică de ieri, a invocat această ipoteză: „Ce să zic? Da, aparent sunt multe ore pentru un om singur. Dar eu știu că mai lucre și cu alți meseriași…”. Rugat să confirme ferm și fără echivoc o astfel de variantă – și cu precizarea că, pentru ”muncă la negru”, ITM ”deschide” cu cîteva mii de lei – primarul Ciubotaru nu a mai dorit să facă inventarul forței de muncă de la PFA Leonte. Și indiferent de ce ar spune unii sau ce hârtii ar aduce, zeci și zeci de dochieni ar confirma, jurând pe Biblie, că nu au văzut, la deszăpezire, pe altcineva pe tractorul lui Leonte.

Miza contractului rămâne cea din factură – 141 de ore pentru 12.690 lei (adică peste 126 milioane de lei vechi). Va continua însă această anchetă, cu calcule comparative cu aceeași operațiune desfășurată tot în acest an, în localități învecinate.

Va urma.

Daniel VINCA