*Compostul garantează producții mai mari și mai gustoase de legume
Fermierii care doresc să obțină o producție bună de legume și cu gust bun au la îndemână o „armă“ redutabilă: compostul. Prepararea compostului diferă în fiecare gospodărie, dar sunt câteva reguli de la care legumicultorii nu se abat niciodată.
Compostul are numai beneficii pentru sol. Dacă substratul este nisipos, compostul acționează ca un burete și reține apa, în timp ce la solurile argiloase, compostul adaugă porozitate, protejând împotriva saturării de apă sau a întăririi pământului.
Compostul este și cel care intermediază introducerea în sol a microbilor buni, bacterii sau ciuperci, asigurându-le habitatul perfect. Astfel, microorganismele extrag și descompun substanțele nutritive și le transferă către plante.
Sunt mai multe motive pentru care legumicultorii au rămas fideli compostului, în ciuda apariției pe piață a tot felul de fertilizanți.
*Cum se obține compostul
Compostul nu este dificil de preparat și se poate face în orice gospodărie. Direct pe pământ, ca să faciliteze acțiunea viermilor, într-un spațiu protejat de vânt, delimitat după posibilități cu răchită, scânduri sau crengi, se adună frunzele căzute, iarba tunsă, bucăți de brazdă înierbată, buruieni, gunoi de păsări, resturi din bucătărie formate din coji și resturi de la legume, cenușă de lemn, moloz etc. Amestecul de „resturi“ se combină cu gunoi de grajd provenit de la bovine sau ovine și găinaț de pasăre, iar dacă este uscat, se udă. Tot pentru acest proces, în grămadă se fac câteva găuri cu o țepușă, găuri prin care să pătrundă apa de ploaie sau cea din stropiri. Se lopătează periodic compostul pentru omogenizare, se amestecă cu praf de var stins, se umezește când începe să se usuce. După cel puțin 6-12 luni, până chiar după 2-3 ani, în funcție de viteza de descompunere, se ciuruiește grămada de compost, iar partea mai măruntă poate fi folosită la diverse „rețete“, în special la legume și flori. Cealaltă parte, mai grosieră, poate fi folosită ca îngrășământ la culturile de porumb, cartofi, grâu.
Compostul este mult mai ieftin decât orice îngrășământ de pe piață, este natural și se poate folosi și în agricultura ecologică. Lipsa banilor ne-a îndreptat pe calea cea bună, să nu folosim îngrășământ chimic, ci unul natural.
Trebuie acordată mare atenție la cantitățile aplicate, altfel riscăm să sufocăm terenul. Ideal este să fie aplicat toamna, ca să poată trece prin fenomenul de îngheț. Se împrăștie pur și simplu cu lopata.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU