* Se înăspresc sancţiunile pentru furnizorii de servicii medicale care fraudează sistemul
Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ vor fi ţinuţi sub stricta observaţie a unui nou compartiment de control, numit antifraudă. Acesta va funcţiona pentru eficientizarea controlului şi monitorizarea furnizorilor care primesc bani de la stat pentru a le oferi asiguraţilor serviciile de care au nevoie, iar sancţiunile se vor modifica, în sensul că vor fi înăsprite. Acestea sunt unele dintre noutăţile pe care le-a aflat dr. Magda Spânoiu, preşedintele CAS Neamţ, în cadrul reuniunii cu toţi şefii de CAS din ţară, în week-end, în Prahova, la solicitarea preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Silviu Buşoi.
De asemenea, cu această ocazie, reprezentantul CNAS a spus că nu există premise de desfiinţare a caselor judeţene şi nici de reorganizare. Deloc de neglijat este şi anunţul că urmează o nouă rectificare de buget astfel încât spitalele să aibă fondurile necesare pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Aceasta în condiţiile în care bugetele spitalelor sunt insuficiente pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime.
Se va vedea dacă înfiinţarea unui compartiment de control va fi făcută prin crearea de noi posturi sau aceiaşi oameni vor fi sub altă „pălărie”. An de an, CAS Neamţ a făcut controale, unul dintre cele mai ample fiind făcut la medicii de familie, anul trecut, prin decizia Curţii de Conturi. Atunci au fost verificate 63.462 de reţete compensate 90%, emise de doctorii de familie, valoarea totală a medicamentelor fiind de 160.544 lei. Medicii sancţionaţi au fost chemaţi la CAS, pentru a da explicaţii legate de prescrierea reţetelor nejustificate. În această situaţie au fost 192 de medici de familie din cei 254 aflaţi în contract cu CAS Neamţ. Suma recuperată de la medici a fost de 55.643 de lei. Doctorii implicaţi au susţinut că au mizat pe buna credinţă a pacienţilor, în condiţiile în care nu au acces la o evidenţă a persoanelor cu venituri sub 700 de lei, care beneficiază de reţete compensate în proporţie de 90%. În mod normal, pensionarii pot primi astfel de reţete dacă se prezintă la medicii de familie cu ultimul cupon de pensie şi cu o declaraţie pe proprie răspundere, din care să rezulte că nu mai au alte venituri.
Printre cei sancţionaţi au fost şi pensionari, dar şi farmacişti. 11 pensionari au fost buni de plată după ce medicii au contestat că aceştia le prezentaseră declaraţii pe propria răspundere că au şi alte venituri.
Printre cei sancţionaţi s-au numărat şi 13 farmaci;ti, care au fost puşi în situaţia de a returna banii după ce au greşit la validarea reţetelor.
Geanina NICORESCU